Banner Before Header

Colorado finaalin porteille dramaattisella voitolla – suomalaisketjun säihke päättyi pahan pojan likaiseen temppuun

Colorado Avalanche on enää voiton päässä Stanley Cupin finaaleista. Se kaatoi varhain sunnuntaiaamuna pelatussa ottelussa vierasjäällä Edmonton Oilersin 4–2 ja siirtyi Läntisen konferenssin finaalisarjassa ratkaisevan tuntuiseen 3–0-johtoon.

Hurmiollisen kotiyleisönsä edessä käytännössä pakkovoiton edessä ollut Edmonton ei myynyt lauantai-illan löylyissä nahkaansa helpolla. Voitto ratkesi vasta lopullisesti vasta viimeisellä minuutilla, kun Mikko Rantanen laukoi viimeisen niitin tyhjään maaliin.

Ottelussa riitti dramatiikkaa. Rogers Place natisi liitoksistaan, kun Connor McDavid laukoi Oilersin 1–0-johtoon heti ensimmäisessä vaihdossa vain 38 sekunnin pelin jälkeen.

Edmontonin kuumaverisellä pahalla pojalla Evander Kanella tunne löi yli, sillä heti seuraavassa vaihdossa hän iski Coloradon Nazem Kadrin vaarallisesti poikittaisella selkään vain pari metriä ennen laitaa. Kadri iskeytyi rajusti seinään ja jäi makaamaan tuskissaan jäähän.

Coloradon kakkossentteri talutettiin ulos kaukalosta, ja Kanelle tuomittiin viisiminuuttinen laitataklauksesta. Ulosajolta hän kuitenkin välttyi.

Kadrin loukkaantumiseen hajosi samalla kovaan vireeseen yltynyt tehoketju Artturi Lehkonen–Kadri–Mikko Rantanen.

Colorado ei onnistunut hyödyntämään viiden minuutin ylivoimaansa Oilersin Mike Smithin venyessä maalillaan huipputorjuntoihin.

Lopulta vieraat nousivat avauserän lopussa tasoihin onnekkaalla kimmokkeella. Maali merkittiin Valeri Nitshushkinille.

Toisen erän alussa sama ykkösketjun venäläishärkä vei Coloradon 2–1-johtoon.

Smith piti tämän jälkeen pelastuksillaan Oilersin iskuetäisyydellä, ja päätöserän alkupuolella Ryan McLeod räjäytti kotiyleisön riemuun ampumalla 2–2-tasoituksen.

Edmonton nousi tasoihin hieman ennen päätöserän puoliväliä.

Oilers yltyi tasoituksen jälkeen hurmokseen korviahuumaavassa yleisön pauhussa ja sai nopeasti tilaisuuden yrittää johtomaalia ylivoimalla.

Sen aikana valokeilan varasti vuorostaan Coloradon maalivahti Pavel Francouz, joka venyi haamupelastuksella Connor McDavidin suoraan syötöstä lähteneen laukauksen tielle.

Juuri ylivoiman loppuessa Oilersin maali oli vielä uudelleen enemmän kuin lähellä, mutta Evan Bouchardin laukaus kimposi tolpasta ulos.

Siitä peli kääntyi keskialueelle, ja jäähyltä päässyt J.T. Compher voitti Bouchardin kaksinkamppailussa. Compher pääsi murtautumaan laidalta puolittaiseen tekopaikkaan, ja hänen laukauksensa lirui Smithin jalkojen välistä sisään ajassa 52.42 vain kahdeksan sekuntia Bouchardin tolppalaukauksen jälkeen.

Lopussa Edmonton jahtasi raivoisasti tasoitusta ilman maalivahtia. Pyörityksen aikana Coloradon suomalaissoturi Lehkonen blokkasi uhrautuvasti parikin laukausta.

Pian tämän jälkeen Edmontonin pyristelyt päätti Rantanen, joka ensin purki vieraiden paineen ja katkoi tämän jälkeen keskialueella syötön, jonka jälkeen laukoi 4–2-maalin tyhjiin.

Rantanen on osunut nyt kaikissa kolmessa konferenssifinaalien ottelussa.

Sekä Rantanen että Lehkonen kellottivat ottelussa jääaikaa yli 21 minuuttia. Kadrin loukkaannuttua suomalaiskaksikon sentterinä pelasi Compher.

Coloradon Nathan MacKinnon jakoi ottelun jälkeen kehuja suomalaiskaksikon loppuhetkien uhrautumiselle.

Lehky söi muutaman kiekon, ja Mikolla oli uskomaton maila. Nuo olivat tekoja ja uhrauksia, joita tarvitaan voittamaan pelejä, MacKInnon sanoi.

– Mikko on yksi maailman parhaista pelaajista, joten en ole yllättänyt, että hän luki siinä tilanteessa peliä niin hyvin.

Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen loistavat isossa roolissa.

Coloradon päävalmentaja Jared Bednar puolestaan ilmoitti ottelun jälkeen, ettei Kadri pelaa enää tässä ottelusarjassa.

– Hän on ulkona ainakin tästä, ellei pidempäänkin, Bednar sanoi.

Kadrin loukkaantuminen liittyy ilmeisimmin käteen, jonka hän löi rajusti päin laitaa Kanen likaisen tempun seurauksena.

– Tuo taklaus oli vaarallisin temppu jääkiekossa, Bednar sähisi.

Coloradolla oli jo ennestään loukkaantuneina muun muassa ykkösvahti Darcy Kuemper, hyökkääjä Andre Burakovsky ja puolustaja Sam Girard.

Myös Coloradon kapteeni Gabriel Landeskog tuomitsi Kanen tempun.

– En pitänyt siitä. Jo nuorena opetetaan, ettei tuollaista tehdä. Varsinkaan tuolla etäisyydellä laidasta.

– Tietenkin on valitettavaa, että yksi kauden parhaista pelaajistamme tippuu pois. Mutta samalla tämä kertoo joukkueestamme. Emme voi antaa tuollaisten asioiden vaikuttaa. Pitää pysyä vahvana. Sen teimme, Landeskog jatkoi.

Kane kertoi odottaneensa tilanteessa Kadrilta tälle tyypillistä vastataklausta, jota ei tullutkaan.

– Menin antamaan painetta. Tiesin hänen tykkäävän vastataklata, joten yritin vain vähän tuupata häntä. Se oli kaikki, mitä tein. Valitettavasti Kadri meni ikävästi päin laitaa ja loukkasi kätensä. Se oli valitettavaa, Kane kommentoi tilannetta.

Coloradolla on nyt neljä ottelupalloa lunastaa itselleen ensimmäinen Stanley Cupin finaalipaikka sitten vuoden 2001, jolloin se myös edellisen kerran juhli mestaruutta.

Ensimmäinen tilaisuus koittaa Suomen aikaa maanantain ja tiistain välisenä yönä Edmontonissa. Colorado on voittanut kaikki kuusi vierasotteluaan näissä pudotuspeleissä.

Fakta

Konferenssifinaalit

  • New York Rangers 2–0 Tampa Bay Lightning

  • (Rangers: Kaapo Kakko, Tampa: -)

  • Colorado Avalanche 3–0 Edmonton Oilers

  • (Colorado: Mikko Rantanen, Artturi Lehkonen, Justus Annunen, Edmonton: Jesse Puljujärvi, Mikko Koskinen)

Stanley Cupin finaaleihin etenee neljällä voitolla.

Source Link is.fi