Banner Before Header

Demokraatti: Ex-sisäministeri Kai Mykkänen harkitsisi Suomen itärajan aitaamista

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen haluaa Sanna Marinin hallituksen selvittävän, pitäisikö Suomen itärajalle rakentaa aita.

Mykkänen toimi Juha Sipilän hallituksessa maan sisäisestä turvallisuudesta vastaavana sisäministerinä vuosina 2018–19.

Mykkäsen aita-avauksesta uutisoi Demokraatti.

Mykkänen pohti tilannetta, jossa iso määrä ihmisiä on kävellyt itärajan yli Suomen puolelle eikä Venäjä ota heitä enää takaisin.

Vaikka hallitus on puhunut pikakäännytysten mahdollisuudesta, Mykkänen on epäileväinen, onnistuisiko se käytännössä.

– Silloin seuraava vastenmielinen, mutta vääjäämätön kysymys on, olisiko selkein tapa ehkäistä inhimillinen tragedia niin, että rajalla olisi kulkuesteaita, Tällöin vain raja-asemien kautta pääsee Suomeen. Tämä voi tulla lähivuosina ihan vakavasti mietittäväksi, Mykkänen toteaa Demokraatin haastattelussa.

Kansainvälispoliittinen tilanne on juuri nyt kärjistynyt, kun Valko-Venäjältä on lähetetty hybridisodan hengessä lähinnä Irakista tulleista siirtolaisia naapurimaihin, aluksi Liettuaan ja Latviaan ja parhaillaan Puolaan.

Puola yrittää estää heidän tulonsa rajan yli.

Metsissä harhailee siirtolaisia.

Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskusta johtavan Mikko Lehmuksen STT:lle antaman kommentin mukaan lainsäädännöllistä estettä raja-aidan rakentamiselle ei olisi, mutta käytännössä sen toteuttaminen olisi hankalaa.

Suomen itäraja on pitkä ja osin vaikeakulkuisen erämainen eikä sitä siksi voisi voisi ”kattavasti” aidata, Lehmus arveli.

Mykkänen mainitsee haastattelussa Viron lähteneen aidan rakentamisen tielle.

– Ei minulla muuta kantaa ole kuin että jos rehellisesti asiaa katsoo, tätäkin pitää voida harkita, Mykkänen tiivisti ajatuksensa Demokraatille.

Samantyyppisiä, mutta massiivisempia aitaamisen ajatuksia viljeli Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump, joka valituksi tultuaan ryhtyi sanoista tekoihin.

Trumpin Meksikon vastaiselle rajalle rakennuttaman muurin on äskettäin uutisoitu kohdanneen luonnonvoimien myllerryksen aiheuttamia fyysisiä haasteita.

Lue lisää: Valko-Venäjän ja Puolan kriisi: Rajavartiolaitos lisäsi valvontaa Suomen rajoilla – ”Tilanne on huolestuttava”

Lue lisää: Pääkirjoitus: Venäjältä tulee jo selkeitä ”rajavihjeitä” – ihmisvirran vihamielinen käyttö Suomea vastaan pitää pystyä estämään

Lue lisää: Valko-Venäjällä sotaharjoitukset Puolan rajan lähellä – Venäjän joukot mukana

Lue lisää: Turkki alkaa rajoittaa Lähi-idästä Valko-Venäjälle suuntaavien ihmisten lentoja

Lue lisää: Venäjä lähetti ydinaseiden kuljetukseen soveltuvat Tupolevit Valko-Venäjän ilmatilaan

Source Link is.fi