Banner Before Header

Derrick-näyttelijän menneisyydestä paljastui järkyttäviä asioita – sarjan esitykset keskeytettiin

Suomalaisten tv-katsojien kestosuosikkeja ovat jo vuosikymmenten ajan olleet saksalaiset rikossarjat: Kettu, Kahden keikka, Kriminalisti, Etsivä Lea Sommer… Listaan on lukeutunut myös Horst Tappertin tähdittämä, rakastettu Derrick (1974–1998), jota esitettiin esimerkiksi 1990-luvulla perjantai-illoissa parhaaseen katseluaikaan.

Rooli sympaattisena ylitarkastaja Stephan Derrickinä teki aiemmin teatterilavoilla uraa luoneesta ja myöhemmin televisio- ja elokuvamaailmaan siirtyneestä saksalaisesta maailmankuulun. Sarjaa esitettiin aikanaan yli sadassa maassa.

Horst Tappert sai roolistaan useita palkintoja, ja Derrick nousi vuosien varrella klassikkosarjaksi.

Vuonna 1988 Tappert sai Saksan Liittotasavallan 1. luokan ansioristin työstä, jota hän teki roolinsa kautta Liittotasavallan imagon hyväksi.

Huhtikuun lopussa 2013 sarjan uskolliset fanit ympäri maailmaa järkyttyivät, kun jysähti oikea uutispommi: Derrickin jo edesmenneellä päätähdellä oli salattu natsiyhteys.

– ZDF on kauhuissaan tiedoista, että Horst Tappert oli Waffen SS -joukkojen jäsen, Saksan yleisradioyhtiö tiedotti torstaina 3. toukokuuta.

Näyttelijän yhteys natseihin paljastui tutkimuksessa, jossa selvitettiin saksalaisessa teatteriryhmässä työskennelleiden näyttelijöiden taustoja.

Tutkimuksen mukaan Tappert liittyi SS-joukkojen rintamalla taistelleen siiven jäseneksi viimeistään vuonna 1943 ja toimi ainakin panssarivaunurykmentissä itärintamalla.

Tappert ei ollut koskaan puhunut aiheesta julkisesti tai maininnut sitä muistelmateoksessaan Derrick und ich – Meine zwei Leben (1998). Eräässä haastattelussa hän oli kertonut olleensa sodan aikana lääkintämies.

Näyttelijä kuoli sairauden uuvuttamana 85-vuotiaana 2008, eikä ollut todistamassa tiedon aiheuttamaa kohua.

Etsiväsarjan esittäminen keskeytettiin Saksassa, eikä Ylekään suunnitellut enää sarjan uusimista.

Tappert näytteli Stephan Derrickiä lähes 300 jaksossa. Sarjan loivat käsikirjoittaja Herbert Reinecker ja tuottaja Helmut Ringelmann. Heidän edellinen yhteistuotantonsa oli poliisisarja Komissaari (1968–1975), josta Derrickin aisaparia näytellyt Fritz Wepper siirtyi uuteen sarjaan.

Alkuvuosina Derrick oli melkoista rymistelyä ammuskeluineen. Pääosaesittäjän vanhetessa myös sarjan luonne muuttui rauhallisemmaksi, ja räjähtävä toiminta jäi sivuosaan.

Kun Tappert alkoi lähestyä eläkeikää, sarjalle oli aika laittaa piste. Rikosylitarkastaja Stephan Derrick siirtyi Europolin palvelukseen Brysseliin.

Lähde: Sanoma-arkisto

Lue artikkeli ja paljon muuta uudesta IS Tv-lehdestä. Lehti on myynnissä 11.–17.11. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät täältä.

Tilaa Tv-lehti kotiisi täältä!

Source Link is.fi