Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9b73bf1f7456aae6a41643fbac699317, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Diplomatian superviikko jatkuu Wienin Etyj-kokouksessa – Suomi valmistautuu käyttämään puheenvuoron Ruotsin kanssa – Uutisalue

Diplomatian superviikko jatkuu Wienin Etyj-kokouksessa – Suomi valmistautuu käyttämään puheenvuoron Ruotsin kanssa

WIEN Turvallisuuspolitiikan superviikko jatkuu torstaina Itävallan pääkaupungissa Wienissä, kun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin osallistujamaat tapaavat keskellä jännittynyttä tilannetta.

Venäjä on tuonut arviolta 100 000 sotilasta ja raskasta kalustoa lähelle Ukrainan rajaa. Joulukuussa Venäjä julkaisi poikkeuksellisen kovan vaatimuksen (siirryt toiseen palveluun), jossa se vaatii Yhdysvaltoja estämään Naton laajeneminen.

Maanantaina Venäjän ja Yhdysvaltain edustajat tapasivat Genevessä (siirryt toiseen palveluun). Keskiviikkona Brysselissä olivat koolla puolestaan Nato-maiden edustajat ja Venäjä.

Tänään Wienissä kokoonpano on laajempi. Mukana ovat Euroopan maat, Yhdysvallat, Kanada sekä entisiä neuvostotasavaltoja Keski-Aasiasta ja Kaukasiasta.

Kyseessä on Etyjin pysyvän neuvoston viikoittainen kokous, mutta jännittyneen tilanteen vuoksi suurlähettilästason kokous on noussut erityisen huomion kohteeksi. Etyj on yksi harvoista turvallisuuspolitiikan areenoista, joissa Venäjän, Yhdysvaltain ja Euroopan edustajat keskustelevat yhdessä säännöllisesti.

Yksi Etyjin 57:stä osallistujamaasta on Ukraina, jota vastaan Venäjän sodanuhka ja vaatimus pysyä ulkona Natosta ovat pääosin kohdistuneet.

Venäjän vaatimukset turvatakuista ja uusista etupiireistä ovat kiihdyttäneet turvallisuuskeskustelua myös Suomessa ja Ruotsissa, jotka eivät ole sotilasliitto Naton jäsenmaita.

Ylen tietojen mukaan Suomi ja Ruotsi valmistelevat mahdollisen yhteisen puheenvuoron pitämistä Etyj-kokouksessa liittyen keskusteluun Euroopan turvallisuudesta ja Venäjän vaatimuksiin.

Suomen johto korostanut Etyjiä ja “Helsingin henkeä”

Suomen poliittinen johto on korostanut Etyjin merkitystä diplomaattisten ratkaisujen löytämiseksi.

Suomi on valittu Etyjin puheenjohtajamaaksi vuonna 2025, kun kylmän sodan aikaisesta Helsingin Etyk-kokouksesta tulee kuluneeksi 50 vuotta. Etyk-kokouksen päätösasiakirjat toimivat perustana Etyjille.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kansainvälisissä yhteyksissä korostanut ajatusta “Helsingin hengestä” eli vuoropuhelusta myös vastustajien ja kilpailijoiden kanssa.

EU:ssa ja Ukrainassa huolena on ollut se, että Euroopan turvallisuudesta puhutaan Euroopan yli Yhdysvaltojen ja Venäjän kesken. Yhdysvallat on toistuvasti sanonut Venäjälle, ettei se puhu Euroopan turvallisuudesta ilman liittolaisiaan.

Torstain Etyj-kokous alkaa kello 11 Suomen aikaa. Kokoukselta ei odoteta päätöksiä vaan mahdollisia suuntaviivoja tuleville neuvotteluille Euroopan turvallisuudesta.

Puola aloitti vuoden alussa Etyjin puheenjohtajamaana, minkä vuoksi kokoukseen osallistuu myös Puolan ulkoministeri Zbigniew Rau.

Mikä merkitys Etyjillä on Euroopan turvallisuuden kannalta? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 14. tammikuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Source Link yle.fi