Banner Before Header

Dopingkohun keskellä oleva 15-vuotias venäläinen väittää ottaneensa vahingossa isoisänsä lääkkeitä – Kamila Valijeva avautui tilanteestaan

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS päätti maanantaina, että dopingkohun keskellä oleva Kamila Valijeva saa kilpailla olympialaisten yksinluistelussa. Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ilmoitti saman tien, että se aikoo valittaa päätöksestä.

Tänään tiistaina KOK jyrisi, että se ei ole vielä saanut perusteltua päätöstä Valijevan dopingtapauksesta. Valijevan B-näytettä ei ole vielä tutkittu laboratoriossa.

– 15-vuotias tyttö ei tekisi mitään tällaista yksin, KOK:n kurinpitokomiteaa johtava Denis Oswald sanoiuutistoimisto Reutersille.

Riippumaton testausjärjestö International Testing Agencyn (ITA) kertoi viime viikolla, että vasta 15-vuotiaan venäläisluistelijan dopingnäytteestä on löytynyt kiellettyä ainetta. ITA:n mukaan positiivinen dopingnäyte on annettu Venäjän mestaruuskisoissa joulukuun 25. päivä

Valijevan näytteestä löytyi trimetatsidiiniä, jota käytetään esimerkiksi huimauksen ja sydänvaivojen hoidossa. Aine on maailman antidopingtoimiston kiellettyjen aineiden listalla, koska se voi parantaa verenkiertoa ja kestävyyttä.

Oswald kertoi, että Valijeva oli perustellut aineen joutumista elimistöönsä sillä, että hän oli ottanut vahingossa isoisänsä sydänlääkettä.

Maailman antidopingtoimisto Wada:n virallista testitulosta jouduttiin odottamaan helmikuun 8. päivään saakka. Tulos varmistui vasta sen jälkeen, kun Venäjän olympiakomitean joukkue oli voittanut olympiakultaa taitoluistelun joukkuekilpailussa, jossa Valijevakin oli mukana.

Joukkuekilpailun mitalit ovat yhä jakamatta. Oswald totesi, että KOK haluaa jakaa mitalit oikeille henkilöille.

– Jos meillä ei ole selkeää päätöstä, emme tule jakamaan mitaleita.

Onnenkyyneleitä ja surua

Valijeva kommentoi tapausta maanantaina harjoitusten jälkeen Venäjän Channel Onelle (siirryt toiseen palveluun).

– Nämä päivät ovat olleet hyvin vaikeita. Ihan kuin minulla ei olisi enää tunteita jäljellä. Olen onnellinen, mutta samaan aikaan emotionaalisesti väsynyt, Valijeva sanoi.

– Olen itkenyt onnenkyyneleitä ja tuntenut surua, mutta samaan aikaan olen hyvin onnellinen, että voin olla olympialaissa ja edustaa maatamme, Valijeva jatkoi.

CAS perusteli päätöstään muun muassa sillä, että Valijeva on Wadan suojellun henkilön asemassa, koska hän on alle 16-vuotias.

CAS:n mukaan testituloksen saamisessa kesti myös poikkeuksellisen kauan, kun tieto positiivisesta näytteestä tuli kesken olympialaisten. Näin ollen Valijevalla tai hänen taustajoukoillaan ei ollut tarpeeksi aikaa valmistella puolustustaan.

Urheilijan kilpailemisen estäminen aiheuttaisi CAS:n mukaan myös peruuttamatonta haittaa.

– Jossain kohtaa tajusin, mitä on aikuisuus. Liian raakaa. Tajusin, että se voi olla jossain määrin epäreilua, Valijeva totesi Channel Onen mukaan.

KOK:n mukaan Valijevan tapauksessa ei näytä olevan yhteyttä Venäjän vuoden 2014 dopingohjelmaan Sotshin olympialaisissa.

Lue myös:

Source Link yle.fi