Edmontonissa median ja valmentajan hampaisiin joutunut maalivahti Mikko Koskinen vastaa napakasti kritiikkiin: ”Maaleja en pysty tekemään”

Edmonton-luotsi Dave Tippett ei käyttänyt varmistinta aloittaessaan lehdistötilaisuuden New Yorkissa aikaisin tiistaiaamuna Suomen aikaa tappioon päättyneen Rangers-ottelun jälkeen. Häviö oli Mikko Koskisen ja Jesse Puljujärven edustamalle Oilersille jo neljäs peräkkäinen.

Tippett ilmoitti heti alkajaisiksi, ettei oman joukkueen maalivahtipeli ollut kovin hyvää. Valmentaja kehotti mediaa myös kutsumaan Mikko Koskisen ottelun avausosumaan johtanutta kiekonmenetystä oman maalin takana rehellisesti karmeaksi virheeksi.

Eikä Tippett täysin hakoteillä ollut. Koskisen kiekonmenetys kulmassa toden totta oli karmiva ja ottelun kannalta merkittävä virhe, eikä joukkueen suomalaisveskari muutenkaan yltänyt ottelussa parhaimpaansa. Taustalla oli varmasti myös vanhoja haavoja, sillä tappio oli Koskiselle jo kuudes peräkkäinen.

Koskinen ei ole voittanut joulukuun ensimmäisen päivän jälkeen yhtään ottelua. Tippettin viesti oli silti poikkeuksellisen voimakas. Oman maalivahdin julkinen muilutus piti sisällään voimakkaan viestin, mikä saattaa hyvinkin tehdä jopa lopullisen särön veskarin ja seuran välille. Koskinen on ollut Edmontonissa kovan myllytyksen alla jo lähes kolme vuotta, mutta nyt painekattilassa kierrokset käyvät kuumempana kuin kertaakaan aiemmin.

New York Rangersille kärsityn 1-4-tappion jälkeen Edmontonin päävalmentaja Dave Tippett kommentoi Mikko Koskisen maalivahtipeliä kovin sanoin. Kuva: Bruce Bennett / Getty Images

Yle Urheilu tavoitti Mikko Koskisen Torontosta, missä joukkue valmistautuu vieraskiertueensa viimeiseen otteluun. Maalivahti suhtautui valmentajan kommentteihin maltillisesti ainakin julkisesti.

– Näin se tässä bisneksessä yleensä menee. Kun joukkueella menee huonosti, joko valmentaja tai maalivahti uhrataan. Eihän se kenestäkään kivalta tunnu, kun heitetään bussin alle, mutta ei nuo valmentajan kommentit minussa sen kummempia ajatuksia herättänyt. Pitää vain mennä seuraavaa peliä kohti, Koskinen muotoilee.

Kritiikkikiuas kuumana

Mediassa Koskista ei olla käsitelty yhtään pehmeämmin, todennäköisesti vielä kovemmin. Esimerkiksi The Athletic (siirryt toiseen palveluun) vaati tiistain tappion jälkeen Edmontonia hankkiutumaan eroon sopimuksensa viimeistä vuotta pelaavasta Koskisesta. Löylytys espoolaisvahtia kohtaan on kovaa, mutta kritiikki ehdottomasti ansaittua.

Tasan 90:een yltävä torjuntaprosentti tai 3,19:ään kipuava päästettyjen maalien keskiarvo eivät ole sitä, mitä menestystä tavoittelevan joukkueen ykkösmaalivahdilta odotetaan. Edmontonilaiset ovat olleet kolmen vuoden ajan Koskisen kimpussa tämän 4,5 miljoonan taalan vuositulot takaavan sopimuksen vuoksi, eikä nähdyt otteet ole vaientaneet kritiikkiä. Ennemminkin päinvastoin.

Koskinen löytyy kymmenen pelatun ottelun rajalla torjuntaprosenteissa, päästettyjen maalien keskiarvoissa sekä joissakin kehittyneissä tilastoissa noin sijalta 40. Selvää on, ettei tällaiset sijoitukset tule riittämään sen enempää valmennukselle, seurajohdolle kuin medialle jatkossakaan.

– Alkukaudesta kritiikkiä ei tullut, mutta nythän sitä tulee joka puolelta, kun olen hävinnyt kuusi ottelua putkeen. Kaikki täällä hermostuvat, koska tekemisiämme seurataan niin intensiivisesti. Jokaista tilannetta ja maalia analysoidaan tarkasti. Täällä se on tällaista, koska jääkiekko herättää ihmisissä niin paljon tunteita ja intohimoa.

Mikko Koskisen mukaan joukkueen viimeaikaiset huonot otteet eivät ole yksistään maalivahdin syytä. Hänen mukaansa koko joukkueen tulee parantaa. Kuva: Steven Ryan / Getty Images

Koskisen oman kuuden pelin tappioputken aikana myös joukkueen pelaamisen taso on romahtanut. Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että Koskisen kuuden edellispelin vaarallisten maalipaikkojen torjuntaprosentti on 68,6. Vertailuksi mainittakoon, että saman aikajakson aikana Juuse Saroksen lukema ylittää 93:n.

Koskinen on pelannut hetkittäin hyvinkin, mutta hänestä ei ole ollut joukkueen kannattelijaksi oikeastaan missään vaiheessa kautta. Tästä johtuen Edmontonin torjuntaprosentti (90,7) viidellä viittä vastaan on koko liigan kolmanneksi heikoin. Toki tässä sopassa lusikkansa on myös Mike Smithillä sekä Stuart Skinnerillä, mutta Koskinen on kantanut kaudella päävastuun.

– Oma pelaaminen on silti tuntunut ihan hyvältä. Tietenkin aina pitää täytyy pystyä parantamaan, Koskinen sanoo ja ikään kuin heittää pallon takaisin valmentajalle.

– On myös sanottava, että kuudessa häviämässäni pelissä joukkue on tehnyt seitsemän maalia. Maaleja minä en pysty tekemään. Ei se aina ole yksistään maalivahdista kiinni, voitetaanko vai hävitäänkö. Koko joukkueen täytyy pelata jatkossa paremmin.

Kahden miehen joukkue

Koskinen ei ole kommentissaan väärässä. Esimeriksi supertähdet Connor McDavid ja Leon Draisailt eivät ole viime viikkoina dominoineet NHL-kaukaloita syksyn tapaan. Kun samaan aikaan viisikkopeli on rakoillut ja alivoimapelaamisen taso romahtanut, ei ole suurikaan ihme, miksi joukkue on voittanut 12 edellisestä ottelustaan kaksi.

Eikä unohtaa sovi materiaalin kapeutta. Edmonton Oilers on edelleen aivan liiaksi kahden supertähtensä varassa.

– Emme ole nyt päässeet ylivoimalle niin paljon ja alivoimalla tuntuu joka jäähystä tulevan maali omiin. Viidellä viittä vastaan pitäisi olla parempia ja maalintekoon saada terävyyttä. Eikä maalivahtipeliäkään ihan parasta ole joka ilta ollut. Paljon on hommia ja jokaisen pitää nyt parantaa, ja varmasti parannetaan. Ei me näin huonoja olla, Koskinen sanoo.

Connor McDavid on poissa Edmontonin seuraavasta pelistä, koska hän on NHL:n koronalistalla. Kuva: Curtis Comeau/Icon Sportswire

Tilanne ei ainakaan helpottunut torstaiaamun Toronto-ottelun alla, sillä tiistaiaamuna kapteeni Connor McDavidilla todettiin koronavirustartunta. Joukkue joutuu siis kuuman Maple Leafsin käsittelyyn ilman parasta pelaajaansa.

– Meillä on ollut korona kanssa omituista menoa. Käytännössä joka päivä on pudonnut jätkä tai pari ja vieläkin putoaa. Mieluummin olisi romahtanut koko porukka kerralla. Onhan tuota ollut joka puolella, mutta varmasti tuokin on ollut yksi hankaloittava tekijä tässä kaikessa, Koskinen toteaa lopuksi.

Lue myös:

Source Link yle.fi