Banner Before Header

Ei enää paahdepätsiä – myös puita kaatavia ukkosia luvassa

Helteitä tuskin tullaan näkemään hetkeen. Tiistainakin hellelukemiin voidaan Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Jani Parviaisen mukaan päästä vain ”nippanappa” idässä.

Lännessä ja etelässä päivän ylin lämpötila on jo lähellä heinäkuun tavanomaisia lukemia, eli noin 20–23 astetta, povataan Forecan ennusteissa.

Tiistain jälkeen lämpötilat alkavat putoamaan. Keskiviikkona ja torstaina voidaan vielä ylittää +20 astetta ainakin eteläisessä Suomessa. Loppuviikosta lämpötila voi olla 15–20 lämpöasteen paikkeilla koko maassa.

Helteiden loppuminen toistaiseksi on osalle suomalaisista varmasti helpotus.

Tiistaina Suomen ylitse kulkee sade- ja ukkoskuuroja. Rintama herää maan lounaisosasta ja liikkuu iltapäivään mennessä pääkaupunkiseudulta kohti Oulua ja Länsi-Lappia. Vuorokauden vaihtuessa se on ehtinyt jo itärajalle.

– Lännestä Lappiin ulottuvalla alueella voi olla voimakkaampia ukkoskuuroja, sellaisia, jotka kaatavat metsää ihan kunnolla, Parviainen kertoo.

Ukkospuuskat voivat koetella etenkin Pohjanmaan maakuntia.

Voimakkaimmat ukkoset ovat luultavimmin ohi tiistain jälkeen. Loppuviikolla sateita voi kuitenkin tulla paikoitellen ympäri maata.

Tuulen käydessä lounaasta aurinkoisinta ja kuivinta on etelärannikon tuntumassa, lupailee Foreca.

Lapissa lämpötila putoaa dramaattisemmin perjantaista lähtien.

– Lämpötilahaarukka on siinä +10–17 asteessa.

Trooppisten öiden jälkeen useat saattavat olla ihan tyytyväisiä, että myös yölämpötilat alkavat laskemaan ja unetkin luultavasti paranemaan.

– Yöllä lämpötilat alkavat asettumaan maltillisempiin lukemiin, noin +10 ja +15 asteen välille. Esimerkiksi Lapissa voidaan yöllä mennä myös alle +10 asteen.

Loppuviikon sateet ovat vielä epävarmoja.

Loppuviikko näyttää sateiden osalta enimmäkseen epävakaiselta. Parvinen kertoo, että viikonlopun sääkartoilla näkyy kaksi Suomea lähestyvää matalapaineen aluetta.

Se, mistä matalapaineen alue Suomeen tulee, vaikuttaa tulevien sateiden sijaintiin. Mikäli matalapaine voimistuu etelä-Ruotsin yllä, tulee sateita enemmän eteläiseen Suomeen.

Toisen mallin mukaan matalapaineen alue voisi tulla kaakosta. Silloin sateita saataisiin etelä-Suomen lisäksi keski-Suomeen.

Parvianen uskoo, että seuraavia helteitä ei ainakaan ensi viikolla ole näköpiirissä.

– Aika epävarmaa on vielä ensi viikon osalta. Ihan pientä lämpenemistä voi olla, mutta ainakaan älytöntä hellejaksoa tuskin on luvassa.

Alla Forecan ennusteet kylmemmän ilmamassan liikkeistä viikon aikana.

Source Link is.fi