Banner Before Header

EK esittää ulkomaisille osaajille veroetuja ja ”hätätilan” julistamista

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies vaatii ”hätätilan julistamista” työvoima- ja osaajapulan ratkaisemiseksi.

EK esitti tukun radikaalejakin keinoja syysseminaarissaan tiistaina.

Työ- ja elinkeinoministeriölle pitäisi antaa selkeä johtovastuu kansainvälisten osaajien maahanmuuton vauhdittamiseksi. Maahanmuuttovirasto jaetaan kahtia niin, että työperäisen maahanmuuton edistäminen siirretään Temiin.

Ulkomaisia osaajia on houkuteltava maahan myös erilaisilla veroeduilla, EK esitti.

Maahanmuuttoviraston työhön johtava luvitus siirretään työministerin suoraan vastuuseen, luodaan uusi kansallinen viisumi työnhakua varten ja lisätään kielikoulutusta.

Lisäksi työnteon kannattavuutta ja työllisyyttä pitää lisätä porrastamalla ansiosidonnainen työttömyysturva ja lisätä työttömyysturvan omavastuupäiviä.

Oppisopimuskoulutusta pitää kehittää houkuttelevammaksi, ja lisätä tukiopetusta ja yksilöllistä tukea peruskouluun.

EK esitti lisäksi työkyvyttömyyseläkkeiden torjuntaan kolmikantaista ”Pohjois-Karjala -projektia”.

– Työkyvyttömyyskehityksen kääntämistä voi verrata Pohjois-Karjalan menestysprojektiin, jolla käännettiin jo kansalliseksi katastrofiksi nousseet sydän- ja verisuonitaudit laskuun. Vastaavaa kansallista projektia tarvitaan nyt työkyvyttömyyden ehkäisyyn, Häkämies sanoi tiedotteen mukaan.

Suomessa on noin 50 000 syrjäytynyttä nuorta ja vuosittain lähes 20 000 työntekijää joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle. Kukin tapaus on ”valtava inhimillinen tragedia ja kansantaloudellinen ja työvoimapoliittinen epäonnistuminen”, EK muistutti.

Lisäksi väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2034, ja työikäisiä on 2050–2060-luvuilla 300 000 henkeä nykyistä vähemmän.

Myös lama-ajanpääministeri Esko Aho puhui viime viikolla ”hätätilasta” IS:n haastattelussa ja patisteli nykypäättäjiä tarmokkaampiin työllisyystoimiin ja syrjäytymisen ehkäisemiseen.

Source Link is.fi