Banner Before Header

EK tyrmistyi kunta-alan sopimuksesta: ”Todella turmiollinen”

Yksityisen puolen työnantajaleiri, Elinkeinoelämän keskusliitto EK katsoo kunta-alan tuoretta viisivuotista työehtosopimusta pelonsekaisin tuntein.

– Tämä oli pelätyn kaltainen ratkaisu. Tämä oli sovittelulautakunnan mukainen ratkaisu, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertoi.

– Tämä luo paineen palkankorotusautomaatista. Ja tässä on erittäin suuri riski, että tämä vaikeuttaa rajusti syksyn työmarkkinakierrosta, koska kunta-alasta tulee palkkajohtaja tällä ratkaisulla, Häkämies jatkoi.

Kunta-alan ammattiliitot saavat vähintään niin sanotun yleisen linjan mukaiset palkankorotukset, ja viiden vuoden aikana 5,1 prosenttia suuremmat palkankorotukset kuin kemianteollisuus, teknologiateollisuus ja auto- ja kuljetusala keskimäärin.

– Tämä on ratkaisun suuri heikkous. Ja vielä tilanteessa, kun suhdanne-ennusteita ruuvataan valitettavasti alaspäin ja inflaatio laukkaa, Häkämies sanoi.

– Tässä suhteessa tämä sopimus on todella turmiollinen, Häkämies sanoi.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää kunta-alan uutta työehtosopimusta turmiollisena.

EK ei enää sopimuksia tee, työnantajien sopimustoiminta kuuluu sen jäsenliitoille.

EK ei myöskään ole osapuoli julkisen sektorin sopimuksissa, mutta kunta-alan sopimus huolestuttaa EK:ta ja toimitusjohtaja Häkämiestä.

– Kunta-alan työntekijämäärä on niin valtavan suuri. On varmaan perustelua palkankorotuksiin julkisella alalla, mutta ne pitäisi pystyä hoitamaan paikallisesti sopien, eikä niin että kaikille sama.

– Ja kaikille sama palkankorotus kerrotaan isolle joukolle palkansaajia! Yksityinen sektori kuitenkin kasvun ja bruttokansantuotteen leimaa. Äärimmäisen huolestunut olen, Häkämies totesi.

Kun EK ei enää keskitettyjä tupo-ratkaisuja tee, vientiliittojen oletettiin olevan palkkajohtaja ja yleisen tason määrittäjä, jonka yli muut liitot eivät mene.

Nyt kunta-alan järjestöt saavat viidessä vuodessa siis 5,1 prosenttia suuremmat palkankorotukset kuin teknologiateollisuus, kemianteollisuus ja auto- ja kuljetusala keskimäärin.

Tämä ei tiedä hyvää syksyn työmarkkinakierrokselle, kun työntekijöiden Teollisuusliitto ja työnantajien Teknologiateollisuus alkavat neuvotella uutta sopimusta, ja kunta-alan työntekijät tulevat sopimuksen nokittamaan.

– Se on juuri se ongelma. Tässä kunta-alan ratkaisussa on sisällä automaatti. Tämä kunta-alan sopimus nostaa rimaa syksyllä.

– Meillä on kolme aiempaa kierrosta kohtuullisen hyvin pystytty hakemaan työantajien yhteistoiminnalla yleinen linja, jota ei ole rikottu. Nyt se rikkominen tapahtuu kuntapuolelta.

– Tarkoitus oli, että vientialat määrittävät palkankorotusten katon. Nyt kunta-ala saa tällaisen bonuksen. Kyllä tämä todella hämmästyttävää on, ja kuten aiemmin sanoin, turmiollista, Häkämies valitteli.

Hoitoalan liitot, Tehy ja Super eivät tarjottua kunta-alan sopimusta edes aikoneet hyväksyä. Tehy ja Super ovat vaatineet palkkaohjelmassaan viidelle vuodelle 3.6 prosentin korotuksia vuosittain yleisen linjan päälle.

Source Link is.fi