Banner Before Header

Elämäni biisin vieras sai tv-katsojat kihisemään raivosta: ”Ala-arvoinen veto!”

Ylen Elämäni biisi -ohjelmassa nähtiin viime lauantaina pyhäinpäivän erikoisjakso, jossa vierailivat Sirkku Peltola, Jaakko Heinimäki, Hanna Nohynek, Teemu Mäki ja Linda Lampenius.

Vaikka suosikkiohjelman julkkiskattauksesta poristaan harvoin, yhdestä viime viikon vierasvalinnasta syntyi sellainen älämölö, että se kesti useita päiviä vielä ohjelman esittämisen jälkeen. Moni tv-katsoja kritisoi Ylen ohjelmaa siitä, että se oli valinnut vieraakseen eläinrääkkäyksestä tuomitun kuvataiteilija Teemu Mäen.

Jakso sai rajua kritiikkiä muun muassa Facebookissa ja Twitterissä, jossa katsojat nostivat esiin Teemu Mäen vuonna 1988 tekemän Sex and Death -videon, joka tunnetaan myös kissantappovideona. Kohuvideolla Teemu Mäki tappaa eläinsuojeluyhdistykseltä hankkimansa kissan kirveellä taiteen nimissä.

– Kenen loistoidea oli kutsua eläinrääkkääjä paikalle, joku kysyy ohjelman tekijöiltä Facebookissa.

– Ensimmäistä kertaa etoo katsoa tätä ohjelmaa. En voi mitenkään unohtaa eläinrääkkääjän ”taideteosta”. Todella mauton valinta ja vieläpä Pyhäinpäiväksi, sanoo toinen.

– Miksi eläinrääkkääjä Mäki oli otettu ohjelmaan? Nyt loppui tämän ohjelman katsominen. Eikö sinne ketään eläinystävällistä taiteilijaa löytynyt? Kissan tappaminen ei ole taidetta. Mäki on todella vastenmielinen henkilö.

– Ala-arvoinen veto!

Vaikka kissan teloituksesta on kulunut jo yli 30 vuotta, moni tv-katsoja ei ole vieläkään unohtanut teosta, joka nousi kohuksi useampaan otteeseen.

– Vaikea tuota on unohtaa. Tuli huono olo myös eilen, kun näin hänet telkkarissa. Millainen ihminen kykenee tuollaiseen tekoon? Hakee taideteoksena avuttoman olennon eläinsuojeluyhdistykseltä ja kiduttaa sen kuoliaaksi. Kuitenkin hänelläkin on oikeus anteeksi saamiseen, joku sanoo somessa.

– Joitakin asioita ei valitettavasti voi unohtaa tahi antaa anteeksi. Ei ole tainnut ”taiteilija” koskaan edes katua julmaa ja sairasta tekoaan, sanoo toinen.

– Jää tämä jakso katsomatta minullakin.

Kuluvan viikon aikana tv-yleisö on tivannut Yleisradiolta vastausta siihen, miksi Mäki haluttiin ohjelmaan eläinrääkkäystaustastaan huolimatta. Ohjelman tekijät vastasivat someseuraajilleen Facebookissa.

– Elämäni Biisin vieraiksi valikoituu julkisuuden henkilöitä yhteiskunnan eri aloilta. Taiteenalalta pyritään ottamaan mukaan monipuolisesti eri taiteenalan edustajia. Teemu Mäki on kuvataiteiden tohtori ja Suomen taiteilijaseuran puheenjohtaja, kuului tuotannon vastaus.

Teemu Mäki ei ole koskaan varsinaisesti pyytänyt anteeksi kissan tappamista.

Taiteilija Mäki ei ole itse ottanut osaa syntyneeseen somekeskusteluun, mutta omalla Facebook-kanavallaan hän kiitteli ohjelman tekijöitä osallistumisestaan ja totesi kuvausten yllättäneen hänet positiivisesti.

– Tässä ohjelmassa oli kiva vierailla! En ollut katsonut yhtään aiempaa jaksoa. Menin studioon monilla ennakkoluuloilla varustautuneena: ”Varmaan jotain ihan yhdentekevää hömpänpömppää ja todennäköisesti kuulen suosikkibiisistäni semmoisen version, joka vain nolostuttaa mua.” Olin väärässä. Kiitän lämpimästi ohjelman tekijöitä, vieraita, muusikoita ja laulajia, Mäki kirjoittaa Facebookissa.

Omassa somekanavassaan hänen tv-esiintymisensä sai pelkästään hyvää palautetta.

– Oli yksi parhaista jaksoista, joku hehkuttaa.

Kissavideona tunnettu Sex and Death on taideteos, joka käsittelee väkivallan eri muotoja.

Valtion elokuvatarkastamo kielsi teoksen julkisen esittämisen vuonna 1989 ja kahta vuotta myöhemmin Helsingin hovioikeus tuomitsi Mäen sakkorangaistukseen eläinrääkkäyksestä.

Vuonna 1994 Valtion taidemuseo osti Mäen työn kokoelmiinsa, mutta siirsi sen 10 vuotta myöhemmin mediakohun alla Kuvataiteen keskusarkiston kokoelmiin tutkijoiden käyttöön.

Nykyään teos on käytännössä vain tutkijoiden nähtävillä.

Kuvataiteilija Teemu Mäki vuonna 1999.

Elämäni biisi tänään TV1:llä kello 21.10.

Source Link is.fi