Elizabeth Holmes keräsi miljardiomaisuuden keksinnöllä, joka ei toiminut – nyt hän sai tuomion, ja edessä voi olla kymmenien vuosien vankeus

Yhdysvalloissa entinen Theranos-yhtiön toimitusjohtaja ja perustaja Elizabeth Holmes on tuomittu neljästä petoksesta. Häntä uhkaa jopa 80 vuoden vankeus, mutta tuomion odotetaan olevan lopulta huomattavasti lyhyempi.

Holmesia vastaan nostettiin kaikkiaan 11 syytettä. Neljä syytteistä hylättiin ja kolmen syytteen kohdalla valamiehistö ei saanut yhteistä päätöstä aikaiseksi.

Holmes on kiistänyt syytteet. Hänen uskotaan valittavan tuomiostaan.

Veritestausyhtiö Theranosin perustaja Holmes nousi kuuluisuuteen testausteknologian ihmelapsena. Hän jätti vuonna 2003 Stanfordin yliopiston kesken ja perusti vain 19-vuotiaana yhtiön, joka tuolloin kantoi nimeä Real-Time Cures. Nimi muuttui Theranos-muotoon vielä samana vuonna.

Vuosien varrella yhtiö sai mukaan nimekkäitä tukijoita. Muun muassa entiset ulkoministerit George Shultz ja Henry Kissinger istuivat yhtiön hallituksessa vuonna 2011. Samoin kenraali James Mattis liittyi joukkoon. Mattis erosi Theranosin hallituksesta vasta alkuvuonna 2017, kun presidentti Donald Trump nimitti hänet puolustusministeriksi. Rahoitusta tuli myös mediamoguli Rupert Murdochilta.

Vielä vuoden 2015 alkupuolella Holmes oli Time-lehden sadan maailman vaikutusvaltaisimman ihmisen listalla. Häntä tituleerattiin seuraavana Steve Jobsina. Hänet nimettiin myös maailman nuorimmaksi, omalla työllään miljardiomaisuuden ansainneeksi naiseksi.

Holmesin johdolla yhtiö keräsi yli 700 miljoonaa dollaria rahoittajilta ja sen arvo nousi jopa yhdeksään miljardiin dollariin.

Keksintö ei toiminutkaan

Vuonna 2013 Theranos alkoi markkinoida teknologiaansa. Yhtiön mukaan sen teknologian avulla oli mahdollista tehdä lukuisia testejä yksittäisestä veritipasta. Edison-nimisen laitteen oli määrä tehdä jopa 240 eri diagnoosia keliakiasta kokaiinin käyttöön.

”Minilaboratorioina” markkinoituja laitteita oli tarkoitus myydä muun muassa apteekeissa ja tavarataloissa. Ihmelapsen minilaboratoriot kuitenkin tuottivat jatkuvasti harhaanjohtavia tuloksia, jonka vuoksi yhtiö alkoi salaa käyttää perinteisiä verikokeita tulosten saamiseksi.

Oikeudenkäynnissä esitetyt todisteet osoittivat myös, että Holmes valehteli väitetyistä sopimuksista, jotka Theranos oli tehnyt suurten lääkeyhtiöiden, kuten Pfizerin ja Yhdysvaltain armeijan, kanssa.

Vuonna 2015 The Wall Street Journalin artikkelisarja ja Theranosin laboratorion viranomaistarkastus paljastivat mahdollisesti vaarallisia puutteita yrityksen teknologiassa. Nämä johtivat lopulta yrityksen romahtamiseen.

Elizabeth Holmes syyttää entistä miesystäväänsä ja liikekumppaniaan, Ramesh ”Sunny” Balwania henkisestä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä – ja petoksen toimeenpanosta.

Balwanin oikeudenkäynti alkaa ensi vuonna. Hän on kiistänyt petoksen.

Lue lisää:

”Seuraavan Steve Jobsin”, Elizabeth Holmesin oikeudenkäynti alkoi – sairauksien diagnostiikan superkeksintö oli huijausta(1.9.21)

Source Link yle.fi