Banner Before Header

Ellaa, 19, haukuttiin somessa ”mitalitelineeksi” MM-kiekkofinaalin jälkeen – kommentoi Ylellä ikäviä viestejä

19-vuotias Ella Kangasalusta kertoi torstaina Ylen haastattelussa, mitä hän ajattelee jääkiekon MM-kisojen palkintojenjakokohusta.

Kangasalusta toimi vapaaehtoisena Tampereella ja avusti yhdeksän kertaa kisojen palkintojenjakotilaisuudessa, esimerkiksi MM-finaalissa.

Kohu alkoi juuri loppuottelun palkintojenjaosta, jossa Suomen jääkiekkomaajoukkue palkittiin maailmanmestarina. Mitaleita piteli tarjottimilla siniseen iltapukuun pukeutunut Kangasalusta ja toinen nuori nainen.

Näiltä tarjottimilta miespuoliset kiekkopomot, kuten Kalervo Kummola ja Luc Tardif sitten ottivat mitaleita ja pudottivat pelaajien kaulaan.

Asetelma aiheutti suuttumusta sosiaalisessa mediassa, sillä tilanteessa nähtiin muun muassa esimerkki ummehtuneista sukupuolirooleista ja yhteiskunnan valtarakenteista.

Kritisoijien mukaan naisista esineellistettiin passiivisia koristeita, kun miehet olivat aktiivisia sankareita.

Palkintojenjakoon osallistuneita kutsuttiin esimerkiksi ”mitalitelineiksi”, ”palkintotelineiksi” ja ”pöydiksi”.

– Kaikkein hämmentävintä on se, että ikävä kommentointi on tullut vain sosiaalisessa mediassa ja suurimmaksi osaksi muilta naisilta, Kangasalusta sanoi Ylelle.

– Ihmiset näkevät meidät vain parin minuutin ajan televisiosta, ja ymmärrän toki, miltä se näyttää. Kisat olivat kuitenkin kaikille palkinnonjakoporukkaan kuuluneille kaikin puolin hieno kokemus.

Lue lisää: Miksi vain naiset seisoivat ”palkintotelineinä” jääkiekon MM-kisoissa? Näin kisaorganisaatio vastaa

Kangasalusta ei kokenut, että häntä tai ketään kuuden hengen palkintojenjakoryhmästä vähäteltiin tai esineellistettiin kisoissa, jäähallissa tai kisaorganisaatiossa.

Hän haluaisi osallistua vapaaehtoisena kisoihin myös ensi vuonna, kun MM-lätkää pelataan jälleen Nokia-areenassa.

Kangasalusta kuitenkin uskoo, että Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF muuttaa käytäntöjään.

– Uskon, että reaktion ollessa tällainen palautevyöryyn tartutaan ja ensi vuonna palkintojenjakoon tulee muutoksia, hän sanoi Ylelle.

Source Link is.fi