Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_71d18cf53032f851114238aeb4d4876a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Elokapinan mielenosoitus katkaisi Mannerheimintien useaksi tunniksi – poliisi otti kiinni 46 ihmistä – Uutisalue

Elokapinan mielenosoitus katkaisi Mannerheimintien useaksi tunniksi – poliisi otti kiinni 46 ihmistä

Ympäristöaktivistiliike Elokapina järjesti mielenosoituksen Helsingissä torstaina. Mielenosoitus tukki Eduskuntatalon edustalla olevan pätkän Mannerheimintietä useaksi tunniksi.

Helsingin poliisi tiedottaa paikalla olleen arviolta 150–200 henkilöä. Poliisi otti kiinni 46 mielenosoittajaa, jotka eivät noudattaneet poliisin antamaa poistumiskäskyä. Heitä epäillään niskoittelusta poliisia vastaan.

Poliisi oli ilmoittanut ennakkoon, ettei Mannerheimintien ajoväylä ole sopiva paikka mielenilmauksen järjestämiseen.

Mielenosoitus alkoi kello 17, jolloin Mannerheimintielle alkoi kerääntyä nopeassa tahdissa mielenosoittajia. He siirtyivät ripeästi ajoväylälle, osa seisomaan ja osa istumaan. Liikenne katkesi Eduskuntatalon kohdalta molempiin suuntiin.

Mielenosoitus alkoi kello 17 ja tukki Mannerheimintien Eduskuntatalon edustalta.

Mielenosoitus oli osa kymmenen päivää kestävää Luontokatokapina-mielenilmausta, kertoi paikalle saapunut Elokapinan mediayhteyshenkilö Lauri Autere.

– Olemme täällä tänään luontokatokapinan merkeissä. Se on 10 päivää kestävä tapahtuma ja mielenosoitusten sarja, jossa halutaan kiinnittää hallituksen päättäjien ja suomalaisen yhteiskunnan huomiota luontokatoon, Autere sanoo.

Autere kertoi mielenosoittajien suunnitelleen viettävänsä Eduskuntatalon edustalla koko illan. Suunnitelma löytyi myös poliisien varalle: jos poliisi esittää toiveita tai vaateita, niistä keskustellaan.

Paikalle mieltään osoittamaan oli saapunut myös Henrik.

– Olen ollut pidempään Elokapinassa mukana. Ilmastokriisi ja luontokato ovat pahimmat ihmiskuntaa kohtaavista kriiseistä koskaan, joten vaihtoehtoja ei ole, hän kertoi.

Henrik halusi kannustaa yhä useampia liittymään mielenosoittajien joukkoon.

– Onhan täällä väkeä, mutta aina tarvitaan lisää. Eihän tämä Suomen politiikka tällaisella porukalla muutu, mutta tähän täytyy suhtautua vähän kuten maratoniin. Mikään ei muutu nopeasti, hän sanoi ennen puolta seitsemää illalla.

Poliisi keskusteli mielenosoittajien kanssa siitä, suostuvatko nämä poistumaan omin ehdoin vai joutuuko poliisi kantamaan heidät.

Mielenosoitus jatkui rauhallisissa tunnelmissa parin tunnin ajan. Ohjelmassa oli puheiden kuuntelemista, musiikkia ja iskulauseiden huutamista.

Noin kello 18.45 paikalla päivystänyt poliisi määräsi kokoontumisen päättymään ja väkijoukon hajaantumaan. Helsingin poliisin mukaan poliisi neuvotteli ensin mielenosoituksen siirtämisestä pois Mannerheimintieltä, mutta kun järjestäjä ei esittänyt toteuttamiskelpoista vaihtoehtoa mielenosoituksen jatkamiselle, päätyi poliisi määräämään tapahtuman päättymään.

Ensin poliisi neuvotteli maassa istuvien mielenosoittajien kanssa, mutta kun yhteisymmärrykseen ei päästy, alkoi poliisi kantaa osanottajia paikalle ajettuun bussiin. Osa mielenosoittajista siirtyi ajoväylältä jalkakäytävälle ja osa poistui paikalta oma-aloitteisesti.

Ylikomisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista kertoi juuri mielenosoituksen alettua, että vastaavat tapahtumat noudattavat poliisille jo ennestään tuttua kaavaa.

– Edellisillä kerroilla on huomioitu ensin muu liikenne ja sitten keskusteltu ihmisten kanssa siitä, haluavatko he vapaaehtoisesti poistua vai täytyykö poliisin poistaa heidät, Heinonen kertoi.

Poliisi joutui kantamaan osan kiinniottamistaan mielenosoittajista bussiin.

– Tämä on meille rutiinia ja mielenosoitusten turvaaminen on yksi poliisin tavanomaisista tehtävistä, hän jatkoi.

Tunnelma koko mielenosoituksen ajan oli rauhallinen eikä paikalla ollut vastamielenosoittajia.

Source Link is.fi