Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f41f5fdaae87163b9b617bbd9e15decf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Enää kuukausi Pekingin olympialaisiin – kisaodotusta varjostavat korona ja diplomaattiset boikotit – Uutisalue

Enää kuukausi Pekingin olympialaisiin – kisaodotusta varjostavat korona ja diplomaattiset boikotit

Pekingin talviolympialaisten alkuun on tiistaina kuukausi, ja kisat lähenevät koronapaineen ja diplomaattisten boikottien sävyttämänä. Myös kiinalaisen tenniksenpelaajan Peng Shuain tapaus kummittelee monien mielessä. Pekingin olympialaiset järjestetään 4.-20. helmikuuta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet toimia Kiinan ihmisoikeustilanteen ja etenkin maan uiguurivähemmistön kohtelun takia.

Muun muassa Yhdysvallat, Britannia, Australia ja Kanada julistivat joulukuussa diplomaattisen boikotin Pekingin kisoihin. Maiden urheilijat kuitenkin osallistuvat olympialaisiin.

Kiina on varoittanut diplomaattisen boikotin julistaneita maita vastatoimista.

– Yhdysvallat maksaa hinnan virheellisistä toimistaan, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian jyrähti joulukuussa tiedotustilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Peng Shuain tilanne on puhuttanut maailmalla. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Peng Shuain tapaus esillä

Viime kuukausina suurta huomiota on herättänyt tennistähti Peng Shuai, 35, joka katosi marraskuun alussa sen jälkeen, kun hän oli syyttänyt Kiinan entistä varapääministeriä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Lähes kolmen viikon jälkeen Kansainvälinen olympiakomitea KOK ilmoitti olleensa Pengin kanssa videopuhelinyhteydessä, ja tennistähti oli kertonut olevansa turvassa ja voivansa hyvin. Joulun alla Peng kertoi singaporelaismedia Lianhe Zaobaolle, että hän ei ole koskaan syyttänyt ketään seksuaaliseen tekoon pakottamisesta.

Huolta on kuitenkin herättänyt, miten vapaasti Peng on voinut viime aikoina puhua ja mikä hänen turvallisuutensa on.

Katsojia vain Manner-Kiinasta

Suomalaisurheilijoita Pekingiin on toistaiseksi nimetty 16. Lisäksi miesten ja naisten jääkiekkomaajoukkueet lähtevät Pekingiin, mutta pelaajavalinnat ilmoitetaan myöhemmin.

Suomen kisajoukkue saa lopullisen muotonsa 24. tammikuuta. Suomea edustaa Pekingissä näillä näkymin 90-100 urheilijaa. Suomella on mitalitoiveita etenkin maastohiihdossa, lumilautailussa, yhdistetyssä ja jääkiekossa.

Kaiken kaikkiaan Pekingissä nähdään lähes 3 000 urheilijaa. Vaikka kisat järjestetään tiukoin koronarajoituksin, huoli kisakävijöiden terveysturvallisuudesta on olemassa.

KOK on ilmoittanut, että Pekingin kisoihin pääsee koronatilanteen takia katsojia vain Manner-Kiinasta ja heidän on täytettävä koronavarotoimien vaatimukset.

Urheilijoilta ja kisoihin saapuvilta median edustajilta vaaditaan täysi rokotesuoja, tai muutoin edessä on kolmen viikon karanteeni Pekingiin saavuttaessa. Poikkeuksen määräykseen tekevät henkilöt, joilla on perusteltu lääketieteellinen syy rokottamattomuudelle.

Yleisöä lukuun ottamatta muut kisahenkilöt ovat Pekingissä niin sanotuissa ”koronakuplissa”, joissa esimerkiksi liikkuminen on tarkoin rajattua ja koronatestejä tehdään päivittäin.

NHL ei päästä pelaajiaan kisoihin koronan ja liigan lukuisten ottelusiirtojen takia.

Lue myös:

Source Link yle.fi