Banner Before Header

Energian hinta nousee Venäjän hyökkäyksen pelossa – kaasun hinnassa liki 14 prosentin hyppäys, öljy kalleimmillaan seitsemään vuoteen

Maakaasun hinta Euroopassa nousi lähes 14 prosenttia sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli varoittanut Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Raakaöljyn hinta puolestaan kipusi korkeimmilleen sitten vuoden 2014 lopun.

Amerikkalaisten mukaan Venäjä saattaa aloittaa sodan jo ennen kuin Pekingin olympialaiset päättyvät viikon kuluttua. Venäjä itse on toistuvasti kiistänyt hyökkäyssuunnitelmat. Myös Ukrainan ulkoministeri toppuutteli puheita jännitteiden lisääntymisestä viikonloppuna.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz matkusti maanantaina Ukrainaan ja jatkaa tiistaina Venäjälle tapaamaan presidentti Vladimir Putinia. Ranskan presidentti Emmanuel Macron taas puhui (siirryt toiseen palveluun) liki kaksituntisen puhelun Putinin kanssa lauantaina. Ranskalaisten arviot hyökkäyksestä ovat olleet maltillisempia (siirryt toiseen palveluun) kuin yhdysvaltalaisten ja brittien.

Venäjä on Euroopan suurin maakaasun lähde. Noin kolmannes kaasusta kulkee Ukrainassa sijaitsevien putkistojen kautta.

Jos Venäjä hyökkää, yksi länsimaiden pakotteiden kohde voi olla Itämeren pohjassa kulkeva Nord Stream 2 -kaasuputki. Yhdysvallat on jo ilmoittanut, että se estää Nord Stream 2:n käynnistämisen, jos sota alkaa. Saksa ei ole tätä mahdollisuutta vielä kommentoinut.

Venäjä rakentaa myös toista yhteyttä Euroopan kaasuverkkoon etelän kautta. Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan avasivat Turkstream-putken ensimmäisen osan tammikuussa 2020.

Venäläisen Gazpromin kompressoriasema Pietarin lähellä on valmiina säätelemään Nord Stream 2 -kaasuputken siirtokapasiteettia. Kuva on viime vuoden heinäkuulta. Kuva: Peter Kovalev / AOP

Kolmannes kaasusta tulee Ukrainan kautta

Jos venäläisten hyökkäys todellakin alkaa tällä viikolla, se muuttaa koko Euroopan turvallisuustilannetta ja esimerkiksi energiamarkkinoiden rakenteita.

Tästä syystä sekä energian että pörssiosakkeiden hinnat reagoivat jo nyt. Markkinoilla pelätään Venäjän mahdollista hyökkäystä Ukrainaan – Helsingin pörssi pudotuksessa

Samaan aikaan Euroopan kaasun varastotilat ovat vähissä. Hinnat ovat neljä kertaa korkeammat kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta.

Jos maakaasun tuonti Venäjältä katkeaisi kokonaan, Keski-Eurooppa joutuisi pahaan pulaan. Myös sähköhinta Suomessa nousisi.

Gazprom-kaasuyhtiö ei ole varannut kevääksi ylimääräistä maakaasun kauttakulkukapasiteettia (siirryt toiseen palveluun) Ukrainasta tai Puolasta Eurooppaan.

Myös ydinvoimaloissa seisokkeja

Venäjä on viime kesästä asti käytännössä säännöstellyt kaasuvirtoja ja pakottanut eurooppalaiset sähkölaitokset polttamaan hiiltä.

Ongelmia pahentaa, että samaan aikaan ydinvoiman suurmaassa Ranskassa monet voimalat seisovat (siirryt toiseen palveluun). Niiden tekniikka on ruostunutta ja kaipaa uusimista.

Electricité de France -sähköyhtiö varoitti vastikään, että tämän talven sähköntuotanto jää pienimmäksi sitten 1990-luvun.

Jos sota syttyy, myös öljyn hinta todennäköisesti nousee. Länsimaat saattavat suunnata pakotteita myös venäläisen öljyyn ja sen markkinoillepääsyn estämiseen. Tämä voisi nostaa raakaöljyn hintaa lisää.

Sekä öljyn että kaasun hinnan nousu kiihdyttäisi myös inflaatiota, joka kiihtyy jo valmiiksi lähinnä energian hintojen vuoksi.

Mistä ratkaisu pulaan?

Keski-Euroopan energiakriisissä on ollut hieman onnea matkassa, sillä talvi on ollut leudompi kuin keskimäärin. Sääennusteet lupaavat myös loppuhelmikuusta normaalia lämpimämpää.

Monet maat ovat helpottaneet kaasupulaa nesteytetyn maakaasun rahtaamisella Yhdysvalloista. Kaasuputkia kulkee manner-Eurooppaan myös esimerkiksi Norjasta, Algeriasta ja Azerbaidžanista. Näillä mailla ei kuitenkaan ole juuri kapasiteettia lisätä kaasun tuotantoa.

Tästä syystä Euroopan on käännyttävä nesteytettyyn maakaasuun eli LNG-kaasuun, jota tuodaan valtavilla meritankkereilla eri puolilta maailmaa. Suurimpia LNG-toimittajia ovat Yhdysvaltojen lisäksi Qatar ja Australia.

Qatar on toimittanut kaasua pääasiassa Aasian markkinoille, mutta se on ohjannut kuljetuksia aiempaa enemmän myös Eurooppaan. Maa on kuitenkin varoittanut (siirryt toiseen palveluun), että sen kyky lähettää kaasua Eurooppaan on rajallinen.

Osa Euroopan maista, erityisesti Ranska, ovat haluttomia tuomaan amerikkalaista kaasua, koska sitä tehdään osittain ympäristölle haitallisesta liuskekaasusta.

Voit keskustella aiheesta tiistai-iltaan klo 23:een saakka.

Aiheesta lisää:

Source Link yle.fi