Banner Before Header

Ennakkoäänestys alkaa koronatunnelmissa ja erikoisjärjestelyin – joissain kunnissa äänestää voi vaikka autossa istuen

Aluevaalien ennakkoäänestys käynnistyy tänään.

Äänensä voi antaa ennakkoon ensi viikon tiistaihin saakka monissa kirjastoissa, kaupoissa ja kauppakeskuksissa. Kaikki ennakkoäänestyspaikat löytyvät oikeusministeriön verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Joissain kunnissa äänestää voi myös ulkona. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa ulkona äänestäminen on mahdollista Laitilassa, Paraisilla ja Raisiossa.

– Haluamme tarjota kaikille äänestysmahdollisuuden. Karanteenissa oleva tai riskiryhmään kuuluva pääsee huoletta äänestämään. Tämä sopii myös heille, jotka eivät muuten halua tulla sisälle äänestyspaikkaan, Raision kaupungin palvelusihteeri Päivi Nieminen kertoo.

Raisiossa kirjastotalon lähelle siirretyn kojun luukulle voi tulla kävellen tai äänestää vaikka suoraan omasta autosta.

– Jos yltää. Tai sitten nousee autosta sen verran, että äänestäminen onnistuu.

Kopilla ei ole päivystystä koko ajan. Vaalitoimitsijat voi soittaa paikalle, kun palvelua tarvitsee. Päivi Nieminen kertoo, että myös kuntavaaleissa ulkoäänestysmahdollisuus oli käytössä, mutta käyttäjiä oli vähän. Joillekin mahdollisuus voi kuitenkin olla tärkeä.

Turvallisuuteen luotetaan

Äänestämisen turvallisuus koronan keskellä mietityttää monia, mutta ainakin Turussa ihmiset tuntuvat suhtautuvan tilanteeseen rauhallisesti ja aikovat äänestää normaalisti.

Tuomiokirkon edustalla pysäytetty Raimo Nordlund arvioi, että korona voi vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen. Lopullisen tilanteen näkee varsinaisena vaalipäivänä 23. tammikuuta. Nordlund äänestää silloin.

Onko se turvallista?

– On. Ne äänestävät, ketkä äänestävät. Koronasta huolimatta.

Myös Jari Ovaska arvioi, että äänestysaktiivisuus voi pudota. Varotoimista on puhuttu niin paljon, että jotkut voivat pelon vuoksi vältellä paikkoja, joissa on paljon muita ihmisiä.

– Jos noudatetaan turvallisia etäisyyksiä, en uskoisi, että on mitään riskiä käydä äänestämässä.

Jari Ovaska on jo lähes varma kenelle äänensä antaa. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle
Raimo ja Arja Nordlund aikovat äänestää varsinaisena vaalipäivänä. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Ei-toivottu tilanne

Koronaepidemia on pahentunut paljon siitä, kun oikeusministeriö ohjeisti vaalit. Ohjeet annettiin marraskuussa ja niitä täsmennettiin joulukuussa.

– Tilanne on sellainen, mitä ei toivottu, sanoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Ministeriö tekee yhteistyötä THL:n kanssa. Yhdessä he ovat päätyneet siihen, että koronatilanteesta huolimatta vaalit voidaan terveysturvallisesti toimittaa.

Jääskeläisen mukaan turvallisuudessa on tärkeintä, että äänestäjät ja vaalitoimitsijat tekevät yhteistyötä äänestyspaikoilla.

– Siten, että kaikki tiedostavat tilanteen poikkeuksellisuuden. Äänestäjillä tulisi olla maski, ja heidän tulisi muistaa etäisyydet ja käsihygienia.

Vaalivirkailijat huolehtivat siitä, ettei ruuhkia synny ja välimatkat säilyvät.

– Oman kynän voi ottaa mukaan, kuten kuntavaaleissakin, Jääskeläinen muistuttaa.

Jenna Kattelus aikoo prehtyä kunnolla siihen, mistä vaaleissa on kysymys. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle
Mariia Sennikova odottaa vaalien tuovan parannuksia Turkuun. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Sekavin tuntein äänestämään

Jenna Kattelus aikoo ehdottomasti äänestää. Hän kuitenkin myöntää, ettei ole vielä perehtynyt hyvinvointialueiden perustamiseen ja niiden valtuustojen tarkoitukseen.

– Aion kyllä selvittää sen merkitystä tulevaisuuden kannalta.

Arja Nordlundin mielestä tunnelmat ovat vielä sekavat.

– Mietin, parantavatko nämä vaalit tilannetta vai sekoittavatko enemmän. Menen kuitenkin äänestämään. Ehdokkaat olisi valittava sen mukaan, että he ovat hiukan tietoisia terveys- ja sosiaaliasioista.

Jari Ovaska puolestaan miettii talousasioita.

– Jos nyt saadaan terveydenhuollon kokonaiskustannuksia vähän pienemmäksi, niin se olisi varmaan hyvä, mutta lisätäänkö vain byrokratiaa? Uudistus on vähän epäselvä ainakin minulle.

Mariia Sennikova on toiveikas vaalien suhteen.

– Haluaisin saada asiat paranemaan Turussa. Esimerkiksi mielenterveystyölle ja maahanmuuttajataustaisille pitäisi saada enemmän näkyvyyttä. Uskon, että monilla ihmisillä on halu muuttaa asioita. Toivottavasti saadaan paljon äänestäjiä liikkeelle.

Äänestysaktiivisuuden ja vaalien lopputuloksen näkee 23. tammikuuta varsinaisen vaalipäivän jälkeen, kun vaalihuoneisto on suljettu ja äänet laskettu.

Ylen vaaliteltat ovat avoinna. Vaaliteltoilta löydät tuoreimmat uutiset oman hyvinvointialueesi aluevaaleista ja voit myös keskustella niistä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.


Voit keskustella aiheesta artikkelin lopussa Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 13.1. kello 23.

Lue myös:

Source Link yle.fi