Banner Before Header

Ennennäkemättömät videot Estonian hylyltä julki: Robotti­kamera pääsi sisään auto­kannelle

Viron onnettomuustutkintaviranomainen OJK on julkaissut videoita ja raportteja heinäkuisilta sukelluksilta Estonian hylylle.

Ruotsi ja Viro ryhtyivät uusiin tutkimuksiin Estonian hylyllä sen jälkeen, kun itsenäinen tutkimusryhmä julkaisi vuonna 2020 videomateriaalia hylyn vaurioista Dplay-palvelussa esitetyssä dokumenttisarjassa.

Videoilla robottikamera kuvaa Estonian hylyn vaurioita, myös paljon keskusteluja herättäneitä reikiä ja repeämiä aluksen kyljissä.

Dokumenttisarjassa nostettiin esiin erityisesti Estonian kyljessä oleva reikä. Se on herättänyt spekulaatioita matkustajalaivalla mahdollisesti tapahtuneesta räjähdyksestä tai villeimmissä teorioissa jopa törmäyksestä sukellusveneen kanssa.

Eri asiantuntijat ovat kommentoineet jo aikaisemmin, että reikä saattaa todennäköisesti olla seurausta laivan osumisesta kovaan merenpohjaan laivan upotessa.

Robottikamera kuvasi Estonian hylkyä 14.– 15. heinäkuuta kaikkiaan seitsemän kertaa.

Kamera pääsi myös sisään laivaan Estonian keulasta, ja tutkimusryhmä sai kuvaa reilun 10 metrin matkalta autokannelta.

Estonia upposi kovassa aallokossa 28. syyskuuta 1994. Laiva oli matkalla Tallinnasta Tukholmaan.

Aikaisemman tutkinnan perusteella uppoamisen syy on ollut aaltojen paineessa irti repeytynyt keulavisiiri ja sen seurauksena autokannelle tulvinut vesi.

Ruotsin ja Viron onnettomuustutkintaviranomaiset aikovat julkistaa tiistaina 16. lokakuuta uusia tietoja siitä, mitä kuvauksissa ja hylyn alustavassa tutkinnassa on käynyt ilmi.

Hylylle on tarkoitus sukeltaa todennäköisesti uudelleen keväällä, jolloin vesi on kirkkaampaa kuin kesällä.

Ingressiä korjattu kello 6.33: Tulokset julkistetaan 16. marraskuuta, ei lokakuuta.

Source Link is.fi