Ensimmäinen laiva aikoihin uskaltautui Saimaan kanavaan mutta jatkosta ei ole tietoa – ”Venäjä on siinä tavallaan portinvartijana”

Waterway-niminen rahtilaiva ajoi mereltä Saimaan kanavaa pitkin Suomeen perjantaina. Alusten luotsauksesta vastaavan Finnpilot Pilotage oy:n toimitusjohtaja Kari Kosonen kertoo, että Waterway hakee sellua Joensuusta.

Huomenna laiva jatkaa matkaa kohti Viipurinlahtea ja sitä kautta Latviaan, Riikaan.

– Menomatka meni hienosti. On kiinnostavaa nähdä, meneekö paluumatka yhtä hyvin ilman mitään yllättäviä viranomaismuodollisuuksia.

Edellinen laiva matkusti Saimaan kanavassa tammikuussa. Kun kanava talvikauden jälkeen avattiin laivaliikenne ei palautunut normaaliksi. Waterwayn liikkumisesta Saimaan kanavalla ovat aikaisemmin kertoneet Yle ja Iltalehti.

Kososen mukaan laivat eivät uskalla matkustaa kanavassa normaaliin tapaan, koska reitti kulkee Venäjän puolelta.

– Venäjä on siinä tavallaan portinvartijana.

”Oma arvioni on, että joku laiva voi vielä tulla, mutta ei tästä mitään suurempaa liikennettä tule enää tällä kaudella.”

Waterway on ensimmäinen rahtilaiva Saimaan kanavassa Ukrainan sodan alun jälkeen.

Asiassa on myös taloudellinen puoli. Kosonen kertoo, että merivakuutusmaksut ovat nousseet, sillä vakuuttajat tulkitsevat Venäjän aluevedet lähes sotatoimialueeksi.

– Kuljettaminen rahtialuksella tulee siis kalliiksi ja porukka on huolestunut siitä, mitä tapahtuu vaikeuksien sattuessa kalustolle ja miehistölle.

Saimaan kanavalle kyllä haluttaisiin kovasti liikennettä, mutta toistaiseksi näyttää siltä, että liikenne ei palaudu ennalleen.

Kososen mukaan logistiset ketjut on jo järjestelty niin, ettei niihin kuulu rahtia Saimaan kanavaa pitkin, vaikka meriteitse kuljettaminen onkin kilpailukykyinen kuljetusmuoto verrattuna rekoilla tai junilla kuljettamiseen.

– Oma arvioni on, että joku laiva voi vielä tulla, mutta ei tästä mitään suurempaa liikennettä tule enää tällä kaudella. Tavarantoimittajat ovat jo sitoutuneet muihin järjestelyihin.

Source Link is.fi