Banner Before Header

Enteileekö tuore tutkimus maski­pakon paluuta?

Kasvomaskin käyttäminen vähentää koronavirustartuntoja. Maskin käyttö vähentää tutkimuksen mukaan covid-19-taudin ilmaantuvuutta 53 prosenttia. Näin kertoo tuore Monash Universityn ja University of Edinburghin yhteinen tutkimus, joka on julkaistu BMJ:ssä.

BMJ on vertaisarvioitu lääketieteen alan aikakauslehti. Sitä julkaisee brittiläinen BMJ Publishing Group, jonka omistaa British Medical Association.

The Guardian kertoo, että tutkijoiden mukaan maskin käyttäminen on tehokkain yksittäinen keino estää covid-19-taudin leviämistä. Rokotteet ovat tehokkaita ja turvallisia, mutta ne eivät anna 100-prosenttista suojaa, eikä rokotteiden tehosta uusia virusmuunnoksia vastaan vielä tiedetä tarpeeksi.

– Maskin käyttö, sosiaalinen etäisyys ja käsien pesu ovat tutkimuksen mukaan kaikki tehokkaita toimenpiteitä, mutta tutkimuksen mukaan juuri maskin käyttäminen on näistä keinoista tehokkain, tutkimuksessa todetaan.

Tutkijat analysoivat yhteensä yli 30 eri puolilta maailmaa tehtyjen osatutkimuksien aineiston, joka osoitti tilastollisesti merkitsevän 53 prosentin vähennyksen covid-19-taudin ilmaantuvuudessa maskia käytettäessä. Etäisyyden pitäminen toi 25 prosentin vähentymisen ilmaantuvuuteen.

Käsienpesu toi myös 53 prosentin vähennyksen, mutta tulos ei ollut tilastollisesti merkitsevä, koska käsienpesututkimusten määrä oli liian pieni.

Lue lisää: Riittääkö suu-nenäsuojain, vai tarvitsenko FFP-suojainta? Onko kangas­maskista mihinkään?

Tutkimuksessa ei vertailtu erilaisten maskityyppien käytön tehoa. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että FFP-hengityssuojaimet antavat paremman suojan kuin suu-nenäsuojaimet tai kangasmaskit.

Muiden toimenpiteiden, kuten karanteenin ja eristämisen tai yleisten sulkujen – kuten rajojen, koulujen ja työpaikkojen sulkemisen – yksityiskohtainen analyysi ei ollut mahdollista tulosmittausten ja laatuerojen takia.

Suomessa esimerkiksi Helsingin seudun liikenne eli HSL luopui maskipakosta joukkoliikenteessä maanantaista 25.10. Maskipakko poistui yleisistä matkustus- ja lippuehdoista. HSL kehotti kuitenkin matkustajia yhä käyttämään kasvomaskia joukkoliikenteessä kansallisen maskisuosituksen mukaisesti.

Tuore tutkimustulos saattaa enteillä maskisuositusten paluuta. Tutkijoiden mukaan maskipakot ja maskisuositukset otettiin pandemian alussa käyttöön monissa maissa, mutta niiden käytöstä on vähitellen luovuttu. Tutkijoiden mukaan maskin käytöstä ei pitäisi luopua ennen pandemian hiipumista.

Source Link is.fi