Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f0c99868a8f4fd5167af6778070e5901, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Epäiltyinä myös poliiseja – äärioikeistoon linkittyvä esitutkinta siirtyi syyteharkintaan – Uutisalue
Banner Before Header

Epäiltyinä myös poliiseja – äärioikeistoon linkittyvä esitutkinta siirtyi syyteharkintaan

Turvallisuusalalla toimineen ryhmän viestinnän kuvattiin olevan rasistista ja yhteiskuntarauhaa kyseenalaistavaa, jopa sisällissotaan tai vallankumoukseen kiihottavaa. Näyttöä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta ei löytynyt.

Yli vuoden kestänyt esitutkinta äärioikeistoon linkittyvässä rikoskokonaisuudessa on valmistunut ja asia on siirretty syyteharkintaan, poliisi tiedotti maanantaina. Syyttäjän harkittavaksi on viety epäiltyjä virkarikoksia sekä ampuma-aserikoksia.

Keskusrikospoliisi ja Syyttäjälaitos ovat alkusyksystä 2020 lähtien tutkineet kokonaisuutta, jossa tutkinnan keskiössä oli turvallisuusalalla työskentelevistä henkilöistä koostunut, äärioikeistolaiseen ideologiaan myötämielisesti suhtautunut ryhmä.

Turvallisuusalalla toimivaa yhdeksänjäsenistä ryhmää yhdisti myötämielinen suhtautuminen äärioikeistolaiseen ideologiaan. Sen epäiltiin varustautuvan, harjoittelevan ja rekrytoivan henkilöitä toimintaansa ja suunnittelevan ryhmän sisällä tekoja, jotka ovat toisen henkilön henkeen tai terveyteen kohdistuvia. Esitutkinnassa ei löytynyt näyttöä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Muiden epäiltyjen rikosten osalta tutkinta on valmistunut. Keskusrikospoliisin johtamassa esitutkintaosuudessa yhtä henkilöä epäillään ampuma-aserikoksesta ja yhtä henkilöä ampuma-aserikkomuksesta. Epäily liittyy tapaan, jolla luvallisia ampuma-aseita on säilytetty.

Lisäksi kolmen henkilön osalta epäillään yllytystä virkasalaisuuden rikkomiseen ja yhden poliisissa työskentelevän henkilön osalta virkasalaisuuden rikkomista.

Kolmea poliisimiestä epäillään virkasalaisuuden rikkomisesta. Yhtä näistä epäillään lisäksi virkavelvollisuuden rikkomisesta. Heidän epäillään luovuttaneen salaiseksi luokiteltua tietoa ainakin ryhmän käyttöön.

Tämän lisäksi yhden poliisimiehen osalta syyttäjä on rajoittanut esitutkinnan virkavelvollisuuden rikkomisen ja kavalluksen osalta ja yhden osalta esitutkintaa ei aloitettu tehdyn esiselvityksen jälkeen. Kaiken kaikkiaan esitutkinnan tai esiselvitysten kohteena oli yhteensä kuusi poliisia.

Puhuttiin jopa sisällissodasta

Esitutkinnassa selvisi, että ryhmässä noudatettiin määrättyjä toimintaperiaatteita ja hierarkiaa. Ryhmässä oli keskusteltu erityisesti ulkomaalaistaustaisista henkilöistä, jotka jäsenet kokivat uhaksi itsenäiselle Suomelle.

Ryhmän sisäisen viestinnän kuvattiin olevan rasistista ja yhteiskuntarauhaa kyseenalaistavaa, jopa sisällissotaan tai vallankumoukseen kiihottavaa.

– Esitutkinnassa on ollut kyse poikkeuksellisista rikosepäilyistä, koska epäiltyinä oli myös poliiseja. Tutkinnan aikana tehtiin laajaa yhteistyötä poliisin eri yksiköiden, Syyttäjälaitoksen ja Suojelupoliisin kesken, ja jokainen viranomainen suhtautui asian tutkintaan sen vaatimalla vakavuudella, tutkinnanjohtajat rikoskomisario Sanna Springare Keskusrikospoliisista ja aluesyyttäjä Heikki Stenius Länsi-Suomen syyttäjäalueelta kommentoivat tiedotteessa maanantaina.

– Asiassa suoritettiin kattava esitutkinta ja siihen perustuvat virkamiesoikeudelliset toimet. Tehokkaalla yhteistyöllä saatiin kerrytettyä ilmiötason tietoa äärioikeistosta sekä tehtyä toimia mahdollisten rikosten ennalta estämiseksi.

Kokonaisuus on siirtynyt epäiltyjen virkarikosten ja ampuma-aserikosten osalta syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.