Epidemian tahti kiihtyy myös Meri-Lapissa – näytteenotto ja testaus ruuhkautuneet

Koronatartuntojen määrän kasvu jatkuu Meri-Lapissa voimakkaana. Keskiviikkoaamuun mennessä alueella oli todettu yhteensä sata uutta tartuntaa kahdessa päivässä.

Vuoden 2021 viimeisellä viikolla tartuntoja todettiin 221 ja sitä edellisellä viikolla 122.

– Toistaiseksi sairaalahoidon tarve ei ole kasvanut. Sairaalahoidossa on alle viisi potilasta. Tehohoitoa tarvitaan, kertoo Länsi-Pohjan keskussairaalan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Taskilan mukaan läpäisyinfektioita on runsaasti myös täyden rokotussarjan saaneilla. Myös kolme rokotetta saaneet ovat voineet saada tartunnan. Tauti on rokotetulla pääsääntöisesti kuitenkin lievä.

Länsi-Pohjan näytteenotossa ja testauksessa on ruuhkaa.

– Oireettomien ei pidä hakeutua testiin ilman tartuntatautilääkärin erillistä määräystä tai positiivista kotitestiä.

Lue lisää: Vietitkö perhe­joulua ja todettiinko useilla perheen­jäsenilläsi sen jälkeen korona­tartunta? Kerro kokemuksesi

Myös jäljitystoiminta on kuormittunut. Jäljittämisviive on tällä hetkellä noin 2 vuorokautta.

– Mikäli saat positiivisen testituloksen niin odota jäljittäjien soittoa kotona rauhassa. Mieti etukäteen ketä olet tavannut kahden edeltävän päivän aikana oireiden alusta laskien. Omasta tartunnasta on hyvä kertoa niille kenen kanssa on ollut tekemisissä, jotta muut pystyvät välttämään kontakteja toisiin ihmisiin, Taskila sanoo.

Tällä hetkellä Länsi-Pohjassa on tavoitteena hidastaa taudin kuormitushuipun ilmaantumista, vaikka varsinaista leviämistä ei voida estää. Hidastamisella yritetään estää sairaalahoitoon kohdistuva nopea ja yhtäaikainen kuormitus.

– Myös eri toimialojen työntekijöiden samanaikaista sairastumista on pyrittävä estämään yhteiskunnan toiminnan turvaamiseksi.

Länsi-Pohjan koronakoordinaatioryhmä eli alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee välttämään kaikenlaisten yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä seuraavan kahden viikon aikana.

Myös yksityisiä juhlien ja kokoontumisia pitäisi välttää. Etätyötä suositellaan mahdollisimman laajasti. Alueella on käytössä laaja kasvomaskisuositus.

– Pandemiatyöryhmä muistuttaa, että koulujen alkaessa ensi viikolla maskinkäyttösuositus koskee myös yläkoulusta alkaen koululaisia. Opetushenkilökuntaa suositus koskee myös alakoulujen osalta.

Kodin ulkopuolisia kontakteja suositellaan välttämään seuraavan kahden viikon ajan. Välttämättömissä kontakteissa suositellaan käytettävän aina kasvomaskia.

Source Link is.fi