Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_048b9be9e9b028ab66aa08e126f2b345, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Erdoganin tiedottaja HS:lle: Suomen Nato-jäsenyys ei ole itsestäänselvyys – Uutisalue

Erdoganin tiedottaja HS:lle: Suomen Nato-jäsenyys ei ole itsestäänselvyys

Turkin presidentinkanslian viestintäpäällikkö Fahrettin Altun on selventänyt Helsingin Sanomille Turkin Suomelle ja Ruotsille osoittamia vaatimuksia.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaati maita toteuttamaan Naton huippukokouksen aikana käydyissä neuvotteluissa antamansa lupaukset.

Jos Suomi ja Ruotsi eivät toimisi niin, kuten Turkki haluaa, ei maiden Nato-jäsenyyttä annettaisi Turkin parlamentin ratifioitavaksi, Erdogan uhkasi.

– Nato-jäsenyys on etuoikeus, ei oikeus, Altun kommentoi HS:lle.

Altunin mukaan Suomen Nato-jäsenyys ei ole itsestäänselvyys. On Suomen hallituksen päätettävissä, miten ”luvatut” toimenpiteet toteutetaan, hän sanoo.

Lue lisää: Tuleeko Suomen Nato-tielle vielä ongelmia? ”Aika nopeasti isottelu taas alkoi”

Erdogan on esimerkiksi vaatinut Suomea ja Ruotsia muuttamaan terrorismia koskevaa lainsäädäntöään mahdollisimman pian. Ruotsi on hänen mukaansa myös luvannut luovuttaa 73 terroristia Turkkiin.

Turkin listalla on myös Suomessa asuvia henkilöitä. Pian Suomen, Ruotsin ja Turkin yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittamisen jälkeen Turkin oikeusministeri Bekir Bozdag kertoi, että maa vaatii Suomea luovuttamaan 12 terroristiksi epäilemäänsä ihmistä.

Lue lisää: AFP: Turkki vaatii Suomea ja Ruotsia luovuttamaan kymmeniä ”terrorismista epäiltyjä”

Altun kertoo HS:lle, että Suomi on tunnustanut yhteisymmärryspöytäkirjassa Kurdistanin työväenpuolue PKK:n, YPG:n ja FETÖ:n terroristijärjestöiksi.

Todellisuudessa pöytäkirjassa todetaan, että ”Suomi ja Ruotsi eivät tue YPG:tä/PYD:tä eivätkä liikettä, joka Turkissa tunnetaan nimellä FETÖ”.

Altunin mukaan järjestöt ovat uhka niin Turkille kuin Suomellekin.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi pian Turkin uusien vaatimusten esittämisen jälkeen, että yhteisymmärryspöytäkirjassa ei määritellä, kenet Turkille pitäisi luovuttaa. Oikeusministeriön virkamiesten mukaan Turkki on jättänyt Suomelle tänä vuonna kaksi luovutuspyyntöä, jotka ovat yhä ratkaisematta

Pyyntöjä ei ole voitu tasavallan presidentin kanslian mukaan ratkaista, koska kyseisiä henkilöitä ei ole tavoitettu.

Yhteisymmärryspöytäkirjassa todetaan, että Suomi ja Ruotsi vahvistavat Turkin kanssa yhteistyötä terrorismin torjunnassa.

Kaikkien Nato-maiden on hyväksyttävä Suomi puolustusliiton jäseneksi.

Source Link is.fi