Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_639f618d67ceb5d0df102f7d22994f6e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Esapekka Lappi latasi totuuden MM-rallitallien käyttämästä porsaanreiästä – kuittasi SM-rallin lipsahduksensa viileästi – Uutisalue

Esapekka Lappi latasi totuuden MM-rallitallien käyttämästä porsaanreiästä – kuittasi SM-rallin lipsahduksensa viileästi

Kuopion SM-rallissa Esapekka Lappi starttasi koitokseen Hyundain Rally1-autolla ja Takamoto Katsuta puolestaan Toyotan samanmoisella tehopelillä.

Kansallisiin kilpailuihin osallistuminen ei kuluta MM-rallitiimien arvokkaita testikiintiöpäiviä. Kustannusten alentamiseksi tehty, aiempaa tiukempi testirajoitus näyttää kääntyvän ainakin osittain itseään vastaan, kun tallit hyödyntävät surutta ”porsaanreikää”.

Lue myös: Kalle Rovanperä testasi hymy huulilla, vaikka MM-sarjan uusi linjaus kismittää – haastajat kiertävät sääntöjä SM-rallissa

Talleista ainoastaan M-Sport on testannut Ruotsin MM-rallia varten Ruotsissa. Tosin Ott Tänäk ajoi M-Sportilla Otepään talvirallissa voittoon lauantaina ja kiersi näin myös osaltaan testipäiviä.

Onko tämä testipäivien kiertämistä, kun jokainen MM-talli osallistuu ennen Ruotsin MM-rallia 9.–12.2. kansallisiin ralleihin?

– No joo, kyllä tämä varmasti on osittain sitä. Ehkä myös minun kohdallani tietyllä tapaa, mutta enemmän tämä on osaltani sitä, että olen uusi tiimissäni ja autokin on minulle uusi. Saadaan kokemusta. Muiden tiimien kohdalla tämä on täysin testipäivien kiertämistä, myöntää Lappi asian.

Rally1-hybridikilpureilla testikilometrit vähentyneet

Rallitallien omat, rajoituksista vapaat testialueet ovat tällä kaudella entistä tärkeämmässä roolissa, sillä uusien sääntöjen mukaan WRC-tehdastallit saavat ajaa kauden aikana vain 21 testipäivää Euroopassa.

Euroopan ulkopuolella testaaminen on edelliskauden tapaan kokonaan kielletty. Mikäli kolmen kuljettajan tallissa testivastuu jaetaan tasan, on kullekin kuljettajalle tarjolla seitsemän testipäivää.

Esapekka Lapin ja kartanlukija Janne Fermin menoa Kuopion SM-rallissa. Kuva: Toni Ollikainen / AKK

Esapekka Lapin Hyundai luottaa Keski-Suomessa, Jämsässä sijaitsevaan testialueeseensa, mutta silti Kuopion SM-ralli palveli erinomaisesti suomalaiskuskia Ruotsin MM-rallia ajatellen.

– Näillä hybrideillä 150 testikilometriä päivässä on nykyään keskiverto lukema aiemman 150–300 testikilometrin sijaan, kun lataaminen ja muu ottavat enemmän aikaa. Niin nopealla tahdilla ei pysty enää ajamaan (testaamaan), toteaa Lappi.

– Tiet ovat Kuopiossa hyviä siinä mielessä, että ne ovat jäässä ja ovat nopeita. Meidän ideamme oli tulla tänne, jotta tuosta autosta saisi kokemusta tuntemattomissa olosuhteissa tai tuntemattomissa tilanteissa.

Parempi ajaa Kuopiossa penkkaan kuin ensi viikolla

Lappi korostaa, että hänelle ja tallille oli eduksi ajaa kahdeksan täysin uutta tietä Kuopiossa.

– Kun saadaan outoja, yllätyksellisiä tilanteita aikaiseksi, niin sitten näkee, miten auto käyttäytyy ja pystymme hienosäätämään autoa. Tätä ei yhdellä ja samalla (Jämsän) testitiellä saa vain aikaiseksi, muistuttaa Lappi.

Ralliyleisö seurasi Kuopiossa, miten MM-rallisarjan Rally1-hybridiajokit porhalsivat lumiolosuhteissa. Sekä Esapekka Lappi että Takamoto Katsuta kaasuttelivat aluksi yleiskilpailun kärjessä, mutta rallin päätteeksi kaksikolla ei ollut asiaa huippusijoille.

Esapekka Lappi kommentoi lipsautustaan lumipenkkaan Kuopion SM-rallin jälkeen.

Yleiskilpailun ykkösijassa kiinni ollut Lappi täräytti autonsa lumipenkkaan viimeistä edellisellä pikataipaleella. Katsuta käytti puolestaan Toyotaansa lumipenkassa viidennellä erikoiskokeella ja keskeytti tekniseen ongelmaan. Lapilla meni lumihommissa kaikkiaan noin kymmenen minuuttia.

– Penkka kutsui, ihan turha selitellä sen kummempaa. Varmaan jarrutin liian myöhään, sitä ei käy kieltäminen. Parempi täällä kuin ensi viikolla. Rajoja me tulimme hakemaan ja ainakin se raja löytyi, missä mennään.

Ammattikatsojille kiitosta

Lappi otti rennoin ottein vastaan penkkakokemuksen ja tähdensi, ettei tapahtuma tule uniin.

– Päästiin vielä jatkamaan ja ajamaan viimeinen pätkäkin. Kiva, että siellä tien vierellä oli ammattikatsojia, ja jätkät kaivoivat yhdessä (lapiolla autoa penkasta). Itse en tehnyt mitään muuta kuin nostin autoa. Liina toki sieltä (katsojilta) puuttui, siitä pieni miinus, veisteli Lappi hymyssä suin.

Vakavoiduttaan hieman Lappi myönsi, että Hyundain kanssa oli ”pieniä haasteita” koko iltapäivän ajan, eikä se ”käyttäytynyt”, niin kuin sen pitäisi.

Nähdäänkö myös muissa SM-ralleissa Hyundain testikalustoa?

– Hyvä kysymys. En ole kalenteria vielä edes katsonut, että miten ne osuu siihen (ohjelmaan). Tämä Kuopio nyt sattui tosi näppärästi, kun tähän viikkoon oli suunniteltu testiviikko ja vehkeet olivat jo täällä valmiina. Siksi oli helppo perustella tiimille, että tullaan tänne, Lappi toteaa.

Monte Carlossa pettymys paistoi rallimiehen kasvoissa kahdeksannen sijan jälkeen. Mihin sijoitukseen Lappi on Ruotsin MM-rallissa tyytyväinen?

– En sano tuohon mitään.

Jari Huttunen voitti Kuopiossa

Kuopion SM-rallin voittoon kaasutteli Jari Huttunen. Huttusen ja Juha Salon välinen kärkitaisto kääntyi kahdeksan erikoiskokeen jälkeen Huttuselle 2,1 sekunnin turvin. Teemu Asunmaa oli kolmas 13 sekunnin erolla Huttuseen.

Avausrallissa Rovaniemellä voittoon ajanut Asunmaa jatkaa sarjan kärjessä. Salo on toisena ja Kuopiossa neljänneksi ajanut Lauri Joona kolmas. Huttunen nousi neljänneksi.

Kuopiossa nähtiin myös odotettu debyytti, kun entinen F1-kuski Heikki Kovalainen ja mediapersoona Janni Hussi ajoivat lopulta SM1-luokassa sijalle yhdeksän sekä yleiskilpailussa sijalle 14, eroa kärkeen tuli 4.20.

Koostelähetys Kuopion SM-rallista TV2:ssa sunnuntaina kello 19.35.

Esapekka Lappia haastatteli Henri Haapamäki.

Source Link yle.fi