Espoon taivaalla näkyi keskiviikkona erikoinen ilmiö

Espoolainen Taru ikuisti kännykällään erikoisen oloisen sääilmiön Espoon Lommilassa keskiviikkona. Videolla erikoinen ilmiö on niin heikko, että sitä saattaa aluksi luulla heijastukseksi ikkunassa. Sitä se ei kuitenkaan ole. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta katsoi Tarun kuvaaman videon Ilta-Sanomien pyynnöstä.

Videon perusteella hän sanoo, että kyseessä on hyvin todennäköisesti trombi eli pyörretuuli, joka ei ylety maahan asti. Sen vuoksi trombi ei näytä aivan tavanomaiselta.

– Kyllä tuo heikolta trombilta näyttää.

Maahan osuessaan trombi voi aiheuttaa laajaa tuhoa ja kaataa esimerkiksi puita ja repiä kattopeltejä irti. Ilmatieteen laitoksen mukaan suurin osa Suomessa havaittavista trombeista on heikkoja, F1-luokkaa tai vielä heikompia. Voimakkain Suomessa havaittu trombi oli F4-luokkaa. F3-luokan trombeja on havaittu vain kuusi kertaa.

Trombi syntyy kuuro- tai ukkospilven nousuvirtauksen yhteyteen maalla tai maalla. Valta sanoo, että kun trombi koskettaa maata, se alkaa liikuttaa esimerkiksi roskia, jotka tekevät siitä näkyvämmän. Jos trombi syntyy veden päällä, sitä kutsutaan vesipatsaaksi. Valta sanoo, että videossa näkyy tiivistynyttä kosteutta.

– Mielenkiintoisen näköinen video, Valta sanoo.

Video on kuvattu hieman ennen puoltapäivää. Valta sanoo, että Espoossa oli kello 12–13 voimakas sadekuuro, joka toi mukanaan jonkin verran salamoita.

Valta sanoo, että osaa trombeista ei Suomessa havaita. Suomessa trombin syntyminen vaatii hyvin lämmintä ja kuivaa ilmamassaa, ja niitä havaitaan joka kesä. Ilmatieteen laitoksen mukaan eniten trombeja esiintyy Suomen itäosissa ja eteläisillä ja lounaisilla merialueilla. Trombin näkeminen on todennäköisintä heinä- ja elokuussa.

Trombissa ilma pyörii nopeasti pystyakselinsa ympäri. Pyörteessä tuulen nopeus on vähintään 18 metriä sekunnissa.

Ilmiönä trombi on sama kuin Yhdysvalloissa esiintyvät tornadot. Selkeällä säällä kyseessä ei ole trombi vaan pölypyörre, joita ei synny kuuro- tai ukkospilvien mukana.

Source Link is.fi