Banner Before Header

Essayahin kuitti hallitukselle sai Anderssonin hiiltymään: ”Sehän ei pidä lainkaan paikkansa” – suora lähetys

Suomen ensimmäiset aluevaalit järjestetään reilun kahden viikon päästä 23. tammikuuta. Ilta-Sanomat starttaa viimeisen kahden viikon vaalitaiston Kansa kysyy – puoluejohtajat vastaavat -tentillä tänään 11. tammikuuta kello 15.40.

Puoluejohtajat ottavat toisistaan mittaa kahdessa erässä. Ensimmäisinä lavalle nousevat kello 15.40 opetusministeri Li Andersson (vas), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) ja oppositiosta Sari Essayah (kd) sekä Harry Harkimo (liik).

Heti heidän jälkeensä kello 17–18.30 on viiden suurimman puolueen puheenjohtajien kuuman ryhmän vuoro. Aluevaalien kysymyksistä sapeleita kalistelevat pääministeri Sanna Marin (sd), oppositiojohtajat Riikka Purra (ps) ja Petteri Orpo (kok), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ja Maria Ohisalon vanhempainvapaata puheenjohtajana sijaistava Iiris Suomela (vihr).

Eduskunta- ja kuntavaaleista tuttuun tapaan tentissä ääneen pääsevät kansalaiset. Kansa kysyy – puheenjohtajat vastaavat -tentissä Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen esimies Hanna Vesala ja politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala tenttaavat puoluejohtajia lukijoiden ennakkoon lähettämillä kysymyksillä.

– Erinomaisia ja kutkuttavia kysymyksiä tuli sadoittain. Vaalit kiinnostavat ihmisiä, mutta moni pohtii vielä sitä, mistä ja miksi näissä vaaleissa oikein äänestetään. Tähän pyrimme etsimään vastauksia tentissä, Vesala sanoo.

Kysymyksiä tuli paljon esimerkiksi aluevaltuustojen tehtävistä ja hallinnosta, niiden toiminnan rahoituksesta, vanhustenhoivasta, lääkäreistä ja muista sote-palveluista.

– Koronatilannettakaan ei voi väistää. Se puhutti kansalaisia myös kysymyksissä, Vesala sanoo.

Koronatilanteen vuoksi kansalaiset eivät voi tulla paikan päälle esittämään kysymyksiä, mutta Vesala ja Haapala esittävä niitä puoluejohtajille sellaisina kuin ne on Ilta-Sanomille lähetetty. Tenttiin osallistuvat kaikki viime eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneiden puolueiden johtajat.

Aluevaaleilla valitut aluevaltuutetut päättävät jatkossa esimerkiksi terveyskeskusten sijainnista ja vanhusten hoivasta. Sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi pelastustoimen järjestäminen siirtyy kunnilta uusille hyvinvointialueille. Helsingissä ja Ahvenanmaalla ei äänestetä uusissa vaaleissa.

Kuuma poliittinen vääntö on katsottavissa suorana lähetyksenä Ilta-Sanomien verkkosivuilta tänään tiistaina, mutta myös myöhemmin tallenteena osoitteesta is.fi.

Source Link is.fi