Etäopetusnäkemyksissä oli THL:n Tervahaudan mukaan kyse vivahde-eroista

Olivatko viranomaisten näkemykset etäopetuksesta erilaiset?

– En ole varma, oliko kauhean suurta erimielisyyttä. Sosiaali- ja terveysministeriön ehdotus oli, että siirrytään lyhytaikaisesti etäopetukseen ja sillä aikaa mahdollisimman tehokkaasti rokotetaan lapsia, kuvaili sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen Ylen aamun haastattelussa.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta arvioi Ylen aamussa, että etäopetusnäkemyksissä oli kyse vivahde-eroista.

– Etäopetus voi tulla kysymykseen alueellisesti nopeastikin, hän huomauttaa.

”Ihmisillä on liikaa kontakteja”

Kyse ei ole siitä, että yksittäinen toimenpide ratkaisisi koronaviruksen tuomaa ongelmaa, Puumalainen sanoo.

– Ihmisillä on kerta kaikkiaan liikaa kontakteja, tätä tapahtuu kaikissa ikäryhmissä. Sosiaali- ja terveysministeriö ajatteli, että jos rajoitettaisiin lähikouluun osallistumista pari viikkoa, saataisiin lasten rokotuskattavuutta nostettua ja testauskäytännöt toimimaan, hän kuvailee.

– Jännityksellä ja huolella seuraan lähipäivinä, nousevatko luvut, ylikuormittuuko terveydenhuolto, Puumalainen kommentoi.

Puumalainen muotoilee, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on tuonut ansiokkaasti esiin, että pitkät etäopetusjaksot ovat haitallisia.

– Tässä olisi ollut kyse lyhyestä etäopetuksesta, Puumalainen sanoo.

Hallituksen ministerien koronaryhmä suosittelee, että perus- ja toisen asteen oppilaat testattaisiin kotona kahdesti viikossa koronaviruksen varalta.

– Tämän tyyppinen testimalli on Norjassa ja Tanskassa käytössä. Ei ole vankkaa näyttöä, että epidemiaa olisi voitu hallita näin erityisen hyvin, Tervahauta huomautti.

Koronaviruksen omikronmuunnoksen ominaisuus on lyhyempi itämisaika ja monen kohdalla lyhyempi sairastamisaika. Virukselle altistuneen karanteenin mahdollisesta lyhentämisestä saataneen päätös tällä viikolla, Tervahauta uskoo.

Lue lisää aiheesta:

Source Link yle.fi