Banner Before Header

Etelä-Afrikassa pidettiin koruttomat hautajaiset maan ”henkiselle isälle” Desmond Tutulle

Etelä-Afrikassa arkkipiispa Desmond Tutun hautajaiset lauantaina olivat valtiolliset, mutta puitteiltaan silti vaatimattomat. Tutu itse oli toivonut koruttomia hautajaisia.

Hän toivoi halpaa arkkua, ja kukkien sijasta surijoiden tuli antaa lahjoituksia hyväntekeväisyyteen.

Hautajaisjumalanpalvelus pidettiin St. Georgen katedraalissa Kapkaupungissa. Samassa kirkossa Tutu aikanaan piti saarnojaan, joissa hän vastusti valkoista ylivaltaa ja rotuerottelupolitiikkaa.

– Kiitämme sinua rakastava isämme. Koska jaoimme hänet koko maailman kanssa, jaamme myös kiitollisina osan rakkaudestamme häneen, sanoi Tutun tytär Mpho.

Tutun muistopuheen piti Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa, joka luovutti samalla Tutun leskelle Leahille maan lipun kunnianosoituksena Tutun hellittämättömästä työstä tasa-arvon puolesta.

– Samalla tavalla kuin rakastamamme Nelson Mandela oli demokratiamme isä, arkkipiispa Tutu oli uuden kansakuntamme henkinen isä, Ramaphosa sanoi.

– Hänen elämänsä oli rehellinen ja täysi. Hän jätti jälkeensä paremman maailman. Muistamme häntä hymy huulillamme, presidentti jatkoi.

Tutu sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1984.

Koko joukko arvovieraita

Tutun hautajaisiin loppui Etelä-Afrikkaan julistettu viikon suruaika. Tutun arkku oli kaksi päivää näytteillä ennen hautajaisia, ja tuhannet ihmiset kävivät jättämässä jäähyväisensä rakastetulle arkkipiispalle. Tutu kuoli tapaninpäivänä 90-vuotiaana.

Tutun tuhkat on määrä laskea hautaan St. Georgen katedraalin saarnastuolin taakse, kertoo BBC.

Läheisten lisäksi hautajaisvieraisiin kuuluivat muun muassa Irlannin ex-presidentti Mary Robinson, Mandelan leski Graca Machel sekä ex-presidentit Thabo Mbeki ja Kgalema Motlanthe.

Sen sijaan Tutun läheisiin ystäviin kuulunut dalai-lama ei päässyt muistamaan arkkipiispaa koronarajoitusten ja korkean ikänsä vuoksi.

Hautajaistensa ohjenuoraksi Tutu oli valinnut otteen Uudesta testamentista Jeesuksen sanoista opetuslapsilleen viimeisen ehtoollisen jälkeen.

– Rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen teitä rakastanut.

Source Link yle.fi