Etelä-Koreasta Pohjois-Koreaan uudenvuodenpäivänä rajan ylittänyt on entinen loikkari – miehen kohtalosta ei ole tietoa

Etelä-Koreasta Pohjois-Koreaan lauantaina loikanneen miehen henkilöllisyys on ilmeisesti saatu selville.

Etelä-Korean puolustusministeriö uskoo, että sama noin 30-vuotias mies loikkasi Pohjois-Koreasta samalla alueella vuoden 2020 marraskuussa.

Mies palasi diktatuuriin tarkasti vartioidun rajan yli lauantai-iltana. Harvinainen tapaus on herättänyt paljon huomiota maailmalla.

Etelä-Korea ei usko, että loikkari on vakoilija

Etelä-Korean viranomaiset yrittävät parhaillaan varmistaa miehen henkilöllisyyden.

Viranomaistaho kertoo uutistoimisto Reutersille, että valvontakameran kuvien perusteella kyseessä on sama mies, joka loikkasi Etelä-Koreaan vuonna 2020.

Etelä-Koreassa tutkitaan myös sitä, tulivatko Pohjois-Korean sotilaat loikkaria vastaan lauantaina. Lämpökameran perusteella kolme ihmistä oli loikkaria vastassa Pohjois-Korean puolella.

Viranomaiset eivät ole löytäneet todisteita, joiden mukaan mies olisi ollut vakooja.

Uutistoimisto Yonhapin mukaan mies olisi työskennellyt Etelä-Koreassa siivoojana.

Miehen kohtaloa ei tiedetä

Etelä-Korean mukaan Pohjois-Korea on vahvistanut loikkauksen maiden välisen kuuman linjan kautta. Pohjois-Korea ei ole kertonut, mikä miehen kohtalo oli.

Etelä-Korean median mukaan miehellä olisi voimistelutaustaa, mikä olisi helpottanut raja-aitojen ylittämisessä. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet asiaa.

Koreoiden välinen rajavyöhyke on tiukasti vartioitu. Kuvassa eteläkorealaisia sotilaita Panmunjomin rajakylässä. Kuva: Park Tae-Hyun / AOP

Pohjoiskorealaiset pakenevat yleensä Kiinaan ja pyrkivät sieltä Kaakkois-Aasian maiden kautta Etelä-Koreaan. 1990-luvun lopun jälkeen noin 34 000 pohjoiskorealaista on paennut Etelä-Koreaan.

Suoraan Etelä-Koreaan pakeneminen tiukasti vartioidun rajavyöhykkeen yli on harvinaista.

Etelä-Koreasta Pohjois-Koreaan loikkaaminen on hyvin poikkeuksellista. Etelä-Korean mukaan kymmenen vuoden aikana noin 30 ihmistä on palannut Pohjois-Koreaan.

Palanneet eivät ole asiantuntijoiden mukaan joko sopeutuneet Etelä-Korean yhteiskuntaan tai Pohjois-Korean viranomaiset ovat kiristäneet heidät palaamaan.

Loikkari näkyi valvontakamerassa lähes kolmen tunnin ajan

Etelä-Koreassa on huolestuttu loikkaustapauksista ja rajan valvontaa on tehostettu.

Lauantaina Pohjois-Koreaan loikannut mies näkyi lähes kolmen tunnin ajan valvontakameroiden kuvissa ennen kuin hänet huomattiin.

Etsintäoperaatio alkoi paikallista aikaa iltayhdeksän jälkeen. Siitä huolimatta mies onnistui ylittämään rajan reilua tuntia myöhemmin.

Muutenkin suljettu Pohjois-Korea sulki rajansa koronapandemian takia toissa vuonna. Diktatuuri väittää propagandassaan, ettei maassa ole todettu yhtään koronatapausta.

Vuonna 2020 Pohjois-Koreassa julistettiin hätätila, kun koronaoireista väitetysti kärsinyt loikkari palasi takaisin Etelä-Koreasta.

Etelä-Korean mukaan Pohjois-Korean sotilaat on määrätty ampumaan laittomasti rajan ylittävät.

Lue lisää Pohjois-Koreasta:

Source Link yle.fi