Banner Before Header

Etla: Metsäteollisuus ja autojen akut nostavat Suomea koronakuopasta

Metsäteollisuus, autojen akut sekä muu sähkö- ja elektroniikkateollisuus vauhdittavat Suomea ylös koronakuopasta, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Palveluissa on kuitenkin vielä kysymysmerkkejä.

Etlan toimialakatsauksesta ilmenee, että lukuisat alat ovat nyt kasvu-uralla. Puutuoteteollisuuden viennin määrä kasvaa arvion mukaan noin 15 prosenttia ja paperiteollisuuden kymmenen prosenttia.

Metsäteollisuuden osuus Suomen koko tavaraviennin arvosta oli tammi-elokuussa 20 prosenttia.

Moottoriajoneuvojen viennin odotetaan vauhdittuvan ensi vuonna. Kulkuneuvojen osuus koko Suomen tavaraviennin arvosta oli kuluvan vuoden tammi-elokuussa liki seitsemän prosenttia.

– Uudenkaupungin autotehtaan tuotannosta arviolta puolet menee Saksan kautta Yhdysvaltoihin. Valmet Automotivelle on valmistumassa myös toinen akkutehdas, ja lähivuosina akkujärjestelmien liikevaihto voi jopa saavuttaa ajoneuvovalmistuksen liikevaihdon, sanoo Etlan tutkija Birgitta Berg-Andersson tiedotteessa.

Autojen lisäksi laivojen ja lentokoneiden yhteenlaskettu viennin määrä kasvaa Etlan arvion mukaan tänä vuonna yli 20 prosenttia.

Koko tehdasteollisuuden tuotos kasvaa ennusteen mukaan tänä vuonna neljä prosenttia ja ensi vuonna kolme prosenttia.

Hotelli- ja ravintola-ala elpyy ensi vuonna

Koronasta kärsineellä hotelli- ja ravintola-alalla elpyminen on Etlan mukaan voimakkainta ensi vuonna, mutta toipuminen kestää vuoteen 2023. Epävarmuutta elpymiseen tuo pandemian mahdollinen paheneminen uudelleen.

– Hotelli- ja ravintola-alan toipuminen on tosiaan nyt hyvässä vauhdissa, ellei suuria yllätyksiä enää tule. Sen sijaan isoimpien kärsijöiden joukossa olleen kulttuuri- ja tapahtuma-alan toipumisaikataulu on vielä kysymysmerkki, arvioi Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Kaupan alalla toimialojen tilanne normalisoituu katsauksen mukaan ensi vuoden aikana. Vähittäiskaupan kova tahti on jatkunut ja moottoriliiketoiminta on elpynyt selvästi päättyvän vuoden aikana. Uusien autojen myynti kärsii kuitenkin tuotanto-ongelmista.

Source Link yle.fi