Banner Before Header

Etsintäkuulutettu portugalilaismies pidätettiin Chilessä – syytetään osuudesta Beirutin satamaräjähdykseen

Beirutin satamassa tapahtuneeseen räjähdykseen liitetty portugalilaismies on pidätetty Chilessä, Euronews kertoo. Interpolin etsintäkuuluttama mies otettiin kiinni Santiagon lentokentällä, jonne hän oli saapunut Espanjasta.

Miestä syytetään ”räjähdysherkkien aineiden” tuomisesta Libanoniin Beirutin satamassa elokuussa 2020 tapahtuneeseen tuhoisaan räjähdykseen liittyen.

Räjähdys sai alkunsa tulipalosta varastossa, jossa säilytettiin huolimattomasti lannoitteissa käytettyä ammoniumnitraattia. Räjähdyksessä kuoli ainakin 218 ihmistä.

Laajoja alueita Beirutista raunioittanut räjähdys oli voimakkuudeltaan suurimpia, jonka ihminen on saanut aikaa ilman ydinlatausta. Sen aiheuttama paineaalto ja ääni havaittiin Kyproksella saakka.

Libanonin viranomaisia on syytetty tapauksen tutkinnan jarruttamisesta syytteiden välttämiseksi.

Tammikuussa 2021 oikeuslähde kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kolmea henkilöä vastaan oli annettu ”punaisia huomautuksia” räjähdyksen yhteydessä. Näiden joukossa oli ammoniumnitraatin Beirutiin tuoneen ”Rhosus” -aluksen omistaja ja kapteeni sekä lähetyksen tilannut nyt pidätetty portugalilainen liikemies.

Moldovan lipun alla purjehtinut alus oli tuonut noin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia Beirutiin marraskuussa 2013. Satamaviranomaiset olivat varastoineet aineen rappeutuneeseen varastoon. Alus upposi vuonna 2018.

Source Link is.fi