Banner Before Header

EU:n ulko­ministerit päättivät Valko-Venäjän vastaisten pakotteiden laajentamisesta – Haavisto piti tiedotustilaisuuden

Mitä EU voi tehdä tehdä Valko-Venäjän rajoilla olevan hybridioperaation hillitsemiseksi ja lopettamiseksi?

EU-maiden ulkoministerien kokouksessa sovittiin odotetusti Valko-Venäjän vastaisten pakotteiden laajentamista. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) piti tiedotustilaisuuden kokouksen jälkeen maanantai-iltana.

Valko-Venäjä on tuonut lähinnä Lähi-idästä kotoisin olevia turvapaikanhakijoita EU-rajoilleen, aiemmin syksyllä Liettuan ja Latvian rajoille, nyt Puolan vastaiselle rajalle.

Niin Liettua kuin Puola eivät ole päästäneet turvapaikanhakijoita rajan yli. Samoin Kreikka piti turvapaikanhakijat talvella 2020 Turkin puolella, ja tällä toiminnalla on ollut EU:n hyväksyntä.

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell kertoi aiemmin, että pakotteita aiotaan laajentaa niihin, jotka ovat osallisia siirtolaisten kuljetuksiin Puolan rajalle. Pakotteet koskisivat muun muassa lentoyhtiöitä, matkatoimistoja ja viranomaisia.

Lue lisää: EU-maat saavuttivat odotetun sovun Valko-Venäjän vastaisten pakotteiden laajentamisesta

Samaan aikaan Euroopan komissio on kertonut keräävänsä todisteita päättääkseen, pitäisikö pakotteita asettaa muillekin lentoyhtiöille kuin Valko-Venäjän valtiolliselle lentoyhtiölle Belavialle.

Komissiossa myös valmistellaan esitystä, joka mahdollistaisi EU:lle pakotteiden langettamisen ihmissalakuljetukseen osallistuville lentoyhtiöille.

Pakotteiden tehosta on esitetty kysymyksiä, mutta Borrellin mukaan pakotteet ovat aina tehokkaita.

–  Pakotteet vaikuttavat ihmisiin. Ne vaikuttavat heidän omaisuutensa ja mahdollisuuksiinsa liikkua, Borrell sanoi ennen kokousta.

Ulkoministeri Haaviston mukaan pakotteiden teho näkyy jo viimeaikaisissa uutisissa siirtolaislentojen rajoittamisesta ja paluulentojen järjestämisestä.

Ulkoministerikokouksen muita aiheita olivat Sahel, Länsi-Balkan sekä EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä koskeva strateginen kompassi, energianhintojen geopoliittiset ulottuvuudet, Etiopia, Sudan ja Glasgow’n ilmastokokouksen tulokset.

Source Link is.fi