Banner Before Header

Euroopan lääkevirasto näyttää vihreää valoa 5–11-vuotiaiden rokotuksille, mutta ne eivät käynnisty heti

Euroopan lääkevirasto EMA on hyväksynyt Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen antamisen 5–11-vuotiaille. Nämä viisi asiaa tiedämme lasten mahdollisesta rokottamisesta Suomessa.

Mitä ilmoitus tarkoittaa?

EMA:n arvio tarkoittaa, että rokotetta on tutkittu riittävästi ja se on tarpeeksi turvallinen lapsille.

– Euroopan lääkevirasto ei suosittele sen käyttöä vaan sanoo, että se soveltuu käytettäväksi, täsmentää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio Ylelle.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Lääkeviraston hyväksynnän jälkeen asia siirtyy Euroopan komissioon hyväksyttäväksi. Sen jälkeen rokotteelle myönnetään ehdollinen myyntilupa Euroopassa.

– Tämän jälkeen on kansallinen päätös, otetaanko sitä käyttöön ja mille ikäryhmille, Kontio sanoo.

Miten Suomessa?

Suomessa kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä kokoontuu ensi viikon keskiviikkona. Asialistalla on lasten mahdollinen rokottaminen.

Kontion mukaan lapset eivät yleensä saa taudin vakavaa muotoa, mutta voivat tartuttaa tautia.

Tähän mennessä Suomessa on pyritty ennen kaikkea vähentämään vakavia tautitapauksia, koronaan liittyviä kuolemantapauksia ja sairaalahoidon taakkaa. Kontion mukaan lapsia on ollut hyvin vähän sairaalahoidossa.

THL antaa lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle, joka puolestaan vie asian eteenpäin valtioneuvoston päätettäväksi.

Millainen lapsille annettava rokote on?

Rokote suositellaan myös lapsilla annettavaksi käsivarteen.

EMA:n tiedotteen mukaan 5–11-vuotiaiden rokoteannos on noin kolmasosa yli 12-vuotiaiden annoksesta.

Lääkevalmistaja Pfizer on ilmoittanut, että lapsille sopivaa valmistetta olisi saatavilla todennäköisesti joulukuun loppupuolella.

– En usko, että Suomessa mennään siihen, että käytettäisiin aikuisten rokotteesta pienempää annosta lasten rokottamiseen, Kontio THL:ltä sanoo.

Euroopan lääkeviraston mukaan sivuvaikutukset ovat 5–11-vuotiailla samanlaisia kuin vanhemmilla ikäryhmillä.

Niihin voivat lukeutua kipu, punoitus ja turvotus pistoskohdassa, lihaskipu, väsymys, päänsärky ja vilunväristykset. Sivuvaikutukset ovat EMA:n mukaan yleensä lieviä ja paranevat muutaman päivän kuluessa rokotuksesta.

Poika sai ensimmäisen koronarokotteensa Itävallassa 15. marraskuuta. Kuva: Joe Klamar / AFP

Kuinka yleistä alle 12-vuotiaiden rokottaminen on?

EU:n alueella ainoastaan Itävallassa on jo aloitettu 5–11-vuotiaiden rokotukset.

– [Itävallassa] lapsia on rokotettu aikuisten rokotteella sillä tavalla, että siitä annetaan pienempi annos, Kontio sanoo.

Aiemmin tässä kuussa lasten rokoteannoksille näytettiin vihreää valoa Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Saudi-Arabiassa. Kontion tietojen mukaan alle 12-vuotiaita rokotetaan myös muun muassa Kiinassa ja Israelissa.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 26. marraskuuta kello 23 asti.

Lue myös:

Source Link yle.fi