Banner Before Header

Euroopan ympäristökeskus: Toissa vuonna yli 300  000 ihmistä kuoli ennenaikaisesti ilmansaasteiden takia – ”Puhtaan hengitysilman tulisi olla perusihmisoikeus”

Kööpenhamina/Helsinki

Euroopan ympäristökeskus (EYK) arvioi, että Euroopan unionin alueella 307  000 ihmistä kuoli vuonna 2019 ennenaikaisesti ilmansaasteiden takia. Ainakin yli puolet kuolemista olisi keskuksen mukaan voitu estää, jos kaikki unionin jäsenvaltiot olisivat noudattaneet Maailman terveysjärjestön WHO:n ilmanlaatuohjeistusta.

–  Puhtaampaan lämmitykseen, liikkuvuuteen, maatalouteen ja teollisuuteen investoiminen parantaa terveyttä, tuottavuutta ja elämänlaatua kaikille eurooppalaisille ja erityisesti heikoimmassa asemassa oleville. Nämä investoinnit säästävät ihmishenkiä ja auttavat myös nopeuttamaan edistymistä kohti hiilineutraaliutta ja vahvaa biologista monimuotoisuutta, Tanskan Kööpenhaminassa sijaitsevan EYK:n pääjohtaja Hans Bruyninckx sanoi keskuksen sivuilla maanantaina julkaistussa uutisessa.

–  Puhtaan hengitysilman tulisi olla perusihmisoikeus, WHO:n Euroopan-johtaja Hans Henri P. Kluge sanoi.

Tuoreen raportin mukaan vielä 1990-luvun alussa ilmansaasteiden vuoksi kuoli ennenaikaisesti lähes miljoona ihmistä Euroopan unionin 27 jäsenmaassa. Vuoteen 2005 mennessä määrä oli yli puoliintunut 450  000:nteen.

Keskus kertoo, että ilmanlaatu oli vuonna 2019 parempaa kuin aiempana vuonna.

Sydänsairauksia, sydänkohtauksia ja keuhkosyöpää

EYK:n mukaan Suomessa ilmasaasteet olivat yhteydessä 1  500 ennenaikaiseen kuolemaan vuonna 2019.

Määrällisesti eniten ennenaikaisia kuolemia raportoitiin Saksassa, Italiassa ja Puolassa. Koko Euroopassa väestöön suhteutettuna saasteista kärsitään erityisesti Bosnia ja Hertsegovinassa, Serbiassa sekä Kosovossa.

Keskus sanoo, että ilmansaasteet on Euroopassa merkittävin yksittäinen ympäristön aiheuttama terveysriski.

Ilmansaasteet aiheuttavat ennenaikaisia kuolemia ja sairastumisia. Sydänsairaudet ja -kohtaukset ovat yleisempiä ennenaikaisiin kuolemiin johtavia vaivoja, joiden syyksi voidaan lukea ilmansaasteet. Seuraavaksi yleisimpiä ilmansaasteisiin liittyviä sairauksia ovat keuhkosairaudet ja keuhkosyöpä.

EYK on Euroopan unionin erillisvirasto.

Source Link is.fi