Banner Before Header

Eurooppa-kirje: Muhiiko Ranskan vaaleissa jymy-yllätys – ja miksi Saksa jarruttaa Venäjän vastaisia energiapakotteita?

Jatkaako Emmanuel Macron Ranskan presidenttinä vai yllättääkö Marine Le Pen? Tätä pohditaan tällä hetkellä kiivaasti täällä Brysselissä.

Mielipidekyselyjen perusteella istuva presidentti on etulyöntiasemassa. Kaula laitaoikeiston Le Peniin on kymmenisen prosenttiyksikköä. Macronin ja Le Penin televisioväittely näyttää myös vahvistaneen istuvan presidentin osakkeita.

Jututtamani ranskalaiset suhtautuvat tilanteeseen rauhallisesti. Le Penin kansallisen liittouman ei uskota vetoavan vaadittavaan enemmistöön.

YLLÄTYKSIÄ voi toki tapahtua. Britannian brexitpäätöksen aiheuttama shokki on edelleen tuoreessa muistissa. Le Penin johdolla Ranska ja sen myötä Eurooppa siirtyisi uusille ja arvaamattomille urille.

Mitään ei kannata jättää sattuman varaan, pohtivat Saksan, Espanjan ja Portugalin hallitusten päämiehet. Demarijohtajat vetoavat Le Monde-lehdessä EU-henkisen Macronin puolesta.

Ääni Le Penille vahvistaisi eurooppalaisen demokratian ja vapauden vastustajia, kirjoittajat linjaavat.

UUDEN EDESSÄ ollaan toki muutenkin. Venäjän sotatoimet Ukrainassa eivät osoita laantumisen merkkejä. Miksi presidentti Vladimir Putinia ei pysäytetä, kysyvät kansalaiset eri puolilla Eurooppaa.

Katseet kääntyvät EU:n talousveturiin Saksaa, joka pelkää huoltovarmuutensa ja yritystensä puolesta. Energian jatkamista perustellaan muun muassa sillä, että pakotteiden pitäisi aiheuttaa enemmän haittoja Venäjälle kuin Euroopalle.

Venäjältä tuotavalle kaasulle ei myöskään ole varteenotettavaa korvaajaa lyhyellä aikavälillä.

TAUSTALLA ON myös huoli EU:n jäsenmaiden yhtenäisyydestä. Energian kallistumisella voi olla odottamattomia poliittisia seurauksia jäsenmaissa. Tämä voi sataa Venäjän laariin, ulkoministeri Pekka Haavisto muistuttaa.

Yleisemmin EU:n kipuilu pakotteiden asettamisessa kertoo ulkopolitiikassa sovellettavan yksimielisyysvaateen haasteista: kun päätökset vaativat 27 jäsenmaan hyväksynnän on mentävä pienimmän yhteisen nimittäjän mukaan.

Jäsenmaat voivat toki kiristää omia Venäjän vastaisia toimiaan myös ilman EU:n siunausta. Saksa ilmoitti keskiviikkona lopettavansa öljyn tuonnin Venäjältä vuoden loppuun mennessä.

KIOVASSA VIERAILLUT Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel lupasi EU:n tekevän kaikkensa Venäjään kohdistuvan paineen lisäämiseksi. Tavoitteena on muun muassa aseavun lisääminen.

Michel lupasi myös nopeaa käsittelyä Ukrainan jättämälle EU-jäsenhakemukselle. Komission on määrä esittää arvionsa Ukrainan hakemuksesta kesäkuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen on jäsenmaiden vuoro arvioida Ukrainan edellytyksiä päästä EU:n jäseneksi.

Unionin laajentuminen jakaa mielipiteitä, eikä Ukraina voi odottaa pikakaistaa jäsenyyteen yleisistä sympatioista huolimatta.

Voikaa hyvin,

Rikhard

Edetään sitten viikon puheenaiheisiin Euroopassa ja jatketaan vielä hetki Ranskasta. Kirjeen loppuosan on koonnut Ylen EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen.

Tulossa: Tulevaisuuskonferenssi lähestyy maalia, pakotteet tapetilla

Viimeiseksi ennakoitu trilogineuvottelu mittavasta digipalvelusäädös DSA:sta on kalenterissa tänään. Kyse on kaikkia koskevista isoista asioista, kuten siitä pitääkö digifirmojen tehdä kaikenkattavista algoritmeistään läpinäkyviä, jotta tietäisimme miten meitä ohjaillaan netissä.

Ranskalaiset äänestävät siis seuraavan presidenttinsä valtaan sunnuntaina, joten ensi viikkoa voi huoletta pyhittää tuloksen paneurooppalaiselle pureskelulle.

Kansalais- ja osallistamisharjoitus tulevaisuuskonferenssi lähestyy maaliaan. Valitut kansalaiset matkaavat viimeisen kerran Strasbourgiin vapun alla eli ensi viikon perjantaina. Tarkoitus on hyväksyä lopulliset ehdotukset, joista kootaan loppuraportti Eurooppa-päiväksi 9. toukokuuta.

Neuvoston viralliset kokoukset ovat yhä tauolla, mutta kulisseissa hieronta seuraavan pakotepaketin sisällöstä ja ennen kaikkea Venäjän energiasta jatkuu.

Voit tilata Eurooppa-kirjeen suoraan sähköpostiisi tästä linkistä.

Voit keskustella kirjeen sisällöstä alla olevasta linkistä. Keskustelu on avoinna lauantaihin 23.4. kello 23:een saakka.

Source Link yle.fi