Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_17ad289782dfe3bd813a285dad96a50d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Eurooppa on nyt ainoa maanosa, jossa koronatapaukset ovat kasvussa – näin eri maat ovat reagoineet kasvaviin tautilukuihin – Uutisalue

Eurooppa on nyt ainoa maanosa, jossa koronatapaukset ovat kasvussa – näin eri maat ovat reagoineet kasvaviin tautilukuihin

Koronatilanne Euroopassa on kääntynyt entistä synkemmäksi. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan koronavirukseen liitetyt kuolemantapaukset lisääntyivät 10 prosentilla marraskuun ensimmäisellä viikolla, kertoo uutistoimisto AP.

Liki kaksi kolmasosaa uusista tartunnoista todetaan nyt Euroopassa. Eurooppa on ainoa maanosa, jossa sekä virukseen sairastuneiden määrä että sen aiheuttamat kuolemantapaukset ovat kasvussa.

Näin on ollut jo syys-lokakuun vaihteesta lähtien. Euroopan maissa lasketaan, että meneillään on jo taudin neljäs tai viides aalto.

Vastatoimina ovat koronapassit ja rokotuskattavuuden parantaminen.

Saksassa tarvitaan vahva koronapassi arkeen

Saksa kiristää jälleen koronatoimia, sillä tartunnat ovat lähteneet ennätysmäiseen nousuun.

Päivittäiset virustartunnat ovat nousseet yli 50 000:een, ilmoitti tautikehitystä seuraava Robert Koch -instituutti torstaina. Tartuntaluku ylsi nyt ensimmäisen kerran näin korkealle.

Saksan rokotekattavuus on melko alhainen moniin Euroopan maihin verrattuna. Ensimmäisen rokotteen on ottanut 69,7 prosenttia väestöstä ja molemmat kaksi rokotetta 67,1 prosenttia, ilmenee Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:n päivittyvästä tilastografiikasta. (siirryt toiseen palveluun)

Osavaltioittain erot ovat suuria. Alhaisinta rokotteen otto on itäisessä Saksassa, muun muassa Saksin osavaltiossa ylletään vain 57 prosenttiin.

Berliini ottaa ensi maanantaista alkaen käyttöön niin sanotun vahvan koronapassin, kertovat paikalliset mediat ja uutistoimistot.

Passi tunnetaan nimellä 2G. Se tarkoittaa, että esimerkiksi ravintoloihin, liikuntapaikkoihin ja partureihin pääsevät vain rokotetut ja parantuneet. Pikatestit eivät enää kelpaa todisteeksi siitä, että henkilö olisi terve.

Myös Saksin osavaltio ottaa passin käyttöön. Kiristyksiä tulee myös Baijeriin.

Tuleva liittokansleri, sosiaalidemokraattien johtaja Olaf Scholz sanoo kannattavansa kovan koronapassin käyttöönottoa Saksassa.

Saksassa on myös paineita ja halua siihen, että työpaikoilla alettaisiin jälleen käyttää pikatestejä. Parlamentin alahuone käsittelee kiristyksiä vielä tällä viikolla.

Alla olevasta grafiikasta näet, kuinka koronatilanne on kehittynyt Euroopassa kuluneen kahden viikon aikana:

Wienissä bordelli tarjoaa koronarokotuksia

Myös Itävallassa edellytetään, että todistus rokotuksesta tai koronaviruksesta toipumisesta esitetään hotelleissa, elokuvissa ja yli 25 ihmisen tilaisuuksissa.

Julkisuutta on saanut erään Wienissä toimivan bordellin tapa edistää Covid-19 -suojan yleistymistä laitoksen asiakkaiden parissa.

Näille tarjotaan rokotusta, mistä voi saada arvosetelin käytettäväksi bordellin palveluiden yhteydessä. Asiasta raportoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Itävallassa laajennetaan lasten rokottamista. Lähitulevaisuudessa 5–12-vuotiaat voidaan rokottaa vanhempiensa suostumuksella, ja Wien aikoo avata alaikäisiä varten uuden rokotuskeskuksen.

Jo nyt voivat erityisesti rekisteröidyt lääkärit rokottaa lapsia.

Katso koko Euroopan rokotustilanne grafiikasta alta:

Triestessä pelätään paluuta “pimeisiin päiviin”

Italiassa ovat tiukat koronatoimet kiihdyttäneet myös protesteja. Triestessä mielenosoitukset lisääntyivät sen jälkeen, kun koronapassi määrättiin pakolliseksi kaikille työntekijöille.

Toimista huolimatta pandemiatilanteen pelätään pahentuvan. Maata voi uhata paluu pandemian ”pimeisiin päiviin”, varoitti pohjois-italialaisen Triesten kaupungin sairaalan teho-osaston ylilääkäri Umberto Lucangelo Guardian-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan teho-osaston potilaista 90 prosenttia on rokottamattomia. Ylilääkäri Lucangelo kertoo lehdelle, että edes sairaalassa olo ei ole estänyt eräitä heistä protestoimasta koronatoimia vastaan.

Lapsi saa koronarokotteen isänsä vierellä 12-16 -vuotiaiden rokotustapahtumassa Roomassa 16.8.2021. Kuva: Ettore Ferrari / EPA

Italiassa tiukka koronaohjelma

Italiassa hyväksyttiin jo keväällä laki, joka määräsi rokotuspakon terveydenhuoltohenkilökunnalle. Tämä koskee myös apteekkeja ja lääkärien vastaanottoja.

Koronan vastaista ohjelmaa tiukennettiin syksyllä. Työpaikoille ei ole enää asiaa ilman koronapassia, mikä on johtanut testausten suosion lisääntymiseen.

Italian pääministeri Mario Draghi on sanonut, että maan hallitus pohtii rokotusten tekemistä pakollisiksi.

Italiassa yhä useampi saa jo kolmannen rokotuksen (siirryt toiseen palveluun). Niitä kohdistetaan yli 80-vuotiaille ja terveydenhuollon parissa työskenteleville.

Myös nuoriso on erityisen huomion kohteena.

– Nuoret ottavat rokotuksia muita enemmän, mikä on hyvä viesti, sanoi maan terveysministeri Roberto Speranza syyskuussa The Local -lehden mukaan.

Kuinka nuoria vakuutetaan

Rokotuskattavuuden noususta huolestuneet viranomaiset ovat kaikkialla joutuneet samojen ongelmien eteen.

Vaikeaksi on koettu etenkin pandemian loppumista odottavien nuorten suostuttelu ottamaan rokotuksia.

Brittiläisen Local Government Association -paikallishallintoyhdistyksen julkaisema ohjeistus (siirryt toiseen palveluun)kertoo, kuinka nuoria pyritään vakuuttamaan.

Siinä suositelllaan rokotuspisteiden sijoittamista koulujen ja yliopistojen lähelle.

Viestin viejäksi sopivat itsekin nuoret sosiaalisen median mielipidevaikuttajat, influensserit.

”Otan rokotuksen” -iskulausetta sopii levittää sosiaalisessa mediassa, kehottaa ohjeistus.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 12.11. klo 23:een asti.

Lue myös:

Italia vaatii koronapassia työpaikoilla – apteekit täyttyvät testiin pyrkivistä, jopa miljoonan arvioidaan jääneen pois töistä

Moni maa antaa jo tehosterokotteita koronaa vastaan – jossakin kolmas rokote on koronapassin ehto, toisaalla sen saavat vain yli 80-vuotiaat

Britanniassa ja Israelissa epidemia laajeni, Tanskassa ei – näin kävi viidessä maassa, kun koronarajoituksia purettiin

Koronapassi saa rokotettujen elämän näyttämään liki normaalilta monessa EU-maassa – rokottamattomia odottaa jatkuva testirumba

Source Link yle.fi