Banner Before Header

”Every hustler matters”, toitotti William Ruton vaalikampanja – räjähdysherkän Kenian uusi presidentti on entinen kanakauppias ja pärjäilijä

Kenian presidentinvaalien ääntenlasku kesti kuusi päivää ja päätyi maanantaina sekasortoisiin tunnelmiin.

Osa keskusvaalilautakunnan jäsenistä kieltäytyi hyväksymästä vaalitulosta, ja laskentapaikan juhlatunnelma muuttui käsikähmäksi. Muutaman tunnin viivästyksen jälkeen vaalilautakunnan puheenjohtaja kuitenkin julkisti tuloksen, jota kansalliset ja kansainväliset mediat olivat jo ennakoineet.

Kenialaiset äänestivät järjestyksessä viidenneksi presidentikseen aiemman hallituksen varapresidentin, 55-vuotiaan William Ruton. Viidettä kertaa presidentinvaaleissa ehdolla ollut veteraanipoliitikko Raila Odinga, 77, hävisi vaalin reilun 1,5 prosenttiyksikön erolla.

Kenialla on pitkä perinne vaaleihin liittyvistä väkivaltaisuuksista, ja nytkin tilanne on räjähdysherkkä.

Raila Odinga ilmoitti tänään tiistaina, ettei hyväksy vaalitulosta. Odinga lupasi haastaa sen kaikin laillisin keinoin. Pahimmassa tapauksessa hänen kannattajansa haastavat sen Kenian kaduilla.

Mellakkapoliisi kävelee hämärällä kadulla, jolla tungeksii ihmisiä ja jokin palaa maassa.
Nairobin Matharen kaupunginosassa puhkesi heti presidentinvaalien tuloksen julkistamisen jälkeen yhteenottoja poliisin ja hävinneen ehdokkaan Raila Odingan kannattajien välillä. Daniel Irungu / EPA

Kanakauppias tienvarresta

Kenian uudeksi presidentiksi julistettu William Ruto on harras uskovainen ja lähtöisin köyhistä oloista Länsi-Keniasta. Hän sai ensimmäiset kenkänsä 15-vuotiaana ja aloitti työuransa myymällä eläviä kanoja tienvarressa.

Vaalikampanjassaan Ruto muisti korostaa omaa vaatimatonta taustaansa. Ja sitä, että vastaehdokas Raila Odinga edustaa Kenian politiikkaa vuosikymmeniä hallinneita perheitä, ”dynastioita”.

Kenyas vicepresident och presidentkandidat William Ruto vinkar till sina supportrar.
William Ruto on yksi Kenian suurimmista maissinviljelijöistä. Sen lisäksi hän omistaa muun muassa kaksi hotellia, helikoptereja ja 200 000 kanan munatilan. EPA-EFE/All Over Press

Raila Odingan isä oli varapresidentti Kenian ensimmäisen presidentin Jomo Kenyattan hallituksessa 1960-luvulla. Ja nyt Kenyattan poika, väistyvä presidentti Uhuru Kenyatta tuki vaaleissa Odingaa.

William Ruto halusi näyttää, että kadunvarresta voi ponnistaa presidentiksi asti – ja onnistui siinä.

Jokainen pärjäilijä on arvokas

Ruton vaalilause oli Every hustler matters. Hustler-sanalla hän viittaa Kenian epävirallisen talouden parissa sinnitteleviin ihmisiin, jotka hankkivat elantonsa pieninä paloina kadunvarsien myyntikojuilla ja pikkupajoissa. Suurimmalla osalla heistä ei ole virallisia toimilupia, eivätkä he siksi myöskään kartuta verotuloja valtion kassaan.

Ihminen jakaa lehtiä kadunkulmassa.
Kenian tienvarsitalous elättää suurimman osan maan työvoimasta. Tämän lehdenmyyjän tulonlähde olivat tiistaina William Ruton voitosta kertovat lehdet. John Ochieng / AOP

Hustler-sanalle on vaikea keksiä suomalaista käännöstä, mutta toimiva voisi olla Suomen Kenian-suurlähettilään Pirkka Tapiolan ehdotus ”pärjäilijä”.

Toimeentulonsa kanssa kamppailevien kenialaisten on pakko keksiä aina jotain uutta, jos entinen keino elannon hankkimiseksi ei enää toimi. Aina jotenkin pärjäillään.

Samaa voi sanoa William Ruton poliittisesta urasta.

Vaaliväkivaltaa ja korruptiosyytteitä

Vuoden 2007 vaaleja seurasi Keniassa ennennäkemättömiä väkivaltaisuuksia. 1 200 ihmistä kuoli ja satojatuhansia joutui lähtemään kodeistaan. Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC otti tapahtumat tutkittavakseen ja nosti syytteet kuutta vaalikampanjassa mukana ollutta poliitikkoa vastaan.

Yksi heistä oli William Ruto. Häntä epäiltiin vaaleja seuranneiden väkivaltaisuuksien suunnittelusta ja organisoinnista. Ruto sai syytteen rikoksista ihmisyyttä vastaan kolmella perusteella: murha, ihmisten pakkosiirto ja vainoaminen.

Vastavalittu William Ruto esittelee hänet presidentiksi sertifioivaa sopimuspaperia.
William Ruto valittiin Kenian parlamenttiin ensimmäisen kerran vuoden 1997 vaaleissa.Chine Nouvelle / AOP

Ruto liittoutui toisen syytetyn Uhuru Kenyattan kanssa, ja vuoden 2013 vaaleissa Kenyatta nousi maan presidentiksi ja Ruto hänen varapresidentikseen. Vuonna 2016 Kenian hallitus vetäytyi yhteistyöstä ICC:n kanssa, avaintodistajat peruivat todistuksiaan ja rikostuomioistuin luopui Ruton syytteistä.

William Ruto on selvinnyt myös lukuisista korruptiosyytteistä. Hänen on väitetty mm. rakentaneen hotellinsa valtiolta anastetulle tontille ja huijanneen valtion öljy-yhtiötä maakaupoissa. Mutta tuomion Ruto on saanut vain vuonna 2013, jolloin oikeus totesi hänen syyllistyneen maan varastamiseen pienviljelijältä vuoden 2007 levottomuuksien yhteydessä.

Viimeisin työnäyttö pärjäämisestä olivat nämä vaalit. Tienvarren kanakauppias sai vastaansa Kenian poliitiikan mahtisuvut mutta selvisi voittajana.

Kenialainen nainen äänestämässä
Kenialaiset äänestivät viime viikon tiistaina yleisvaaleissa, joissa valittiin uuden presidentin lisäksi kansanedustajat, senaattorit, parlamentin naiskiintiön edustajat, kuvernöörit ja alueparlamenttien edustajat. Luke Dray / Yle

Uuden presidentin valtavat haasteet

Afrikassa on parin viime vuoden aikana nähty useita sotilasvallankaappauksia ja mantereella on monia maita, joissa kansalaiset eivät saa vapaasti valita johtajiaan. Siksi Kenian viimeviikkoiset vaalit olivat tärkeät myös maan rajojen ulkopuolella.

Kenia on ollut viikon pysähdyksissä vaalien takia. Koulut ovat olleet suljettuina, kadut hiljaisia ja suurin osa ihmisistä on pysytellyt kotona.

Ruton voittoa juhlittiin maanantai-iltana paikoin äänekkäästi, ja muutoinkin elämä palailee toivon mukaan hiljalleen normaaliksi.

Kenialaisia ihmisiä jonottamassa äänestyspaikalle
Kenialaiset odottavat jo arjen paluuta. Vaalien jälkeen koulut ovat olleet jo viikon suljettuina ja ihmiset pysytelleet kotosalla. Luke Dray / Yle

Arjen myötä uusi presidentti saa eteensä normaalit, valtavat kokoiset haasteet.

Maailmanlaajuinen ruokakriisi ja polttoaineen hinnannousu kurittavat myös Keniaa. Yhä useampi ihminen putoaa toimeentulon rajoille. Maan pohjois- ja itäosia riivaa pahin kuivuus vuosikymmeniin, miljoonat ihmiset kärsivät jo aliravitsemuksesta.

Edelliset hallitukset, joissa Ruto itsekin oli mukana, ovat rakennuttaneet lainarahalla satamia, moottoriteitä ja junaratoja. Yli puolet valtion verotuloista valuu lainojen korkoihin ja lyhennyksiin.

Miten William Ruto pärjää näiden haasteiden kanssa? Ja mistä hän löytää varat vaaliohjelmansa lupaamiin lukemattomiin uudistuksiin: köyhien, nuorten, maanviljelijöiden, pienyrittäjien ja yritysten tukemiseen, terveydenhoitoon, koulutukseen, infrastruktuuriin ja eläkkeisiin?

Vauhtia talouteen kadunvarsilta

Katumyyjä Keniassa.
Kenkienmyyjä Nairobin Kiberassa. Donwilson Odhiambo / AOP

Ruton työkalupakin ensimmäinen väline on kadunvarren pärjäilijöiden tuominen lain ja verotuksen piiriin. Hän uskoo, että Kenian uusi elinvoima löytyy pienimmistä yrittäjistä ja yrityksistä.

Kun kaikesta yrittämisestä tehdään luvallista, kun pärjäilijöitä eivät ahdista poliisit eivätkä kohtuuttomat byrokraattiset vaatimukset, syntyy uutta hyvinvointia. Alhaalta ylöspäin, bottom up economy, kuten Ruto asian ilmaisee.

Toinen periaatteessa tehokas mutta vaikeasti toteutettava keino oli mukana sekä Ruton että Odingan vaalilupauksissa: lopetetaan korruptio.

Korruption vuoksi katoaa joidenkin vääriin taskuihin jopa kolmannes Kenian budjettivaroista. Sen myöntävät myös Kenian johtavat poliitikot.

Hustlerin, pärjäilijän työkalupakkiin ei yleensä kuulu tiukka sääntöjen noudattaminen. Mutta korruptiota ei saada kuriin ilman tiukkoja lakeja, läpinäkyvyyttä ja tilivelvollisuutta.

Siinä haastetta uudelle presidentille.

Voit keskustella aiheesta 17.8. kello 23:een saakka.

Lue myös kirjeenvaihtajan aiempia juttuja Keniasta:

”Terveyteni on koetuksella” – kenialaisen Wanjigu Thigan, 31, oli vaalikampanjassaan voitettava ennakkoluulot ja kestettävä seksuaalista häirintää

Eläimet ovat kuolleet ja Kenian paimentolaiset pakenevat pääteiden varsille – ”Lapsille en pysty antamaan kuin maissipuuroa ja teetä”

Ukrainan sota on ajanut Kenian Uber-kuljettajat ahdinkoon – Elizabeth Wanjiru ryhtyi taksikuskiksi pakon edessä, kun mies kuoli koronaan

Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen jakaa sisältöä arjestaan ja työstään myös Instagramissa @toivonenpasi.

Source Link yle.fi