Banner Before Header

Ex-huippuhiihtäjä kieltäytyi tukemasta Lukashenkaa, kertoo tyttärelleen koituvista seurauksista – ”Voi kuulostaa suomalaisten korviin käsittämättömältä”

Valko-Venäjän hiihtoliitto on erikoisen kuohunnan keskellä Pekingin olympialaisten kynnyksellä.

Ikäluokkansa lupaavimpiin kansallisiin hiihtäjiin kuuluva Darya Dalidovich, 17, ja toinen nuorten maajoukkuehiihtäjä Sviatlana Andryiuk, 22, eivät ole voineet kilpailla sitten joulukuun lopun.

Hiihtäjät kertoivat tiistaina uutistoimisto Reutersille (siirryt toiseen palveluun), että Valko-Venäjän hiihtoliitto poisti heidän FIS-koodinsa eli urheilijan henkilökohtaisen tunnistenumeron, joka mahdollistaa osallistumisen FIS:in kisoihin kotimaassa tai ulkomailla.

Yle Urheilu tavoitti Darya Dalidovichin valmentajaisän, kuusinkertaisen olympiakävijän Siarhei Dalidovichin, 48. Hän sanoo tyttärensä kärsivän isänsä mielipiteistä, jotka eivät ole Valko-Venäjän poliittisten päättäjien mieleen.

Siarhei Dalidovich kuuluu maan tunnettuihin urheilunimiin, jotka tuomitsivat vallanpitäjien väkivaltaiset otteet vilpillisinä pidettyjen vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeen.

– Kerroin niihin aikoihin avoimesti näkemykseni eli sen, että olen kansan puolella. Urheilujohtomme lähestyi minua useamman kerran ja kehotti olemaan hiljaa. En osannut silloin kuvitella, miten absurdiksi kaikki lopulta menisi, vuonna 2017 aktiiviuransa lopettanut ja sittemmin valmentajaksi siirtynyt Dalidovich sanoo.

Tyttäreni kärsi minun poliittisesta mielipiteestäni, voin sanoa sen suoraan.

Siarhei Dalidovich

Dalidovich työskenteli vuonna 2020 Valko-Venäjän valtion palveluksessa hiihtovalmentajana. Vaalien jälkeen työ hankaloitui. Dalidovichin mukaan valtion leivissä olleet valmentajat eivät saaneet lupaa matkustaa ulkomaille, jos he eivät asettuneet maata hallitsevan Aljaksandr Lukashenkan tueksi.

– Meille sanottiin suoraan, että meidän on oltava valmiita kärsimään, jos emme tue vallanpitäjiä.

Entinen maajoukkuehiihtäjä Siarhei Dalidovich valmentaa nykyään tytärtään Daryaa. Kuva: Siarhei Dalidovichin kuvat

Dalidovichin työsopimus päättyi keväällä 2021. Hän vähensi päättäjiä kritisoivia kannanottojaan ja keskittyi nuorten maajoukkueeseen nousseen tyttärensä Daryan valmennukseen. Kuluvan kauden alussa alkoivat uudet ongelmat.

Valko-Venäjän nuorten maajoukkue suuntasi 23. marraskuuta harjoitusleirille Vuokattiin, mutta Siarhei Dalidovichin mukaan Dalidovichit eivät olleet tervetulleita.

– Joukkue lähti Suomeen, mutta kukaan ei kertonut meille mitään. Ylempää oli tullut käsky, että Darya ja Sviatlana (Andryiuk) poistetaan leirityksestä. Marras- ja joulukuun kiersimme harjoittelemassa ja kilpailemassa FIS-kisoissa omalla rahalla.

Sittemmin jopa kisaaminen omakustanteisesti kävi mahdottomaksi. Valko-Venäjän hiihtoliitto ilmoitti joulukuun lopussa asettaneensa Darya Dalidovichin vuoden kilpailukieltoon. Liiton mukaan nuori hiihtäjä oli käyttäytynyt epäurheilijamaisesti ja paiskonut palkintoja lokakuussa pidetyissä Minskin kaupungin rullahiihtokisoissa.

Siarhei Dalidovich sanoo väitteen olevan absurdi.

– Darya voitti kyseiset kisat selvästi, mutta järjestäjät julistivat hänen olevan kolmas. Palkintojenjaon jälkeen hän kysyi järjestäjiltä, mistä oli kyse. Järjestäjät käänsivät selkänsä, joten Darya jätti kolmossijasta annetut palkintonsa heidän jalkojensa juureen ja perheemme lähti pois.

Entinen huippuhiihtäjä Siarhei Dalidovich kertoi Yle Urheilulle Valko-Venäjällä kohtaamastaan painostuksesta.

Dalidovichin mukaan urheilijaan tai hänen taustajoukkoihinsa ei otettu mitään yhteyttä ennen kilpailukiellon asettamista ja FIS-koodin poistamista. Valmentaja on pyytänyt moneen kertaan perusteluja maan hiihtoliitolta ja kansalliselta olympiakomitealta, mutta mitään ei ole toistaiseksi kuulunut.

– Jokainen voi kuvitella, miltä tämä nuoresta urheilijasta tuntuu. Kyyneleitä on vuodatettu.

– Tyttäreni kärsi minun poliittisesta mielipiteestäni, voin sanoa sen suoraan. Tämä voi kuulostaa suomalaisten korviin käsittämättömältä, mutta täällä tällainen toiminta on yleinen tapa näyttää, kuka on kuka.

”Kuin palaisi 1930-luvulle”

Toisen liiton hyllyttämän hiihtäjän, Sviatlana Andryiukin tapaus on erilainen. Siinä missä Dalidovichin perhe on puhunut avoimesti yhteiskunnallisista näkemyksistään, 22-vuotias Andryiuk ei ole sanojensa mukaan ottanut koskaan julkista kantaa maan tapahtumiin.

Andryiuk on jopa sanonut äänestäneensä elokuussa 2020 Aljaksandr Lukashenkaa, mutta kohtalona ovat silti olleet potkut leipätyöstä pelastuslaitokselta ja maajoukkueesta.

– Ihmiset saavat koko ajan perusteettomia potkuja. Sviatlana ja hänen puolisonsa irtisanottiin, koska he olivat kuulemma opposition kannattajia, Siarhei Dalidovich sanoo.

Sviatlana Andryiuk (vas.) ja Darya Dalidovich eivät ole sanojensa mukaan kuulleet perusteluja hyllytykselleen. Valko-Venäjän hiihtoliitto jäädytti urheilijoiden FIS-koodit joulukuun lopussa. Kuva: Siarhei Dalidovichin kuvat

Dalidovichin mukaan Valko-Venäjän turvallisuuspalvelu KGB selvittää aktiivisesti kansalaisten taustoja, kuten ovatko he olleet hallituksen vastaisissa protesteissa tai julkaisseet esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kriittisiä kannanottoja.

– Jopa kodissani käyneen putkimiehen taustat oli selvitetty. Tämä on kuin palaisi 1930-luvulle. Myös Sviatlanalle tehtiin nämä tarkastukset, eikä hänestä selvinnyt mitään ”epäilyttävää”.

Andryiuk on harjoitellut Dalidovichin tavoin syksystä saakka omilla rahoillaan, kunnes hänen FIS-koodinsa jäädytettiin. Siarhei Dalidovichin mukaan hyllytys ei ollut ainakaan urheilullisista ansioista kiinni.

– Kautta edeltävissä rullahiihdon Valko-Venäjän mestaruuskisoissa Sviatlana oli ensimmäinen, kolmas ja neljäs. Se oli tarpeeksi hyvä tulos vähintään jatkaa harjoittelua B-maajoukkueessa ja yrittää päästä olympialaisiin.

Andryiuk ja Dalidovich ovat pyytäneet apua Kansainväliseltä hiihtoliitolta FIS:ltä, joka kertoi tiistaina Reutersille tutkivansa tapausta. FIS:in mukaan se aikoo ottaa yhteyttä Valko-Venäjän hiihtoliittoon ja kysyä perustelua urheilijoiden hyllytykselle.

Siarhei Dalidovich kertoi elokuun 2020 presidentinvaalien yhteydessä olevansa kansan puolella ja toivovansa muutosta. Hänen mukaansa Valko-Venäjän urheilujohto kehotti häntä vaikenemaan. Kuva: Siarhei Dalidovichin kuvat

Siarhei Dalidovich tuli aktiiviurallaan tunnetuksi peräti kuudesta olympiaedustuksestaan. Hänen parhaimpia saavutuksiaan olivat viides sija Sotshin olympialaisten 50 kilometrillä (2014), yhdistelmäkisan nelossija Oslon MM-kisoissa (2011) ja Kuopion maailmancupin osakilpailuvoitto 60 kilometrillä (2001).

Hän uskoo tyttärensä voivan yltää tulevaisuudessa komeampaan uraan, jos harjoittelu onnistuu. Kuluvan kauden tavoitteena olivat helmikuun lopussa järjestettävät nuorten MM-kisat ja maaliskuussa pidettävät nuorten olympiafestivaalit, mutta nykytilanteessa osallistuminen näyttää erittäin epätodennäköiseltä.

– Darya on kisannut kansallisesti 1–2 vuotta vanhempien kanssa ja ollut palkintokorokesijoilla. Hän on siis maassamme ikäluokkansa ehdotonta kärkeä. Hän olisi päässyt nuorten MM-kisoihin, jos olisi vain saanut yrittää. MM-kisamenestystä ei olisi vielä tullut, mutta nuorten olympiafestivaalien sprintistä meillä oli kovat odotukset, Siarhei Dalidovich kertoo.

Toistaiseksi Dalidovichit ovat harjoitelleet omakustanteisesti muun muassa BSSF-urheilijaliikkeen tuella. BSSF (Belarusian Sport Solidarity Foundation (siirryt toiseen palveluun)) auttaa Valko-Venäjän hallituksen hampaisiin joutuneita urheilijoita taloudellisesti ja ajaa näiden asiaa muun muassa kansainvälisissä urheilujärjestöissä.

Harkinnassa muutto ulkomaille

Lukuisat valkovenäläiset huippu-urheilijat ovat muuttaneet syksyn 2020 jälkeen ulkomaille. Näkyvin esimerkki oli Tokion olympialaisista Puolaan paennut pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja, joka joutui ongelmiin arvosteltuaan maansa urheilujohtoa.

Sviatlana Andryiuk kertoi Reutersille suunnittelevansa muuttoa Puolaan, koska ”Valko-Venäjällä on mahdotonta asua”. Dalidovichit asuvat parhaillaan Minskissä, mutta pohtivat vakavissaan lähtöä.

– Täällä on loistavat hiihtopuitteet. Ladut ovat hyvät, Vuokatin kaltainen Raubichin harjoittelukeskus on kotimme lähellä. Mutta eettisessä mielessä olosuhteet ovat ihan toiset, Siarhei Dalidovich sanoo.

Siarhei Dalidovich osallistui urallaan peräti kuusiin olympiakisoihin, joista paras tulos oli viides sija Sotshin 50 kilometrillä vuonna 2014. Kuvassa Dalidovich Vancouverin kisoissa 2010. Kuva: Alexander Hassenstein/Getty Images

– Tämä on harmillista etenkin maamme hiihtourheilun kannalta. Meillä ei ole muutenkaan paljoa nuoria harrastajia, esimerkiksi vuonna 2002 syntyneitä naishiihtäjiä ei ole lainkaan. Potentiaalisia urheilijoita ei olisi varaa hukata.

Ongelmista huolimatta Siarhei Dalidovich sanoo, ettei tekisi mitään toisin. Hän pitää itseään onnekkaana, koska moni hallitusta arvostellut on kokenut paljon pahemman kohtalon.

– Osa ihmisistä on menettänyt henkensä, moni on istunut tai istuu parhaillaan vankilassa. Ystäväni, urheilutoimittaja Aljaksandr Ivulin uhkaa saada neljän vuoden tuomion, koska on haastatellut muutosta toivovia urheilijoita. Jos tuollaisessa tilanteessa me muutkin pysymme hiljaa, elämä on turhaa.

Lue lisää:

Source Link yle.fi