Banner Before Header

Ex-työntekijää syytetään Meyerin yritys­salaisuuksien varastamisesta – telakka­yhtiö vaatii yli 460 miljoonan euron hyvityksiä

Telakkayhtiö Meyer Turun entistä työntekijää syytetään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Meyerin ja sen emoyhtiön Meyer Werftin yrityssalaisuuksien kopioinnista.

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta tekijänoikeusrikoksesta ja yrityssalaisuuden rikkomisesta. Rikokset tapahtuivat vuosina 2017 ja 2018.

Syytetty on Meyerin entinen työntekijä. Miehellä oli työnsä puolesta pääsy Meyerin suojattuun verkkolevyyn sekä tiedonhallintaohjelmaan. Työsuhteen päätyttyä mies työskenteli toiminimellä Meyerin asiakkaalla, jossa hänellä oli edelleen pääsy suojattuihin tietoihin.

Verkkolevy ja tiedonhallintaohjelma sisälsivät tekijänoikeuslain mukaista tietoa muun muassa laivojen visuaalisista elementeistä, laivaprojekteista ja markkinointimateriaaleista sekä myyntitietoja.

Syyttäjän mukaan mies oli kopioinut tietoja luvatta omalle tietokoneelleen.

Mies perusti sittemmin osakeyhtiön, jonka toimiala on laivojen ja laivatuotteiden suunnittelun ja rakentamisen konsultointi. Syyttäjän mukaan miehen yhtiö sai oikeudetonta hyötyä Meyeriltä kopioiduista materiaaleista.

Mies kiistää syytteen. Hän myöntää kopioineensa omalle kovalevylleen tiedostot, mutta kiistää tehneensä sen ansaintatarkoituksessa. Miehen mukaan hän ei ole hyödyntänyt tietoja millään tavalla.

Meyer yhtyy syyttäjän syytteeseen ja rangaistusvaatimukseen. Lisäksi yhtiö vaatii miestä ja tämän yritystä maksamaan Meyerille hyvityksenä tai edunpalautuksena 460 060 655 euroa viivästyskorkoineen.

Lisäksi Meyer vaatii vastaajia maksamaan vahingonkorvauksena vähintään 95 000 euroa viivästyskorkoineen ja korvaamaan Meyerin oikeudenkäyntikulut.

Meyer kertoo vaatimuksessaan, että vastaajan viemä aineisto on Meyerille mittaamattoman arvokas ja edustaa vuosikymmenten aikana kerättyä laivanrakennusalan osaamista.

Meyerin mukaan mittavan aineiston euromääräisen markkina-arvon tarkka arviointi on vaikeaa, sillä yhtiö ei olisi ”missään tilanteessa” lisensoinut aineistoa kokonaisuudessaan kilpailijalle. Meyer kertoo pyytäneensä Ernst & Youngia arvioimaan aineiston arvon.

Meyer sanoo tiedostavansa hyvitysvaatimuksen olevan Suomen oloissa merkittävä, ”mutta niin on tekokin”.

Source Link is.fi