Banner Before Header

F-35-hävittäjiä saapuu Suomeen ensi viikolla

Suomen ilmailuliiton Porissa järjestämässä päälentonäytöksessä nähdään tänä vuonna Lockheed Martin F-35A Lightning II -mallin häivehävittäjä ensimmäistä kertaa, lentonäytöksen tiedotteessa kerrotaan.

Kyseessä on Suomen ilmavoimien tulevaisuuden pääkäyttöinen hävittäjä. Koneita on tulossa ilmavoimien käyttöön 64. Hankintasopimuksesta ilmoitettiin viime vuoden joulukuussa.

Kyseessä on viidennen sukupolven F-35-taistelukone, joka korvaa Suomessa aiemmin käytössä olleet Hornet-hävittäjät. Hornet-kalusto poistuu ilmavoimien käytöstä vuodesta 2025 alkaen.

Ensimmäiset F-35-hävittäjät toimitetaan Lapin Lennostoon Rovaniemelle vuonna 2026.

F-35A Lightning II kuvattuna Floridassa vuonna 2012.

Porin lentonäytöksessä 18. ja 19.6. nähtävät kaksi hävittäjää ovat Yhdysvaltojen Euroopan ilmavoimien koneita.

Uusia hävittäjiä ei kuitenkaan nähdä Porin taivaalla, vaan näytökseen saapuvat hävittäjät ovat yleisön nähtävinä maanäyttelyssä. Konetta valmistavan Lockheed Martinin on tarkoitus esitellä hävittäjää Porissa omalla osastollaan.

F-35-hävittäjän uudeksi taistelukoneekseen ovat valinneet Suomen lisäksi muun muassa Norja, Hollanti, Belgia, Tanska, Britannia ja Italia.

F-35-koneesta on olemassa kolme eri versiota. Ilmavoimille tarkoitettu F-35A, -pystysuoraan nouseva F-35B sekä merivoimien F-35C. Porissa näytillä on F-35A-mallisia hävittäjiä.

Source Link is.fi