F1-tuomio: Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin MM-taistossa heitetään lisää bensaa liekkeihin – ”Hengenvaarallisia temppuja”

Formulasirkus jatkui sunnuntai-iltana Brasilian osakilpailulla.

Kisan kutkuttavinta antia oli Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin hurja ja likaiseksikin kääntynyt kaksintaistelu, joka kääntyi tällä kertaa Hamiltonin eduksi.

Lue lisää: Lewis Hamilton joutui taas F1-tuomariston tutkintaan – sai sakot

Näin Hamilton kavensi Verstappenin etumatkan MM-sarjan kokonaistilanteessa 14 pisteeseen.

Valtteri Bottas oli kisan kolmas – niin kuin niin monta kertaa aikaisemminkin tämän kauden aikana. Kimi Räikkönen oli Brasiliassa 12:s ja jäi tällä kertaa ilman pisteitä.

Lue lisää: Kommentti: Skandaalinkäryinen F1-kisa – sensaatiomainen Lewis Hamilton pelasti farssilta

Ilta-Sanomien raati arvioi Brasilian osakilpailun tapahtumat. Raadissa ovat tällä kertaa toimittajat Tommi Koivunen, Tuomas Arkimies ja Petri Seppä.

Tommi Koivunen

Tähti

Lewis Hamilton oli pysäyttämätön läpi viikonlopun. Ihan älyttömät vedot perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina. Ei voi kuin nostaa hattua päästä. Ylisanat loppuvat kesken.

Puheenaihe

Hamilton ja Max Verstappen ovat kolaroineet kahdesti. Lähellä on ollut useampaan otteeseen, mutta nyt kävi kuten ainakin Imolassa ja Barcelonassa: Hamilton joutui väistämään. Muuten olisi rytissyt. Ei yllätä, jos Verstappen aiheuttaa vielä yhteentörmäyksen.

Moka

Pieni arviointivirhe kävi Kimi Räikköselle kalliiksi. Harmittava osuma Antonio Giovinazzin kanssa lauantain sprintissä pudotti suomalaisen lähtöruudukon perälle ja lopulta starttiin varikkosuoralta. Kisassa silti 12:s: Alfalla olisi voitu taas kamppailla pisteistäkin.

Päänahka

Valtteri Bottas kaivoi Mersulle tärkeitä pisteitä valmistajien sarjaan lyömällä Sergio Perezin kisassa ja Verstappenin (sekä Perezin) sprintissä. Bottas johtaa Pereziä nyt 25 pinnalla.

Yllätys

Carlos Sainzin kolmossija sprintissä oli kova veto: taakse jäi Perez Red Bullilla. Se oli yllättävä tulos Ferrarilta. Sekin yllättää, miten selvästi Ferrari on nyt karkaamassa McLarenilta.

Tuomas Arkimies

Tähti

Lewis Hamilton on yksinkertaisesti päällikkö. Vastoinkäymisiä piisaa, mutta brittitähti porhaltaa radalla maagisesti ”eteen heitettävistä esteistä” viis veisaten. Hamiltonin sunnuntainen suoritus upean nousun kera takajoukoista kärkeen ja ohi Max Verstappenin jäänee F1-historiaan. Kerrassaan loistavaa toimintaa äärimmäisen tiukassa paikassa – taas kerran.

Puheenaihe

Max Verstappen ajatti Hamiltonin röyhkeästi ulos radalta britin sinänsä selkeässä ohitusyrityksessä. Verstappen ajoi vähintäänkin karkeasti, ja Hamilton piti hollantilaistähden toimia ”hulluna”. Tällaisissa tilanteissa vedetään linjoja tulevaisuuteen siitä, mitä saa omaa asemaa puolustaessa tehdä ja mitä ei. Tuomariston mukaan asiassa ei ollut rangaistavaa, mutta täysin toisenlaisia näkemyksiä riittää.

Kokonaiskuvassa miesten välisessä MM-taistossa heitetään vaan lisää bensaa liekkeihin.

Kisan jälkeen Lewis Hamilton (vas.) ja Max Verstappen olivat ainakin näennäisesti sulassa sovussa.

Moka

Valtteri Bottas taipui kisan avausmutkissa molemmille Red Bull -kuljettajille eli sekä Verstappenille että Perezille. Paalupaikalta matkaan lähteneeltä suomalaiskuljettajalta odotettiin kiihkeässä kuljettajien ja valmistajien MM-taistossa jotain ihan muuta. Asemien puolustaminen Red Bullin kuljettajia vastaan heti lähdössä olisi ollut erittäin tärkeää Mercedeksen kannalta. Tallitoveri Hamiltonin upean voiton jälkeen Bottaksen moka jäi kuitenkin vain sivujuoneksi.

Päänahka

Mercedeksen tallipomo Toto Wolff elehti ja huudahteli poikkeuksellisen tunteikkaana Hamiltonin loiston hetkillä. ”Piiloviestit” olivat varmaankin tarkoitettu pahimmalle kilpailijalle, eli Red Bull -tallille sekä todennäköisesti myös kilpailun tuomaristolle.

Yllätys

Tuomariston toiminta Verstappen–Hamilton-taistelun kohua herättäneessä ohitustilanteessa. Yksiselitteinen ”ei ongelmaa” -ratkaisu on kovin kiistelty.

Hamiltonia rangaistiin sakolla turvavöiden avaamisesta jäähdyttelykierroksella. Safety first -ajattelu toteutui siis tässä ratkaisussa, muttei lainkaan kohutun ohitustilanteen käsittelyssä.

Petri Seppä

Tähti

Aina kun luulee, että Lewis Hamiltonin kaikki uroteot on jo nähty, niin uutta entistä säkenöivämpää vaan pukkaa. Brasilian sprinttikisaa ja GP:tä arvioidessa loppuvat jo sanat. Vaikka Hamilton heitettäisiin mopolla moottoritielle, hän varmaan ohittelisi henkilöautot pappa-Tunturin puikoissakin.

Puheenaihe

Max Verstappenin käytös – peippailu Lewis Hamiltonin edessä ja Hamiltonin ajattaminen mutkassa ulos – herättää kysymyksen, miten pitkälle formula 1:ssä saa mennä estääkseen ohituksen ja voittaakseen. Kun vauhtia on kovimmillaan kuitenkin yli 300 km/h, nuo alkavat olla hengenvaarallisia temppuja.

Valtteri Bottaksen (vas.) lähtöön jäi taas paljon parannettavaa.

Moka

Lähtö on oleellinen osa autourheilua luokasta riippumatta. Jos lähdössä töpeksii, tekee oman kisansa äkkiä tosi hankalaksi. Valtteri Bottaksella lähtö on ollut jo pitkään heikko. Bottas antaa lähes kisassa kuin kisassa ensimmäisen 20 sekunnin aikana muille niin paljon etua, että hän kärsii siitä suunnattomasti seuraavan puolentoista tunnin ajan.

Päänahka

Hamilton sai lopulta ansaitun päänahan Verstappenista. Mikä vielä tärkeämpää, Hamilton sai osakseen yleisen myötätunnon: oikeus voitti, keplottelu ei. Hamiltonin voitto sai MM-taiston roihahtamaan täyteen liekkiin, eroa on enää 14 pinnaa. Piste-ero olisi 28, jos Verstappen olisi voittanut.

Yllätys

Kerrankin onni hymyili Valtteri Bottakselle. Näytti jo siltä, ettei Bottaksella olisi ollut eväitä ohittaa Sergio Pereziä ajamalla, mutta sitten Lance Strollin auton ilmanohjaimet lentelivät radalle, ja seurasi virtuaalinen turva-auto ja alennettu maksiminopeus. Oikein ajoitetun varikkostopin ansiosta Bottas pääsi Perezin ohi – vieläpä heittämällä.

Source Link is.fi