Banner Before Header

Financial Times kirjoittaa Fennovoima-projektista kriittiseen sävyyn: ”Suomen kieroutunutta logiikkaa parhaimmillaan”

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Pyhäjoen ydinvoimalahankkeesta tuli Suomelle kiusallinen. Viikkojen jahkailun jälkeen Fennovoima ilmoitti toukokuunsa, että se on irtisanonut Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen Rosatomin kanssa. Työt päättyivät saman tien.

Financial Timesin Pohjoismaiden ja Baltian alueesta vastaava toimittaja Richard Milne kirjoittaa kolumnissaan, että hanke jää epätavalliseksi tahraksi Suomen maineelle.

Lue lisää: Fennovoima irtisanoi sopimuksen Rosatomin kanssa: ”Päätöstä ei tehty sodan takia”

Lue lisää: Kommentti: Hanhikivi 1:stä tulee kallis muisto­merkki sopimuksesta paholaisen kanssa

Milne siteeraa Ulkopoliittisen instituutin johtavaa tutkijaa Charly Salonius-Pasternakia, joka on kutsunut voimalaprojektia ”suureksi virheeksi”.

– Salonius-Pasternak sanoi kerran, että suomalaisilla oli kaksi aivojen osaa, jotka he pystyivät pitämään erillään – toinen osa näki Venäjän turvallisuusriskinä, toinen kaupallisena mahdollisuutena.

Voimalahanke oli täydellinen symboli tuosta ylimielisyydestä. Vaikka tiedossa oli riskejä, niistä ei piitattu, Milne siteeraa tutkijaa.

Milnen mielestä hanke jättää kiusallisia kysymyksiä suomalaisille päättäjille. Hän kertaa hankkeen historiaa ja muistuttaa, että Japanissa Fukushiman ydinkatastrofi johti saksalaisen Eonin vetäytymiseen hankkeesta. Monista käänteistä huolimatta voimalan rakentaminen uskottiin venäläiselle Rosatomille.

Venäjä liitti Krimin niemimaan laittomasti itseensä vuonna 2014 ja ryhtyi samalla Itä-Ukrainan sodan osapuoleksi. Silti Suomen eduskunta antoi myönteisen periaatepäätöksen Hanhikivi 1:n rakentamisluvasta.

Joidenkin teollisuusyhtiöiden vaatimus saada sähköä luotettavasti ylitti Milnen mielestä kansallisen turvallisuuden perusnäkökohdat.

– Venäjän tukeman hankkeen käyttäminen Venäjän sähköriippuvuuden vähentämiseksi oli kieroutunutta logiikkaa parhaimmillaan. Moskovan kasvava aggressiivisuus vain alleviivasi ongelmia, hän kirjoittaa.

Hän uskoo, että Fennovoima todennäköisesti jää symboloimaan aikaa, jolloin Suomella oli varaa tehdä virheitä itäisen naapurinsa suhteen.

Source Link is.fi