Banner Before Header

Fingrid rajoittaa Venäjältä tulevan sähkön siirtokapasiteettia – taustalla arvio häiriöiden riskistä Nato-keskustelun aikana

Venäläisen tuontisähkön kapasiteettia rajoitetaan sunnuntaista alkaen.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid kertoo rajoittavansa Venäjän tulevan sähkön siirtokapasiteettia Suomen sähköjärjestelmän käyttövarmuuden turvaamiseksi.

Päätös perustuu Fingridin tiedotteen mukaan arvioon ”sähköjärjestelmään kohdistuvista riskeistä muuttuneessa kansainvälisessä tilanteessa”.

Tuonnin maksimikapasiteettia rajoitetaan nykyisestä 1 300 megawatista 900 megawattiin sunnuntaiyönä kello 1.00 ja rajoitus jatkuu toistaiseksi.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin tänään, että tiedotteessa mainittu arvio riskeistä ”muuttuneessa kansainvälisessä tilanteessa” tarkoittaa Venäjän mahdollisia vaikutusyrityksiä Suomen Nato-hakemusprosessin keskellä.

– Kyllä se sitä tarkoittaa, Fingridin sähköjärjestelmän toiminnasta vastaava johtaja Reima Päivinen vahvistaa myös Ylelle.

– Suomessa viranomaiset ovat todenneet, että Nato-keskustelun yhteydessä voi esiintyä ulkoista häirintää, joka voi kohdistua infrastruktuuriin.

Muun muassa suojelupoliisi Supo on varoittanut, että Suomessa kannattaa varautua Venäjän vaikuttamiskampanjaan ja mahdollisiin kyberhyökkäyksiin.

Henkilökuvassa Fingridin käyttötoiminnanjohtaja Reima Päivinen
Venäläisen tuontisähkön kapasiteetin rajoitus tietänee kotimaisen sähkön ja ruotsalaisen tuontisähkön lisäämistä, arvioi Fingridin Reima Päivinen.Esa Syväkuru / Yle

Fingrid on Suomen valtion ja eläkeyhtiöiden omistama. Rajoittamispäätös on Päivisen mukaan kuitenkin Fingridin oma ja perustuu yhtiön omiin arvioihin mahdollisista riskeistä.

– Tämä ei ole mitenkään poliittinen päätös vaan käytännössä sitä on katsottu teknisesti sähköjärjestelmän kannalta, Päivinen toteaa.

– Baltian maat tekivät vähän vastaavanlaisen päätöksen jokunen aikaa sitten, rajoittivat teknisistä syistä tuontikapasiteettia Venäjältä.

Päivinen ei halua tarkemmin avata, millaisia vaikutusyrityksiä sähköverkkoon voisi kohdistua.

Kokonaan nollaan venäläisen tuontisähkön kapasiteetti rajoitetaan lähiaikoina hetkittäin, kun Olkiluoto 3:lla tehdään käyttöönottotestejä.

Lue myös: Viime viikon palvelunestohyökkäykset olivat mahdollista esimakua – Suomessa on varauduttava Venäjän vaikuttamiskampanjaan, sanoo Supon päällikkö

Source Link yle.fi