Fortumin vertailukelpoinen tulos paisui reippaasti

Energiayhtiö Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto nousi heinä-syyskuussa 260 miljoonaan euroon ja liikevaihto 23,7 miljardiin euroon. Vuosi sitten yhtiö oli 179 miljoonaa euroa tappiolla.

Vertailukelpoinen käyttökate oli 574 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 132 miljoonaa euroa.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoo tiedotteessa olevansa tyytyväinen yhtiön kykyyn vastata toimintaympäristön haasteisiin kolmannella vuosineljänneksellä.

Hänen mukaansa Fortumin saksalaisen Uniper-yksikön kaasun välitys- ja varastointiliiketoiminta teki merkittävän tulosparannuksen turbulenteista markkinaolosuhteista huolimatta.

– Uniper suoriutui hyvin osana suurta ja taloudellisesti vakaata konserniamme, Rauramo arvioi.

Hänen mukaansa kaasuliiketoiminnoissa toimintaympäristöä hallitsi poikkeuksellinen tilanne, kun hinnat nousivat ennätyksellisen korkealle.

– Korkeiden hintojen taustalla ovat muun muassa energiankulutusta maailmanlaajuisesti lisännyt talouden vahva elpyminen sekä Euroopan, Länsi-Venäjän ja Aasian kylmä alkuvuosi, mikä tyhjensi kaasuvarastot, Rauramo kertoo.

Samaan aikaan Euroopan oma kaasuntuotanto supistui ja nesteytetyn maakaasun tuonti oli aiempia vuosia vähäisempää muun maailman korkean kysynnän vuoksi. Kaasun tuonti putkia pitkin on ollut riittämätöntä toimitusketjun katkosten seurauksena.

– Kaasunhintojen nousu talveksi heijastaa kireää tarjonnan ja kysynnän tasapainoa, mutta termiinihinnat viittaavat siihen, että olosuhteet ovat vähitellen normalisoitumassa, Rauramo ennakoi.

Sähköntuotantoa tuki hintojen nousu

Myös sähköntuotannon vertailukelpoinen liikevoitto nousi Rauramon mukaan selkeästi. Merkittävimmät tekijät sähköntuotannon vertailukelpoisen liikevoiton kasvulle olivat sähkönhintojen nousu ja sähköntuotannon kasvu.

Venäjän-yksikön tulos parani talouden elpymisen ja vahvojen hyödykemarkkinoiden myötä.

–  Olemme edistyneet hyvin strategiamme toteutuksessa ja taloudellisen asemamme vahvistamisessa, Rauramo tiivistää.

Source Link is.fi