Banner Before Header

Frisbeegolf-kiekkojen kysyntä räjähti, uudet yritykset pyrkivät markkinoille vauhdilla – lajiliitto: merikontillinen myydään 1,5 tunnissa

Miljoonan euron liikevaihto ja Amerikan markkinat.

Yrittäjä Timo Nuutinen ei kainostele kertoessaan uuden bisneksensä ensimmäisistä tavoitteista. Frisbeegolfkiekkoja valmistava Clash Discs pyrkii nousemaan lajiväen tietoisuuteen turbovauhdilla.

Öljynvaihtoalalla kannuksensa luonut Nuutinen sanoo, ettei hän itse kuulu lajin harrastajiin. Mies ei pidä tätä kuitenkaan ongelmana.

– Ympärilläni on huipputiimi, joka hallitsee suunnittelun, valmistuksen ja markkinoinnin. Lähtökohdat ovat enemmän kuin kunnossa, Nuutinen myhäilee.

Timo Nuutisen frisbeegolf-yhtiön kiekot tulevat myyntiin tällä viikolla. Yhtiö aloittaa markkinoille murtautumisen puttereilla ja lähestymiskiekoilla. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Kontiolahtelainen Clash Discs lanseeraa ensimmäiset kiekkonsa tällä viikolla. Tuotteet valmistetaan suunnittelutoimisto Vesuto Oy:n hallissa, mistä ne matkaavat jälleenmyyjille Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan.

Yli 100 000 kiekon vuosittaista valmistustahtia tavoitteleva yritys ei ole ainoa, joka haistaa frisbeegolfissa markkinaraon. Suomen frisbeegolfliiton mukaan lajin ympärillä kuhisee nyt joukko kotimaisia yhtiöitä, joita kiinnostaa varusteiden valmistus.

– Clashin lisäksi markkinoille on tulossa toinenkin uusi kiekkovalmistaja vielä tänä vuonna. Myöhemmin tuloillaan voi olla korien, kiekkolaukkujen ja jopa frisbeegolfkenkien tekijöitä, liiton toiminnanjohtaja Tapani Aulu kertoo.

Liikevaihdot tuplaantuneet

Frisbeegolf on ollut korona-ajan suuria voittajia. Lajin harrastajamäärä on noussut Suomessa parissa vuodessa huimasti, kun monet muut liikuntalajit ovat olleet tauolla.

Nykyään lajia harrastaa aktiivisesti arviolta 200 000 suomalaista, eikä pelivälineitä tahdo riittää kaikille. Tapani Aulu kuvailee kiekkovajetta huutavaksi.

– Kauppiaat ovat joutuneet myymään eioota jo puolitoista vuotta – aivan kaikki menee kaupaksi. Jos maailmalta tulee vaikkapa yksi merikontti, jossa on 50 000 kiekkoa, se voi olla myyty 1,5 tunnissa, Aulu sanoo.

Frisbeegolfkiekkoja ostetaan usein brändin perusteella, mutta kokeneimmat pelaajat arvostavat ennen muuta laatua. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Nykyisellään frisbeegolfin parissa toimii Suomessa kourallinen yrityksiä. Niistä ylivoimaisesti suurin on ex-ammattipelaaja Jussi Meresmaan Spin18, joka kertoi viime talvena ennätyksellisestä, noin 14 miljoonan euron liikevaihdosta.

Suurin osa alan yhtiöistä on Tapani Aulun mukaan tuplannut liikevaihtonsa.

– Lajin pariin halutaan nyt myös puhtaasti bisnessyistä, siinä missä aiemmin yritykset syntyivät rakkaudesta frisbeegolfiin, Aulu puntaroi.

Suomessa tuotantoa on vähän

Suurin osa Suomessa myytävistä frisbeegolfkiekoista valmistetaan ulkomailla. Kotimaiseen tuotantoon luottavat lähinnä pienet, harrastajien perustamat merkit. Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtajan Vesa Kärhän mielestä asia voisi olla toisinkin.

– Frisbeegolfkiekot vertautuvat tavallaan pulkkiin, ämpäreihin ja muihin vastaaviin tuotteisiin. Kyllä niitä voi Suomessa tehdä, jos halua on, Kärhä näkee.

Frisbeegolfkiekkojen merkkivalikoima on tänä päivänä laaja. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Kärhän mukaan frisbeegolfkiekkojen valmistukseen kotimaassa pätevät samat lainalaisuudet kuin moniin muihinkin tuotteisiin. Edullista bulkkia ei kannata tehdä, vaan erikoisosaamiseen panostaminen kannattaa.

Kärhä ei povaa frisbeegolfkiekoista Suomelle uutta Nokiaa, mutta myöntää seuranneensa lajin välineiden menekkiä kiinnostuneena. Liikuntavälineiden ja kotitaloustuotteiden osuus Suomen miljardin euron muovimarkkinoista on noin kymmenen prosenttia.

– Frisbeet ovat korona-ajan valopilkku, vaikka olemme toimialana selvinneet muutenkin ihan hyvin. Ilman muuta tällaisissa välineissä on potentiaalia enempäänkin, koska muovialan osaamista on Suomessa paljon, Kärhä sanoo.

Uudet merkit kasvattavat lajia?

Joensuulaisessa, pari tuhatta kiekkoa vuodessa myyvässä Obsidian Discs -kiekkopajassa uudet kilpailijat toivotetaan tervetulleeksi pienin varauksin.

Joensuulainen Obsidian Discs on harrastajien perustama kiekkomerkki. Ville Nivalainen (vas.) ja Vesa Tenhunen toivottavat kilpailijat tervetulleiksi. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

– Toivotaan, että alalle tulijat satsaavat laatuun. Markkinoilla on nähty yllättävän kehnojakin kiekkoja, kun kysynnän nousu kannusti nopeaan tuotantoon, yhtiön perustajiin kuuluva Ville Nivalainen kertoo.

Vuonna 2014 perustettu Obsidian Discs on perustajilleen edelleen harrastustoimintaa. Yhtiön myynti kasvaa tänä vuonna ennätyksellisesti sataan tuhanteen euroon, mutta palkkaa yrittäjät eivät voi itselleen nostaa.

– Ei tässä silti mustasukkaisia asiakkaista olla. Uusien yrittäjien tuleminen markkinoille on hyvä juttu, koska se antaa pohjaa lajin kasvulle, Nivalainen sanoo.

Lue myös:

Source Link yle.fi