Banner Before Header

FT: Lähteet kertovat karuja tietoja Ukrainan tilanteesta – ”Paljon pahempi kuin he antavat ymmärtää”

Ukrainaa uhkaa kriittinen ammuspula, arvostetun talouslehti Financial Timesin haastattelemat viranomaislähteet kertovat.

Ammuspulaa ovat pahentaneet jumi Yhdysvaltojen 60 miljardin dollarin tukipaketin hyväksymisessä ja Euroopan unionin epäonnistuminen ammustuotannon riittävän nopeassa kasvattamisessa.

FT:n mukaan läntiset viranomaiset ovat varoittaneet, että Ukraina joutuu venymään ja taistelemaan vähemmillä resursseilla. Samaan aikaan Venäjä hyödyntää jo nyt resurssiylivoimaansa muun muassa strategisesti tärkeässä Avdijivkassa, jossa on käyty taisteluja jo kaupungissa.

– Tämä on niin vakavaa kuin olemme sanoneet, kuvailee nimettömästi puhunut yhdysvaltalainen puolustusviranomainen FT:lle.

Viranomaisen mukaan Pentagon on erityisen huolissaan Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmien ja ammustarvikkeiden ylläpidosta.

– Tämä on erittäin synkkä skenaario.

– Tilanne on epätoivoinen ukrainalaisille etulinjassa. Paljon pahempi kuin he antavat ymmärtää, sanoo puolestaan nimettömästi puhunut Nato-diplomaatti.

Lue lisää: Kommentti: Tucker Carlsonin Putin-haastattelu oli vitsi – näitä vastauksia Putinilta olisi pitänyt tivata

155-milllisistä ammuksista on huutava pula. Kuva: Reuters

FT:n mukaan Ukraina on joutunut siirtymään vastahyökkäyksen jälkeen ”aktiivisen puolustamisen” strategiaan.

Nimettömänä FT:n jutussa esiintyvän eurooppalaisdiplomaatin mukaan suurin lähitulevaisuuden uhka Ukrainalle on puutteet aseavussa. Tämä saattaisi johtaa jopa nykyisten asemien menettämiseen.

Taustalla leijuu epävarmuus Yhdysvaltojen tuen jatkosta.

– Voiko EU tehdä tarpeeksi, jos Yhdysvaltojen suunta muuttuu? En ole varma asiasta.

Puolustusministeri Rustem Umerovkin myöntää, että ammuspulalla voi olla kielteiset seuraukset.

– Vanha totuus pitää edelleen paikkaansa. Se, jolla on enemmän ammuksia taistelussa, yleensä voittaa. Ammuspulamme pahenee päivä päivältä, Umerov kirjoitti EU:n ulkosuhteista vastaavalle Josep Borrellille kirjeessä, jonka FT on nähnyt.

Ukrainan mukaan maan pitäisi kyetä ampumaan minimissään 6 000 ammusta päivässä säilyttääkseen asemansa. Tällä hetkellä maan joukkojen on mahdollista ampua ainoastaan 2 000 laukausta.

Borrell sanoi tällä viikolla puheessaan Ukrainan parlamentille tietävänsä, että maa tarvitsee lisää ammuksia.

Source Link is.fi