Banner Before Header

FT: Supon päällikkö Antti Pelttari yllättyi Venäjän toimista

Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-hakemuksensa toukokuussa. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoo Financial Timesin haastattelussa yllättyneensä, miten rauhallisesti Venäjä on ottanut jäsenhakemuksen vastaan.

Pelttarin mukaan Suomi on kuitenkin ”valppaana” Venäjän mahdollisiin vastareaktioihin. Hän huomautti, että Venäjän resurssit on sidottu Ukrainan sotaan.

– On ollut melko hiljaista, ja toivotaan, että tilanne pysyy sellaisena.

– On positiivista, ettei mitään ole tapahtunut. Mutta on myös positiivista, että olemme valmistautuneet ja kykenemme suojelemaan yhteiskuntaamme, Pelttari sanoi FT:lle.

Lue lisää: Nousiko Suomen Nato-tie pystyyn? Professorilta rauhoittava viesti

Lehti kirjoittaa muun muassa, että Suomi on hyvissä ajoin valmistautunut Venäjän mahdollisiin kyber- ja hybridi-iskuihin.

Pelttarin mukaan Venäjää taatusti kiinnostaa, millainen Nato-maa Suomesta tulisi. Käytännössä kyse on muun muassa siitä, tuleeko Suomeen Naton pysyviä joukkoja tai ydinaseita. Suomi ei ole osoittanut kiinnostusta kumpaankaan vaihtoehtoon, mutta ei toisaalta sulkenut niiden mahdollisuutta poiskaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähetti Venäjälle ikimuistoisen, ja varsin suorasanaisen viestin Venäjälle, kun hän ilmoitti Natoon hakeutumisesta.

– Te aiheutitte tämän, katsokaa peiliin, Niinistö sanoi.

Pelttari arvioi kuitenkin FT:lle, ettei Suomen ulkopolitiikka mullistuisi Nato-jäsenyyden myötä.

– Isoa muutosta ei tule. On suomalainen tapa olla valmistautunut ja huolehtia turvallisuudestamme. Olemme lujia, mutta emme kovin äänekkäitä.

Lue lisää: Expressen: Turkin Erdogan haluaa eroon Ruotsin puolustusministeri Hultqvistista

Nato-maa Turkki on ollut vastahakoinen Suomen ja Ruotsin jäsenhakemusten suhteen ja jarruttanut maiden Nato-prosessien etenemistä.

Turkki on kieltäytynyt hyväksymästä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, koska se katsoo maiden suojelevan Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon ja muihin aseistautuneisiin ryhmittymiin kytkeytyviä henkilöitä, joita Turkki pitää terroristisina.

Turkki on ilmoittanut vaativansa Suomelta ja Ruotsilta ”konkreettisia askelia terroristiryhmien” suhteen ennen kuin se suostuu harkitsemaan maiden Nato-jäsenyyttä.

Lue lisää: Mitä tehdä, jos Nato-sotku kestää ja kestää? Professori lyö Uuden Suomen blogissaan pöytään uuden vaihtoehdon

Pelttarin mukaan suojelupoliisi suhtautuu vakavasti PKK:n aiheuttamaan terroriuhkaan.

– Se on selvästi terroristijärjestö. Otamme terrorismin vakavasti, Pelttari yritti vakuutella Turkin suuntaan.

Turkki on vaatinut Suomelta luovutettavaksi henkilöitä, joita se pitää terroristeina. Tästä Suomi on kieltäytynyt. Pelttari huomauttikin FT:lle, että Suomi toimii lakien mukaisesti.

Source Link is.fi