Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d7efe75d95cc972636df27625fd05c7f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
FT: Venäjän energia-alaa uhkaa pitkäaikainen luisu – Uutisalue

FT: Venäjän energia-alaa uhkaa pitkäaikainen luisu

Venäjällä on hallussaan neljännes maapallon kaasuvarannoista ja yli viisi prosenttia raakaöljystä. Niinpä sen talous onkin ripustautunut energiasektorin viennin varaan. Maan hyökkäyssota Ukrainassa on kuitenkin muuttanut sen hylkiövaltioksi ainakin lännessä, joka nyt pyrkii eroon venäläisestä energiasta.

Venäjän energiateollisuuden keskeiset läntiset kumppanit BP, Shell ja Exxon Mobil ovat vetäytyneet maasta ja irtautuneet venäläisten kanssa perustamistaan yhteisyrityksistä. Öljykenttien toiminnalle keskeiset palveluyhtiöt ovat lopettaneet investointinsa Venäjälle ja venäläiselle öljylle löytyy yhä harvempia ostajia.

Maakaasu virtaa kuitenkin edelleen Eurooppaan eikä Venäjän öljyntuotanto ole romahtanut. Silti vientimarkkinoiden kutistuminen, kansainvälisten asiantuntijoiden kato ja uusien öljy- ja kaasuputkien vaatimat miljardi-investoinnit uhkaavat ajaa Venäjän energiateollisuuden pitkäaikaiseen alamäkeen, Financial Times (FT) tulkitsee.

Venäläisillä alan yhtiöillä on FT:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kyky edelleen ylläpitää tuotantoaan, mutta niiltä puuttuu kehittynyt asiantuntemus uusista ja aiempaa hankalammista esiintymistä saatavien tietojen analysoimiseen. Tämä koskee erityisesti esimerkiksi Barentsinmeren esiintymiä.

Suuri osa tarvittavasta välineistöstä on kopioitavissa ja rakennettavissa omin voimin, mutta tietotekniset analyysiohjelmistot ovat vaikeasti korvattavissa, eräs asiantuntija sanoo.

Lyhyellä aikavälillä ostoboikotit ovat jo vaikuttaneet tuotantomääriin, jotka ovat jonkin verran laskeneet. Britannia ja Yhdysvallat ovat asettaneet venäläiselle öljylle tuontikiellon ja Euroopan unionikin (EU) sai kesän kynnyksellä päätettyä osittaisesta tuontikiellosta.

Venäjän on löydettävä tuottamalleen öljylle uusia markkinoita. Varastojen täyttyessä ja halukkaiden ostajien kaikotessa Venäjä joutuu laskemaan hintojaan. Tästä hyötyä korjaavat Intia ja Kiina, jotka ovat tarttuneet tilaisuuteen.

Pullonkaulaksi muodostuu kuitenkin kuljetuskapasiteetti. Öljytankkereita ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi. Lisäksi EU ja Britannia ovat kieltämässä venäläistä öljyä kuljettavien alusten vakuuttamisen, mikä rajoittaa tankkeritarjontaa entisestään.

Venäjän öljy- ja kaasuputkiverkko suuntautuu ensisijaisesti kohti Eurooppaa, ja uusien linjojen rakentaminen etäisiltä kentiltä Kiinaan vie aikaa ja rahaa.

Source Link is.fi