Gazassa pikku-uimarit riemuitsivat rantapäivästä: vedet uimiskelpoisen puhtaita ensi kertaa vuosiin

Vedet ovat kirkkaat, hiekka puhdasta ja ilma tuoksuu raikkaalta merituulelta. Gazassa vesipedot ovat päässeet nauttimaan rantojen riemuista ensi kertaa vuosiin.

Aiemmin avoimet viemärit syöksivät jätevesiä suoraan mereen saastuttaen rantavedet ja aiheuttaen ympäristökatastrofin Gazan rannoilla. Nyt tilanne on toisin: kansainvälisen rahoituksen turvin on rakennettu jäteveden käsittelylaitoksia.

Nyt vedet ovat puhtaimmillaan vuosikymmeniin. Vedenpuhtautta tarkkailevien viranomaisten mukaan 65 prosenttia Gazan rannikoista on nyt uimakelpoisen puhdasta. Tavoitteena on puhdistaa vielä loputkin.

– Emme voineet tulla tänne aiemmin, koska meri oli saasteinen. Jos tulimme, lapset palasivat virusten ja ihosairausten kanssa kotiin, sanoi neljän lapsen äiti Sahar Abu Bashir.

– Tänään alue on puhdas ja meri on puhdas. Meistä tuntuu, kuin olisimme toisessa maassa, hän jatkoi.

Gazan kaistale on 375 neliökilometrin kokoinen eli vain hieman suurempi kuin Espoon maa-ala. Gazassa asuu 2,3 miljoonaa palestiinalaista, josta vain harvat pääsevät ikinä elämänsä aikana mihinkään muualle. Puolet kansasta elää köyhyysrajan alapuolella.

Source Link yle.fi