Banner Before Header

Golfin ökykiertueen pelaajia grillattiin lehdistön edessä – Mikko Ilonen pitää mahdollisena, että myös suomalaisia kutsutaan kisoihin

Saudirahoitteinen golfin LIV-kiertue on kuohuttanut siitä lähtien, kun pelaajalegenda Greg Norman julkaisi suunnitelmansa uudesta kilpailusta maaliskuussa.

Kiertueen valtavat palkintosummat ja esiintymispalkkiot lisäävät golfin rahallista merkitystä, luomalla pelaajille taloudellista houkutusta.

Lajin kaikkien aikojen suomalaistähti Mikko Ilonen kommentoi Yle Urheilulle tunnettujen golf-kiertueiden ja uuden LIV-kiertueen valtataistelua.

– Minun mielestäni se on täyttä hulluutta. Golf on yrittänyt päästä rahallisesta leimasta irti niin kauan kuin minä muistan ja olen ollut tässä mukana.

LIV-kiertue vie trendiä vastakkaiseen suuntaan ja rahan merkitys golfissa korostuu historiallisen suurien palkintorahojen myötä.

– Nyt ei oikeastaan puhuta mistään muusta kuin rahasta. Pelaajat pelaavat vain rahasta ja se vie lajia väärään suuntaan. Golfin urheilullinen puoli on unohdettu kokonaan, Ilonen jatkaa.

Ensimmäisen LIV-golf-osakilpailun voittaja Charl Schwartzel.
Eteläafrikan Charl Schwartzel voitti nimiinsä ensimmäisen LIV-golfkiertueen osakilpailun.EPA-EFE/All Over Press

Kohukiertueen ensimmäinen osakilpailu päätökseen

Eilen päätöksensä saaneen LIV-golfkiertueen ensimmäisen osakilpailun voitti Charl Schwartzel. Eteläafrikkalainen Schwartzel kuittasi voitostaan itselle 4,75 miljoonaa dollaria. Englannin avauskilpailuun ilmoittautui 17 PGA-kiertueelta tuttua pelaajaa.

Golfin nimekkäistä pelaajista muun muassa Graeme McDowell oli kiertueen avauksessa toimittajien painostuksen alla. Hänelle esitettiin muun muassa kysymys Saudi-Arabian laajoihin ihmisoikeusongelmiin liittyen.

– Jos golfaajina yrittäisimme parantaa geopoliittisia tilanteita kaikissa maailman maissa, joissa pelaamme golfia, emme pelaisi paljon golfia, McDowell sanoi ja puolusti osallistumistaan kiertueelle.

Ilonen katsoi lähetyksiä kisasta viikonloppuna.

– Pelaajat olivat aika kovilla siellä lehdistön edessä. He joutuivat aika pitkään miettimään, ettei tule sanottua mitään väärää. Varovainen meininki näkyi vastauksissa, mikä on tosi harmi, Ilonen sanoo.

PGA-kiertueen asettama panna LIV-kiertueelle osallistuville pelaajille oli Ilosen mielestä täysin odotettu.

Pannasta tiedotettiin hyvissä ajoin ja LIV-kiertueelle osallistuvat pelaajat ovat olleet tietoisia asiasta. Golfin Euroopan kiertue ei ole toistaiseksi tehnyt päätöstä LIV-kiertueelle osallistuvien pelaajien suhteen.

Kalle Samooja pelaamassa golfia.
Kalle samooja voitti viikko sitten golfin Euroopan kiertueen osakilpailun Saksassa.imago images/Uk Sports Pics Ltd/ All Over Press

Myös suomalaisnimet mahdollisia

Ilonen pitää myös suomalaisnimien osallistumista LIV-kiertueelle mahdollisena. Suomalaisgolfaajia ei ole kuitenkaan vielä lähestytty LIV-kiertueen puolelta.

Todennäköismpinä ja houkuttelevimpina pelaajina kiertueelle Ilonen näkee juuri Euroopan kiertueella menestyneen Kalle Samoojan ja hyvän alkukauden kilpailleen Tapio Pulkkasen.

Ilonen mainitseelisäksi etenkin pari vuotta sitten loistotuloksiin yltäneen Sami Välimäen ja vuoden 2018 Euroopan kiertueella osakilpailuvoittajan Mikko Korhosen mahdollisina kiertuekutsun saajina.

– Ehkä siinä on se todennäköisin porukka, jonka voisi jonain päivänä ajatella siellä näyttäytyvän.

Ilonen kertoo myös ymmärtävänsä pelaajien näkökulmasta sen, miksi he lähtevät mukaan uuteen kiertueeseen.

– Monet jotka ovat tässä nyt mukana ovat jyränneet noita toureja vuosikaudet ja se saattaa tuntua sellaiselta oravanpyörältä.

– He haluavat kokeilla jotain uutta, joten sinänsä tämä on houkutteleva vaihtoehto pelaajille.

Mikko Ilonen toimii nykyisin Golfliiton kilpailu- ja valmennustoimikunnassa.
Mikko Ilonen kertoo, että uuden saudikiertueen asema tullaan hahmottamaan kauden jälkeen.Juha Metso/All Over Press

Mainehaitat selviävät kauden edetessä

Ilonen ei usko, että LIV-kiertue jatkuu tällaisenaan kovin pitkään. LIV-kiertueen asema golfpiireissä tulee muodostumaan ensimmäisen kauden aikana ja syksyllä selviää, miten kiertue näyttäytyy tulevaisuudessa.

Saudikiertueen golfille aiheuttamat mainehaitat jäävät Ilosen mukaan myös nähtäviksi.

– Siellä on tällä hetkellä sellaiset rahavirrat takana että tätä on mahdollista jatkaa jonkun aikaakin, mutta jos kiertue ei lähde kunnolla käyntiin ja ala ohittamaan suosiossaan muita isoja kiertueita, niin on vaikea nähdä, että siellä halutaan heittää rahaa hukkaan.

Lue myös:

Saudirahoitteinen kohukiertue käynnistyi ja golfin valtapeli sai rajun käänteen – Matilda Castren: ”On surullista, mistä rahat tulevat”

Saudi-Arabia ostaa urheilukisoja sadoilla miljoonilla euroilla – Mikko Ilonen tyrmää golfpiirejä kuohuttavan ökyprojektin: ”Ei todellakaan kaivata”

Golfvaikuttajat kertovat Kalle Samoojan olevan hyvä esikuva nuorille – rautainen ammattilainen harjoittelee ahkerasti ja välittää läheisistään

Source Link yle.fi