Banner Before Header

Golfvaikuttajat kertovat Kalle Samoojan olevan hyvä esikuva nuorille – rautainen ammattilainen harjoittelee ahkerasti ja välittää läheisistään

Kalle Samoojan aika hieno suoritus Euroopan kiertueella otettiin ilolla vastaan Suomen golfpiireissä.

– ”Aika hieno suoritus” on näin golffarina pieni aliarviointi. Ensimmäinen Euroopan kiertueen voitto ja paikka US Openiin ei todellakaan ole mitään arkea suomalaisessa golfissa, Samoojan pitkäaikainen valmentaja Mika Piltz sanoo.

Samooja pelasi uskomattoman viimeisen kierroksen sunnuntaina Saksan Hampurissa. Hän teki kenttäennätyksen tuloksella -8. Kilpailun voitto tuli kokonaistuloksella -6.

– Se on siinä ja siinä, nähdäänkö tuollaisia suorituksia edes harjoituskentällä. Kalle ei ollut kisan aikana siinä ihan terävimmässä kärjessä, mutta sitten loppuun tuli sellainen kallemainen täydellinen kierros.

Rautainen ammattilainen, joka arvostaa lähipiiriään

Niin Piltzin kuin golfvalmentaja Petteri Nykyn mukaan Samooja on rautainen ammattilainen. Taustalla vaikuttavat ahkera harjoittelu ja ”ihan superhyvä” rutiinitaso.

Heidän mukaansa Samooja on ollut jo muutaman vuoden ajan erittäin lähellä isoja voittoja. Nyt sellainen vihdoin tuli.

– Ihan mielettömän tärkeä voitto, joka antaa uskoa ja luottamusta siihen tapaan, millä Kalle edistää ammattiuraansa, Nykky hehkuttaa.

Samoojan voitto on ollut pienestä kiinni kahdesti. Vuonna 2019 Euroopan kiertueella Svetsissä hän oli uusintakierroksella. Vuotta myöhemmin Samooja pelasi uusintareiän Kyproksella.

Molemmilla kerroilla voitto karkasi. Kyproksella se jäi yhden lyönnin päähän.

Ennen näitä vastoinkäymisiä Samooja oli pelannut amatöörinä ja edustanut Suomen maajoukkuetta. Vuosien 2008–2014 välisenä aikana Samooja pyrki viidesti karsintojen kautta Euroopan kiertueelle. Kun onnistumista ei tullu, hän lähti Aasian kiertueelle.

Myös Aasiasta jäi hieman karvas maku, kun Samooja sijoittui kahdesti kymmenen parhaan joukkoon. Vuonna 2016 Samooja osallistui miesten toisen tason haastajakiertueelle, Challenge tourille, jossa tulosta alkoi tulla.

Läpimurto tapahtui Kiinassa vuonna 2018 voitetun kisan myötä. Se varmisti Samoojalle paikan Euroopan kiertueella.

– Kallen päivittäinen työmoraali on ihan huippuluokkaa. Siksi olen tosi iloinen Kallen puolesta, että Euroopan kiertueen voitto tuli, koska tiedän, kuinka paljon tämä hänelle merkitsi, Piltz sanoo.

Sekä Piltz että Nykky painottavat, että Samooja on ihminen, joka arvostaa omaa lähipiiriään, etenkin perheen rooli on suuri. Saksassa voitetun kilpailun jälkeen Samooja kiitti vaimoaan.

Samoojan voittohaastattelun voit katsoa alla olevasta twiitistä:

Voitto Euroopan kiertueella ja paikka US Openiin

US Openiin pääsyn lisäksi Samooja sai Saksan kilpailun voitosta ison palkintorahan, 297 500 euroa. Petteri Nykyn mukaan kyse on tärkeästä summasta edesauttamaan uraa; nyt on työrauha pidemmäksi aikaa.

– Ihmiset ja media varmasti miettivät, paljonko voitosta tuli rahaa, mutta tiedän, että Kallea ei kiinnosta raha, vaan urheilullinen menestys, Mika Piltz vakuuttaa.

Tuo menestys varmisti paikan torstaina 16. kesäkuuta alkavaan US Openiin, joka on yksi neljästä miesten major- turnauksesta.

Turnauksessa Samooja pelaa neljä kierrosta kovassa seurassa. Mukana on useita maailmanlistan kärkinimiä, kuten Scottie Scheffler, Jon Rahm ja Dustin Johnson. Mitä tuosta turnauksesta voidaan odottaa?

– Todella vaikea kenttä, se on varma juttu. Kalle on tosi vahva tiiltä greenille, joten yllätyksiä saattaa olla luvassa, Piltz sanoo.

– Aina vaikeita pelejä. Vähän erilaista peliä. US Openiin raffit (karheikko) tehdään usein tosi pahoiksi ja siellä täytyy olla todella, todella kärsivällinen, Nykky kertoo.

Kärsivällinen Samooja on ollut. Samooja ei ole mikään ”golflupaus”, vaan Nykyn sanoin 34-vuotias jätkä.

Nykky ja Piltz ovatkin todella tyytyväisiä Samoojan suomalaiselle golfille tuomastaan näkyvyydestä.

Jälleen yksi esikuva lisää nuorille. Esikuva, joka välittää läheisistään ja kehtaa herkistyä. Esikuva, joka tekee kovasti töitä päivästä toiseen ja kulkee vastoinkäymisten kautta voittoon.

– Siitä on nuorten urheilijoiden hyvä ottaa mallia, että kaikki on mahdollista, kun päivittäinen työ on tarpeeksi korkealla, Piltz summaa.

Lue myös:

Kalle Samooja nousi uskomattomasti voittoon golfin Euroopan kiertueella! Kenttäennätys päätöspäivänä ja paikka US Openiin

Golflahjakkuus Sami Välimäki avaa epäonnekasta valmistautumiskauttaan – ”Korona sotki, pari kuukautta pelkkää hallissa pelaamista”

Source Link yle.fi